Hurikán Irma pustošil Karibik, Bahamy vyhlásily největší evakuaci v historii. Teď míří na Portoriko

Miami - Hurikán Irma dnes dorazil na první z karibských ostrovů, ostrov Barbuda a míří dále na severozápad. Ničivou bouři, která se zatím stále drží na nejvyšším pátém stupni hurikánové škály, provází vítr o rychlosti až 295 km/h. Bahamský premiér Hubert Minnis vyhlásil stav ohrožení a oznámil, že vláda nařídila povinnou evakuaci ostrovů v jižní části státu, která je největší v historii.

Minnis dodal, že živel představuje nesmírné nebezpečí pro ostrovy Mayaguana, Inagua, Crooked Island, Acklins, Long Cay a Ragged Island. Tamní obyvatelé budou během dneška letecky přepraveni do Nassau na ostrově New Providence.

Ti, kdo neopustí své domovy, budou dle guvernéra v obrovském nebezpečí. Upozornil, že bahamské záchranné složky možná nebudou schopny tyto lidi následně zachránit, až Irma ve čtvrtek vstoupí do oblasti.

Oko hurikánu dnes po půlnoci místního času (asi 8:00 SELČ) zasáhlo ostrov Barbuda, na němž žije asi 2000 obyvatel a který leží východně od Portorika. Hurikán přinesl lijáky a hlavně nebývale silný vítr, který odnesl na ostrově střechy několika domů. Většina obyvatel ostrovního státu Antigua a Barbuda zůstala bez proudu.

"Je to naprosto bezprecedentní živel, jaký jsme tady dosud nezažili," řekl novinářům guvernér Portorika Ricardo Rossello. Právě Portoriko, kde žije asi 3,4 milionu lidí, je nyní v největším ohrožení, hurikán by tam měl dorazit už dnes večer. Tamní úřady již nařídily evakuace na severu a východě ostrova.

Podle střediska NHC je velmi pravděpodobné, že Irma koncem týdne zasáhne jih Floridy. Tamní úřady už doporučily v některých oblastech evakuace, lidé v ohrožených regionech si také mají udělat zásoby jídla a vody na tři dny. Úřady v Miami oznámily, že lidé by se měli připravit na evakuaci v Miami Beach a ve většině pobřežní oblasti okresu Miami-Dade.

Obyvatelé východního Karibiku pocítili ničivou sílu hurikánu Irma, který dnes doprovázen větry o rychlosti až 300 kilometrů přešel přes ostrovy Barbuda a Svatý Martin a míří k Portoriku. Bouře řadící se do nejvyšší páté kategorie hurikánů podle úřadů ničila domy, přerušila elektrické vedení a způsobila bleskové záplavy. Evakuovány byly desetitisíce lidí.

Nejsilnější hurikán v Atlantiku za poslední desetiletí podle francouzského ministra vnitra Gérarda Collomba zničil na ostrově Svatý Martin nejméně čtyři budovy patřící mezi "velmi odolné". V níže položených partiích ostrova způsobil živel silné záplavy a pravděpodobně zničil či poškodil řadu venkovských staveb. Francie vysílá na ostrov s přibližně 80.000 obyvateli, o jehož správu se dělí s Nizozemskem, několik záchranných týmů. Obavy podle Collomba panují především o osudy tisíců obyvatel, kteří se odmítli podřídit výzvě k evakuaci. O obětech na životech nejsou žádné zprávy, dodal ministr. S odlehlými oblastmi však úřady nemají kontakt.

Zaplavena byla i část nedalekého ostrova Svatý Bartoloměj, kde voda paralyzovala i práci místních hasičů, neboť zaplavila jejich stanici do metrové výšky, kvůli čemuž nemohou vyjet hasičské vozy.

Hurikán se podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) nyní nachází asi 30 kilometrů západně od ostrova Svatý Martin a rychlostí 26 kilometrů v hodině míří západním až severozápadním směrem k Portoriku, kam by měl dorazit dnes večer. Do bezpečí se tam dnes snaží uchýlit tisíce lidí z nejohroženějších pobřežních oblastí.

"Je to naprosto bezprecedentní živel, jaký jsme tady dosud nezažili," řekl novinářům guvernér Portorika Ricardo Rossello. Právě Portoriko, kde žije asi 3,4 milionu lidí, je nyní v největším ohrožení a tamní úřady již nařídily evakuace na severu a východě ostrova. Americký prezident Donald Trump na tomto americkém nezačleněném území už vyhlásil stav ohrožení, stejně jako ho vyhlásil na Floridě a Amerických Panenských ostrovech. Stav ohrožení vyhlásily také Bahamy.

Podle střediska NHC je velmi pravděpodobné, že Irma koncem týdne zasáhne jih Floridy. Tamní úřady už doporučily v některých oblastech evakuace, lidé v ohrožených regionech si také mají udělat zásoby jídla a vody na tři dny. Úřady v Miami oznámily, že lidé by se měli připravit na evakuaci v Miami Beach a ve většině pobřežní oblasti okresu Miami-Dade.

Související

Více souvisejících

hurikán Irma (září 2017) bahamy Portoriko Počasí Hurikán

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy