Již po několik generací si hospodyňky a kuchařky předávají rady, které jim usnadňují práci v kuchyni nebo pomáhají napravit to, co se zrovna nepovedlo. Některé z těchto rad zaznamenala již Magdalena Dobromila Rettigová v roce 1826 ve své kuchařské knize, která se od doby svého prvního vydání těšila velké oblibě a je z ní mnohdy čerpáno dodnes.
Snad každý už někdy připálil jídlo nebo se při vaření zranil. Nejedná se o nic neobvyklého, lze tomu však zabránit. O to se snažila třeba Magdalena Dobromila Rettigová, když do své Domácí kuchařky roku 1826 zařadila mimo jiné kapitolu s výstižným názvem Přídavek některých užitečných věcí, která obsahuje celou řadu dobrých rad do kuchyně.
Kapitolu Rettigová začíná důrazným upozorněním, že veškeré vybavení kuchyně musí být vždy udržováno v čistotě a kuchařka se na svou činnost musí maximálně soustředit: „Čistota a pozornost při vaření první pravidla býti musejí, což jen na zvyk přijde.“ Rettigová dále nabádá, že „všecko kuchyňské nářadí, jak železo, plech, i také hliněné nádobí, musí se čistě umejt, otřít, a možno-li, ještě hezky osušit nechat.“ Špinavé nádobí a kuchyně je nejenom vizitkou špatné a nedůsledné hospodyně, ale také může škodit zdraví všech strávníků v domácnosti. Proto Rettigová podává také podrobný návod, jak nádobí správně umývat – ve dřezu s pískem je každou nádobu zapotřebí pečlivě očistit od zbytků jídel a poté opláchnout čistou vodou. Jako mycí prostředek je doporučován písek, červená hlína, popel, líh, přeslička nebo vinný ocet. Rovněž nádobí, ve kterém se chystá kuchařka vařit, se musí důkladně zkontrolovat, zda „tam myši, pavouci neb mouchy nějaký neřád neudělali“.
Zejména mladým a nezkušeným kuchařkám se stává, že nějaký pokrm připálí. Proto v každém receptu, u kterého toto hrozí, Rettigová nabádá, že se musí při vaření hlídat a stále míchat, pečené maso je pak potřeba podlévat. Smetana se však připaluje poměrně snadno. Pokud se to stane, poškozený hrnec se musí nejprve vypláchnout a poté se připálenina má pomazat lojovou svíčkou a hrnec opět postavit na plotnu. Po zahřátí by měla připálenina zmizet, popřípadě pomůže rychlé zchlazení ledovou vodou. Jak ale Rettigová píše, „nejlépe však, když se při vaření smetany na to hledí, aby se při mírném ohníčku vařila, často obracela, tak se připálení nejlépe zamezí.“
Magdalena Dobromila Rettigová také nezapomínala na dodržování vhodných skladovacích podmínek jednotlivých surovin. Máslo se má ukládat na chladném a suchém místě, pokud možno bez okolních pachů, „protože rádo každou cizou chuť na se vezme a tím porušení bére, nechutným se stane.“ Vajíčka Rettigová doporučovala skladovat na speciálním prkénku s otvory. Kdo by takovým prkénkem nedisponoval, měl vejce ukládat do vrstvy hrachu nebo popela. Zejména v zimním období hrách a popel chránily vajíčka v chladných staveních před zmrznutím. Až rok měla vejce vydržet, pokud se skladovala ve vrstvě hašeného vápna. Pokud vajíčka poškodil mráz, musí se před použitím umístit do nádoby se studenou vodou a přenést do teplé místnosti. Tak je nepoškodí teplotní šok. Totéž pomáhá i u promrzlých jablek.
V kuchyni také nezřídka dochází ke zraněním. Podle Rettigové se každá kuchařka někdy spálí nebo opaří, než se naučí vařit. Spálené nebo opařené místo se má mazat vaječným bílkem, který vytáhne horkost a zabrání vzniku puchýře. Pomoci by měly také octové nebo studené obklady. Ty Rettigová doporučovala i v případě řezných poranění, které bylo ovšem nejprve nezbytné omýt čistou vodou a vydezinfikovat. V kuchařské knize dokonce autorka uvedla návod na přípravu domácího dezinfekčního prostředku, jemuž léčivé schopnosti dávaly bylinky a koření.
Související
ESA pošle sondu k Venuši, aby zkoumala, proč je nehostinná a není jako Země
Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe
před 2 hodinami
Předpověď počasí na neděli. Pozor na jevy, pro které platí výstraha
včera
Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1
včera
Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma
včera
Polsko se opevní před Ruskem a Běloruskem. Tusk oznámil obří investici
včera
Drtivý úder střelami ATACMS proti Rusům. Ukrajinci zničili stíhačky a palivová zařízení, dokládají satelitní snímky
včera
Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA
včera
Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino
včera
Počasí: Na Ústecku se možná vyskytlo tornádo, upozornil ČHMÚ
včera
Válka na Ukrajině: Rusové tvrdí, že dobyli další obec u Charkova
včera
Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin
včera
Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora
včera
Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil
včera
Francie navrhla olympijský mír. Zelenskyj řekl Macronovi, co si o tom myslí
včera
Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí
Aktualizováno včera
Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica
včera
Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá
včera
Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát
včera
Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu
včera
V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou
Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.
Zdroj: David Holub