24 hodin Le Mans 2023: Ferrari se vrátilo po 50 letech a oba vozy odstartovaly z první řady

Ferrari svým fanouškům připravilo ohromující návrat do Le Mans po padesáti letech vítězstvím v takzvaným Hyperpole (Pole Position). Do závodu dnes odstartovaly oba vozy z první řady. 

Po 50 letech se italská značka opět zapojila do nejvyšší třídy závodu v Le Mans a v jubilejním 100. ročníku udělala ohromující comeback do Francie. Antonio Fuoco a jeho týmový kolega Alessandro Pier Guidi excelovali a vyřadili své soupeře z první řady s náležitým stylem.

V rozhovoru pro Eurosport prohlásil jezdec týmu Ferrari Miguel Molina toto: "Nemáme slov. Pro všechny zúčastněné lidi je to méně než rok od posledního vítězství. Myslím si, že pole position je zasloužené pro každého, kdo se podílí na tomto projektu."

Expert Eurosportu Tom Kristensen ve svém předpremiérovém hodnocení uvedl, že očekával, že Ferrari budou rychlá v rámci jednoho kola a tato předpověď se potvrdila, protože získali první dvě místa v kategorii Hyperpole a první řadu na startovním roštu pro závod.

Při úvodních kolech se Alessandro Pier Guidi předvedl vynikajícím časem 3:23,755, avšak to bylo překonáno skvělým výkonem Antonia Fuoca, který zajel neuvěřitelných 3:22,982. I když kvalifikace byla přerušena pět minut zbývajícími do konce kvůli požáru Cadillacu. Poslední minuty však Ferrari nezvládlo a na trať už nevyrazilo.

Po obnovení kvalifikace se Toyota vrátila na trať s cílem získat pole position, ale Ferrari se rozhodlo zůstat v garáži po vyřazení ze hry. Brendon Hartley tvrdě bojoval za Toyota Gazoo Racing, ale nedokázal překonat čas 3:24,341 a musel se smířit se třetím místem. Felipe Nasr se umístil s vozem Porsche na čtvrté pozici poté, co Kamui Kobayashi při překročení ohraničení tratě o svůj čas přišel. Pole position v kategorii LMP2 získal vůz IDEC Sport ORECA s jezdcem Paulem Loup Chatinem, zatímco Ben Keating s vozem Corvette získal první místo ve třídě LMGTE AM.

Závodníci by měli spatřit cíl v neděli po 16 hodině.

Související

Posádka č. 19 vozu Porsche 919 Hybrid

Drama 24 hodin LeMans až do konce. Porsche slaví double

Čtyřiadvacetihodinovku Le Mans, jejíž 83. ročník se letos jel, ovládly vozy Porsche 919 Hybrid. Teprve na třetím místě projela cílem značka Audi, obhajující loňské vítězství. Drama téměř do posledních okamžiků panovalo v kategorii LM GTE Am. Informuje server iMotorSport.cz.

Více souvisejících

24 hodin LeMans závod 24 hodin Le Mans Ferrari 499P Hypercar

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy