"Nahoře bez" už nefrčí. Evropanky se na plážích odhalují stále méně

Horní díl plavek si na pláži svléká stále méně Evropanek. Vyplývá to z průzkumu francouzského institutu Ifop, o kterém informovala agentura AFP. Zatímco v roce 2016 se "nahoře bez" opalovalo ještě 33 procent žen starších osmnácti let z pěti zkoumaných zemí Evropské unie, nyní je to už jen 27 procent. Důvodem je podle ankety obava ze sexuálního obtěžování, nízké sebevědomí, ale i péče o zdraví. Na oblibě u Evropanek ztrácí také nudismus.

Agentura Ifop se v průzkumu dotazovala celkem pěti tisíc žen z Francie, Británie, Německa, Itálie a Španělska. Zatímco ve Španělsku si na pláží horní díl plavek někdy sundala téměř polovina (48 procent) žen a v Německu zhruba třetina (34 procent), Britek se opalovala nahoře bez jen méně než pětina (19 procent) a Italek dokonce jen 15 procent. Vprostřed žebříčku skončily Francouzky, kterých odložilo podprsenku na pláži 22 procent. Podle průzkumu přitom ještě v roce 1984 nahoře bez na pláži zkusilo být 43 procent dotázaných francouzských žen od 18 do 49 let.

22% des Françaises pratiquent le #topless, soit une baisse de 12 points en 10 ans. Parmi les Françaises de 18 à 49 ans, la pratique du topless est tombée de 43% en 1984 à 19% aujourd'hui. Sondage @IfopOpinion https://t.co/dBqOpgrisC : https://t.co/htoAo3fMZE pic.twitter.com/wQBEy8ypqZ

— Ifop Opinion (@IfopOpinion) July 24, 2019

V případě všech pěti zkoumaných národností zjistil průzkum agentury Ifop ve srovnání s rokem 2016 pokles počtu žen, které jsou ochotny si na plážích svléci horní díl plavek. U Němek, Britek a Francouzek zaznamenala anketa pokles o sedm procentních bodů, u Italek o pět a u Španělek o jeden.

Nejčastěji ženy jako argument proti svlékání horního dílu plavek na pláži zmiňovaly obavy o své zdraví, řada jich ale nechtěla nahoře bez relaxovat kvůli případným kritickým poznámkám kolemjdoucích k jejich vzhledu či nechtěné pozornosti, kterou by to mohlo vyvolat u mužů.

Stejně jako pobyt na pláži bez svrchního dílu plavek ztratil u Evropanek na popularitě také nudismus, tedy pobyt na pláži zcela bez oblečení. V čele tohoto žebříčku jsou Španělky, kterých už odpočívalo na pláži úplně bez plavek 20 procent, následují Němky (19 procent). V Británii, Francii a Itálii je pobyt na nudistických plážích oblíbený jen u velmi malé části žen (osm, šest a čtyři procenta).

Související

Mládá dívka

Mezinárodní den žen. Svátek, který zneužil komunistický režim

Mezinárodní den žen má dlouhou historii, vznikl již na počátku minulého století. Jeho původním smyslem bylo upozornění na zrovnoprávnění žen s muži, tuto myšlenku ovšem na dlouhou dobu odsunul do pozadí komunistický režim. Ten totiž nejenom ženská práva, ale všeobecně práva každého člověka značně omezoval, a tak z Mezinárodního dne žen udělal oslavu pracujících údernic budujících socialismus a svátek také využil ke lživé propagandě. 

Více souvisejících

ženy plavky

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje, zákazu navzdory

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje limit stanovený Radou bezpečnosti OSN. Uvedl to mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy