Sport

Související články:

Ilustrační fotografie.

V Mladé Boleslavi už je jasno. Nástupcem odvolaného Kuliče se stal David Holoubek

Aktuálně sedmý tým ligové tabulky Mladá Boleslav už se může plně soustředit na zimní přípravu na jarní část fotbalové ligy.  Během úterního dne totiž středočeský klub oznámil, že už našel nástupce za nečekaně odvolaného kouče Marka Kuliče. Stal se jím dosavadní trenér české reprezentace hráčů do 19 let David Holoubek, jenž se tak na prvoligovou scénu v roli hlavního kouče vrací po téměř šesti letech. Svého nového angažmá Holoubek dosáhl i díky využití výstupní klauzule ve smlouvě s Fotbalovou asociací ČR (FAČR).
Hokej, ilustrační fotografie.

Finálovou účast z loňska čeští hokejoví junioři nezopakují. V semifinále na Švédy nakonec nestačili

Po senzačním vyřazení favorizované Kanady ve čtvrtfinále byli čeští fanoušci natěšeni, že by se mohla po roce zopakovat finálová účast na juniorském hokejovém světovém šampionátu. Svěřenci kouče Patrika Augusty ale nakonec nezopakovali úspěšné loňské semifinále taktéž proti Švédům. Tentokrát na Seveřany nestačili a prohráli tak kvůli smrtelným švédským zásahům ve třetí třetině 2:5. Ve švédském Göteborgu si tak tedy zahrají o bronzové medaile.
Pavel Nedvěd

Nedvěd nakonec pro reprezentaci pracovat nebude. Nabídku být generálním manažerem odmítl

Podle zákulisních informací měla být právě osoba bývalého fotbalového reprezentanta Pavla Nedvěda tím nejhlavnějším důvodem krachu posledních jednání výkonného výboru Fotbalové asociace ČR (FAČR) o novém reprezentačním kouči v prosinci. Nyní by už žádný problém kolem volby nového trenéra národního týmu být neměl, protože ve středu se právě Pavel Nedvěd nechal slyšet, že nabídku ze strany asociace stát se generálním manažerem národního týmu nakonec odmítl. Stalo se tak den před mimořádným jednáním výkonného výboru FAČR, na kterém by se tak mohlo definitivně rozhodnout.
Ilustrační fotografie.

Čeští hokejoví junioři po roce opět krok od medailí. Štancl 11 vteřin před koncem šokoval Kanadu

Česká hokejová reprezentace hráčů do 20 let přiblížila český sport v novém sportovním roce 2024 k prvnímu výraznějšímu úspěchu. Dokázala totiž zvládnout úterní čtvrtfinále mistrovství světa své věkové kategorie, ve kterém senzačně zdolala favorizovanou Kanadu 3:2. Češi v tomto zápase nejenže překvapivě vedli po první třetině už 2:0, ještě překvapivěji o svém postupu rozhodli pouhých 11 sekund před koncem základní hrací doby zásluhou střely Jakuba Štancla, kterou navíc nešťastně tečoval Oliver Bonk, kanadský reprezentant s českými kořeny.
Fotbal, ilustrační fotografie

Souček bude ve West Hamu hrát až do roku 2027. Coufal má pokračovat také, spokojen ale není

Kapitán české fotbalové reprezentace a záložník Tomáš Souček se rozhodl prodloužit s londýnským West Hamem smlouvu až do června 2027. Na Nový rok se rozhodlo i o budoucnosti v klubu v případě dalšího českého legionáře, obránce Vladimíra Coufala, u nějž klub uplatnil opci na smlouvu. Jak ale píše britský deník The Sun, Coufal není spokojen, protože údajně žádal delší a lepší smlouvu.
Fotbal, ilustrační fotografie

Fotbalová Mladá Boleslav vstoupila do nového roku bez trenéra. Kulič byl vedením nečekaně odvolán

Ještě před tím, než se dalo sbohem roku 2023, se fotbalová Mladá Boleslav rozloučila s dosavadním realizačním týmem v čele s Markem Kuličem. Klub poměrně nečekaný krok zveřejnil na webu s odůvodněním, že kromě nespokojenosti s posledními výsledky nebyl s Kuličem a spol. spokojen ani v otázce komunikace. Přestože se Středočechům na podzim po většinu času dařilo a ještě v listopadu byli na nečekaném třetím místě ligové tabulky, po posledních pěti zápasech, během nichž získali jen bod za domácí remízou s Karvinou, klesli až na sedmou příčku.
Petra Kvitová

Tenistka Petra Kvitová v Austrálii nenastoupí. Oznámila, že je těhotná

Dnes na Instagramu zveřejnila držitelka dvou triumfů z Wimbledonu z let 2011 a 2014 Petra Kvitová příspěvek hovořící o tom, že je těhotná a že tak se svým manželem a trenérem Jiřím Vaňkem očekávají letos v létě narození potomka. Třiatřicetiletá tenistka pak ale dál neuvedla, zda tato radostná skutečnost znamená konec její hráčské kariéry. Každopádně je jisté, že se nepřestaví na úvod sezóny v Austrálii. 
Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Vánoční dárek, který si Pardubice nepřály: Kováč nečekaně podal rezignaci. Co na to klub?

Hned den po skončení podzimní části tuzemské fotbalové Fortuna ligy se rozhodl trenér Pardubic Radoslav Kováč podat klubovému vedení svou rezignaci. Dosud však není jasné, zda k ukončení spolupráce skutečně dojde. Podle vyjádření pardubického vedení stále platí, že Kováč má dlouhodobou platnou smlouvu až do roku 2025. V kuloárech už se ale mluví o tom, že stratég se měl sejít s podnikatelem Ondřejem Kaniou, který by měl převzít Liberec a právě jeho koučem by se mohl tak Kováč stát. Zároveň má být jedním z kandidátů do nového realizačního týmu u reprezentace.
Slavia

Dojednáno. Tykač podepsal smlouvu se CITIC Group a stává se novým majitelem fotbalové Slavie

To, k čemu se v předešlých dnech směřovalo, se nyní ve čtvrtek dojednalo. Miliardář Pavel Tykač totiž podepsal smlouvu s čínskou skupinou CITIC Group o převzetí fotbalové Slavie a stává se tak jejím novým majitelem. Že klub přechází pod kuratelu čtvrtého nejbohatšího Čecha, to potvrdil na svém webu. Podle zákulisních informací by se měla cena za balík 99,98 procenta akcií pohybovat kolem dvou miliard korun, přičemž součástí této dohody by měl být i převzetí Fortuna Areny v Edenu. Celou transakci musejí potvrdit jak české, tak i čínské úřady a tak až koncem února příštího roku bude tato transakce definitivně stvrzena. 
AC Sparta Praha

Fotbalová Sparta zná soupeře v boji o osmifinále Evropské ligy. Na jaře si zahraje s Galatasaray Istanbul

Protože pražská Sparta skončila v tabulce své skupiny C v rámci Evropské ligy na druhém místě, byla tak v osudí pro los 2. kola této evropské soutěže, ve kterém bude šestnáct klubů bojovat o postup do osmifinále. Nakonec byl mužstvu kouče Briana Priskeho přisouzen jeden z těch těžších a nepříjemných možných soupeřů, turecký Galatasaray Istanbul. 
Fotbal, ilustrační fotografie

FAČR měl jednat o Haškovi jako o jistém novém kouči reprezentace. Svaz ale jednání zrušil

Oficiálně kvůli velkému množství omluvenek členů výkonného výboru zrušila Fotbalová asociace ČR (FAČR) jeho jednání, na kterém se mělo během minulého úterý rozhodnout o jméně nového kouče fotbalového národního týmu. Stalo se tak jen několik hodin poté, co sama FAČR avizovala, že by se mělo právě v ono úterý za účelem oznámení nového kouče národního týmu takové jednání uskutečnit. Jak informovala média, mělo jít už pouze o potvrzení toho, že se měl nástupcem Jaroslava Šilhavého stát Ivan Hašek, nakonec ale bude známo jméno nového trenéra zřejmě až po Novém roce.
Fotbal, ilustrační fotografie

Topící se České Budějovice už nevede kouč Zápotočný. Už se objevují jména možných nástupců

Fotbalovým Českým Budějovicím nepomohlo k lepším výsledkům a výkonům ani nedávné ukončení spolupráce s koučem Markem Niklem, na svou funkci hlavního trenéra nakonec rezignoval i Tomáš Zápotočný poté, co jeho svěřenci nezvládli další ligový duel, v pořadí za sebou již osmý, s Hradcem Králové (0:2). Zatím tak povedou Jihočechy dosavadní asistenti Jiří Lerch a Jiří Kladrubský. Už se ale začíná hledat nástupce a v této souvislosti se nejvíce skloňují jména stratégů Martina Hyského a Jaroslava Köstla.
SK Slavia Praha

Slavii posílí Nizozemec s kontroverzní minulostí. Klub mu chce pomoct restartovat kariéru

Jeho dosavadní životopis hovoří o zajímavých adresách, na kterých nizozemský talent působil. Jednadvacetiletý ofenzivní záložník Mohamed Ihattaren prošel Eidhovenem, Juventusem či Ajaxem Amsterdam. Nyní ale jako volný hráč kývl na nabídku pražské Slavie, se kterou se domluvil na tříleté smlouvě. Ostrý zápas nehrál Ihattaren již rok a půl, i proto začne přípravu ve svém novém působišti individuálně.
Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejové Pardubice si stěžují na finského soupeře. Kontumace zápasu Ligy mistrů nedosáhly

Hokejovým Pardubicím se v rámci Ligy mistrů nevyvedl vstup do čtvrtfinále, když ve středečním úvodním zápase s finským klubem Lukko Rauma prohrály 4:6. Majitel Východočechů Petr Dědek je ale po tomto zápase rozčílen, soupeř prý podle něj porušil regule soutěže, když včas nenahlásil změnu ve své zápasové soupisce. Proto tak pardubické vedení tlumočilo přímo šéfovi soutěže Martinu Baumannovi, jenž byl na zápase přítomen, že bude na základě toho žádat kontumaci duelu. Ve čtvrtek dostaly Pardubice reakci, ze které spokojeny nebudou. Podle vedení soutěže totiž k žádnému pochybení ze strany finského klubu nedošlo.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy