Nejpodivnější smrti středověku. Takové šílenosti by nevymysleli ani tvůrci Hry o trůny

Seriálový fenomén Hra o trůny se proslavila nemilosrdným nakládáním s postavami. Ty umíraly velice často a obvykle dost podivnými způsoby. To je ale jen slabý odvar toho, jak umírali hrdinové podle středověkých kronikářů.

Drsná smrt drsného Vikinga

Legendární vikingský vůdce Ragnar Lothbrok (Lothbrok doslova znamená „kožené kalhoty“, proto se jeho přízvisko obvykle nepřekládá), který je hlavním hrdinou nejznámější severské ságy byl popraven velice originálním způsobem. Rozhodně to nebylo nic pro nikoho, kdo nemá rád plazy. Podle ságy ho totiž northtumbijský krále Aella porazil a zajal v bitvě a nechal vhodit do jámy plné jedovatých hadů. Aby to bylo ještě o něco zajímavější, podle ságy začal Ragnar jako správný severský hrdina zpívat uprostřed hadí jámy píseň.

Bacha na hlavu

Druhým vikingským zástupcem je Sigurd Silný z Orknejí. Ten svému poraženému soku nechal useknout hlavu a vozil ji jako trofej přivázanou k sedlu svého koně. I když to vypadalo nepochybně hrůzyplně, jarlu Sigurdovi se to nevyplatilo. Useknutá hlava totiž při poskakování během jízdy na koni podřela zuby Sigurdovi stehno. Do rány se dostala infekce a na tu mocný jarl nakonec zemřel. Pomsta zabitého soka nebo prostě jenom blbá náhoda?

Chudák Jaromír

Ani česká historie není chudá na obskurní způsoby smrti. Přemyslovský kníže Jaromír to neměl jednoduché, musel bojovat se svými bratry i konkurenčním rodem Vršovců. Ještě za života ho zmrzačili kastrací a poté byl i oslepen. Ovšem osudovým se mu stalo místo, kde i král (či kníže) chodí sám – záchod. Najatý vrah ho měl podle Kosmy probodnout kopím skrze otvor v prevétu. Je otázkou jestli se Jaromírovým osudem nechal inspirovat i takový G. R. R. Martin, který jednoho z nejmocnějších mužů Západozemí nechal také prošpikovat na záchodě, v tomto případě to ale nebylo kopím (představte si jak musel vrah číhající po prevétem vypdat), ale poněkud sofistikovaněji kuší.

Žhavá zadnice

Stejná část těla se stala osudnou i anglickému králi Edvardu II. Jenomže v jeho případě vrahové (obvykle se za ně považuje jeho žena a její milenec) měli přece jenom více invence a hlavně se snažili, aby nebylo poznat, že král byl zavražděn. Proto mu údajně nalili pomocí trychtýře do řitního otvoru žhavé olovo, které králi spálilo vnitřnosti. Výhodu to mělo v tom, že to nezanechalo výrazné stopy a pokud ano, tak v místech, která nikdo nechtěl moc zkoumat.

Smích zabíjí

Byl jednou jeden aragonský král a ten se rád smál. Hodně si oblíbil jednoho z dvorních šašků se jménem Borra. Podle kroniky se šašek jednou vrátil z výpravy a král se ho zeptal, kde byl. Šašek odpověděl následujícím absurdním vtipem: „Byl jsem venku na vinici, kde jsem uviděl jelena jak visí za ocas na stromě, vypadalo to jako by ho někdo potrestal za to, že kradl fíky.“ Krále to prý tak rozesmálo, až zemřel. Poetické by bylo, kdyby právě jedl fíky a zaskočily mu.

Nebezpečná hra o trůny

Uherský král Béla se snažil zajistit trůn pro svého syna a tak se vydal na válečnou výpravu proti vzbouřencům. Během ní se ale pod ním údajně propadl trůn, na kterém seděl. Nebyl sice sestrojen z roztavených mečů, přesto pád krále zranil na tolik, že po několika dlouhých dnech v bolestech zemřel.

Svaté grilování

Sv. Vavřinec měl být zabit během pronásledování křesťanů římským císařem Valeriánem. Jak už to tak v křesťanských legendách bývá, vymysleli Římáné pro mučedníka dost krutý způsob popravy. Položili ho na rošt a ten pověsili nad oheň. Ovšem nejzajímavější na celé věci je, že podle legendy si světec zachoval do poslední chvíle smysl pro humor a na své mučitele po chvile zvolal : "Otočte mě, z téhle strany už jsem hotový!“  A tak se poněkud morbidním způsobem stal patronem grilování.

Související

Hřbitov

Proč dáváme na hroby květiny a věnce?

O Dušičkách, tedy svátku zesnulých, se tradičně zapalují na hrobech svíčky a pokládají se na ně květiny a věnce. Zatímco dnes tvoří spíše výzdobu, dříve měly svůj symbolický význam.
Smrtka

Kmotřička Smrt. Jak se zrodila víra v bytost, která bere lidem život?

Svátky zemřelých se v minulosti pojily nejenom s úctou k předkům, ale také s připomínkou nevyhnutelnosti smrti. Ta měla v představách lidí personifikovanou podobu kostlivce s kosou nebo vyhublé ženské postavy, které se říká kmotřička Smrt. Víra v bytost beroucí život je velmi stará, v lidové tradici se objevovala ještě v moderní době a dodnes přežila například v pohádkách nebo v příslovích a rčeních.

Více souvisejících

smrt Trest smrti úmrtí vikingové

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 1 hodinou

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

před 19 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Policie večer evakuovala nádraží v Plzni. Někdo vyhrožoval bombou

Policie musela v pátek večer preventivně evakuovat hlavní vlakové i přilehlé autobusové nádraží v Plzni. Důvodem bylo oznámení o uložení nástražného výbušného systému

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy