ŽIVĚ: Hurikán Michael plnou silou zasáhl Floridu. Hrozí obří katastrofa, lidé evakuaci ignorují

Hurikán Michael nedaleko města Panama City na severozápadě Floridy vstoupil na pobřeží. Živel, který americké úřady i Národní středisko pro hurikány (NHC) označují jako mimořádně nebezpečný, doprovází vítr o rychlosti 250 kilometrů v hodině. Úřady se obávají, že Michael způsobí v oblasti rozsáhlé škody, ačkoli by nad pevninou měl podle meteorologů začít rychle slábnout.

Hurikán se nejspíše dostane z Mexického zálivu nad americkou pevninu u města Panama City na severozápadě Floridy. Pak by měl nabrat severovýchodní kurz a postupně slábnout. Hurikánová výstraha se týká území s 3,7 miliony obyvatel ve třech amerických státech. Výzva k evakuaci se podle Jeffa Byarda z amerického úřadu pro krizové situace (FEMA) týká na 500.000 obyvatel floridských oblastí zvaných Panhandle (rukojeť pánve) a Big Bend (velký ohyb).

Guvernér Floridy Rick Scott prohlásil, že řádění živlu bude děsivé a že pro oblast Panhandle to bude nejhorší bouře za celé století. Šéf NHC Ken Graham varoval, že hurikán způsobí v oblasti Panhandle katastrofické škody a že Michael má dostatek síly na to, aby domy v postiženém regionu zcela zničil. Panama City mezitím oznámilo, že kvůli komplikované situaci jsou hasiči nyní schopni zasahovat jen v případě ohrožení lidského života, a to pouze v rámci města.

Prezident Donald Trump vyhlásil stav nouze pro celé území státu Florida. Tamním úřadům to umožňuje operativně požádat Washington o okamžitou finanční pomoc. Trump také zvažuje, že v neděli, případně v pondělí navštíví oblast zasaženou hurikánem.

Části ohroženého území leží na úrovni hladiny moře nebo jen několik metrů nad ní a vzedmutí oceánu by zde mohlo být velmi citelné. Úřady varují, že s příchodem hurikánu se očekává vlna vysoká až čtyři metry. V krátké době má místy spadnout až 30 centimetrů srážek.

Pracovníci záchranářských služeb podle agentury AP v nejvíce ohrožených místech osobně kontaktují obyvatele s výzvou k okamžité evakuaci. Scott v této souvislosti řekl, že je doslova vystrašen k smrti tím, že obyvatelé několika oblastí, mimo jiné ostrova St. George, evakuační příkazy ignorují.

Florida se vedle evakuace již také věnuje přípravám na záchranářské a rekonstrukční práce. Aktivováno bylo 3500 příslušníků floridské národní gardy a zaměstnanci energetických společností mají pohotovost.

Dnes v poledne místního času (19:00 SELČ) se střed hurikánu nacházel 30 kilometrů jižně od Panama City a postupoval na sever rychlostí 22 kilometrů v hodině.

Vedle Floridy platí varování před hurikánem i pro sousední Alabamu. Podle modelu NHC začne Michael po vstupu nad pevninu rychle ztrácet na síle a ve čtvrtek po půlnoci místního času (dopoledne SELČ) by měl nad Georgií zeslábnout na druhou kategorii, ve které vítr dosahuje maximálně 177 kilometrů v hodině. Ve čtvrtek odpoledne místního času (večer SELČ) nad Jižní Karolínou ztratí Michael sílu hurikánu a stane se tropickou bouří. Živel následně přes Severní Karolínu a Virginii pronikne nad Atlantik, nad kterým bude podél pobřeží USA a Kanady postupovat na severovýchod.

Agentura Reuters uvedla, že už nyní způsobuje bouře rozsáhlé výpadky v těžbě ropy a zemního plynu v Mexickém zálivu. Z preventivních důvodů společnost Southern snížila výkon ve dvou blocích jaderné elektrárny Farley v Alabamě a dodala, že je připravena elektrárnu v případě potřeby zcela odstavit.

Stav ohrožení již dříve vyhlásily Alabama s Floridou a Georgií, nyní se k nim přidala také Severní Karolína. Stav ohrožení platí také v Jižní Karolíně, vydán byl původně kvůli předchozímu hurikánu Florence a guvernér Henry McMaster dnes mimořádné opatření prodloužil.

Státy Alabama, Georgia, Virginie a Jižní a Severní Karolína se stále vzpamatovávají z následků hurikánu a bouře Florence. Vítr, déšť a následné záplavy si v září na jihovýchodě USA vyžádaly přes 40 obětí.

Státy Alabama, Georgia, Virginie a Jižní a Severní Karolína se stále vzpamatovávají z následků hurikánu a bouře Florence. Vítr, déšť a následné záplavy si v září na jihovýchodě USA vyžádaly přes 40 obětí.

Související

Hurikán Michael

Hurikán Michael byl mnohem ničivější. Počet obětí se zdvojnásobil

Hurikán Michael si na Floridě vyžádal šestnáct mrtvých, oznámily dnes místní úřady. Počet obětí ničivého živlu, který postihl před týdnem jihovýchod Spojených států, se tak na Floridě oproti pondělním údajům zdvojnásobil. Celková bilance hurikánu podle agentury AP nyní dosahuje 26 mrtvých ve státech Florida, Virginie, Georgia a Severní Karolína.

Více souvisejících

hurikán Michael (říjen 2018) Florida, USA USA (Spojené státy americké) Počasí Hurikán

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 16 minutami

před 50 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy