Zemřel rebel a mistr zeleného pažitu, Johann Cruyff. Zavzpomínejme

Praha - Fotbalový svět zasáhla smutná zpráva o odchodu jednoho z nejlepších fotbalistů planety. Ve věku nedožitých 69 let zemřel na zhoubnou nemoc Johan Cruyff, vicemistr světa a trojnásobný držitel Zlatého míče.

Přízvisek měl hned několik, ale rebel byla asi nejčastější. Svéráz, který dokázal seřvat spoluhráče, protihráče, rozhodčího i trenéry, neváhal riskovat, že se stane vlastizrádcem, když za tehdy horentní sumu přestoupil z Alaxu Amsterdam do Barcelony, ten, který zradil Holandsko podruhé, když odmítl jet na MS 1978 a podpořit druhý pokus slavného týmu, které přineslo světu "totální fotbal".

Hendriks Johannes "Johan" Cruyff se narodil 25. dubna 1947 v Amsterdamu. V poměrně útlém věku přišel o otce, jeho matka pak pracovala jako uklízečka v klubových prostorách slavného Ajaxu. Mohlo by se zdát, že tím má Johan, který si od malička s míčem opravdu rozuměl, protekci, ale na zařazení do týmu žáků musel čekat celý rok. Postupně se o jeho fotbalový růst starali Vic Buckingham a Jany van der Veen. Už v dorostu pod jeho dozorem byl Johan a jeho další spoluhráči tak dobří, že vyhráli MS juniorů. Od roku 1964 také Cruyff hájil červenobílé barvy amsterdamského týmu a třikrát s ním vyhrál předchůdce Ligy mistrů, tehdejší Pohár mistrů evropských zemí. Kromě toho si přidal do mošny i osm domácích titulů a pět vítězství v holandském KNVB poháru.

Zlom v jeho kariéře přišel v roce 1973. Tehdy žádal Cruyff po vedení Ajaxu zvýšení gáže na 225 000 guldenů, ale předseda týmu van Praag jeho požadavek odmítl. A tak vyslyšel ještě před šampionátem v Německu hlas Barcelony a zamířil do srdce Katalánska ze 2 250 000 $. Z dnešního pohledu je to neporovnatelná suma, těžko říci, kam ji zařadit, ale do oblasti přestupu Garetha Balea do Realu Madrid určitě.

Do Barcelony přišel Cruyff už jako držitel Zlatého míče redakce francouzského časopisu France Football, v katalánském dresu přidal ještě další dva. Ale navzdory obrovské síle a entusiasmu, který vlil do týmu Blaugranas se mu podařilo se spoluháči dosáhnout jen jediného titulu, hned v úvodní sezóně. Pak už jenom po třech letech zaznamenal vítězství v Copa del Rey. V Barceloně strávil pět sezón, pak už se mu zdál evropský fotbal nudný a navíc tu byly obchodní záležitosti. Zamířil do USA, kde s malým odskokem do Levante strávil dva roky. Pak se ještě vrátil do Ajaxu a v pětatřiceti dobyl další dva tituly, i když na hřišti už netrávil tolik času. A s fotbalem se rozloučil u arcirivalů Ajaxu, v rotterdamském Feyenoordu. A byl to odchod na úrovni - s mistrovským titulem, ziskem KNVB poháru a celkem 12 nastřílenými brankami. V šestatřiceti letech...

Za svou kariéru Cruyff nastřílel 369 branek, z toho 37 reprezentačních. V této kategorii zažíval různá období. Byl vynášen do nebes, když apeloval před MS 1974 na spoluhráče, že šampionát není jen věcí peněz. Holanďané v Německu postoupili do finále s jedinou inkasovanou brankou, a to byl ještě vlastní gól Krola v utkání s Bulharskem. Argentině a právě Bulharsku nastříleli čtyři branky, po dvou Uruguayi, NDR a především Brazílii, kterou tím sesadili z mistrovského trůnu. Jen se Švédy si holandský totální fotbal neporadil. A pak ve finále s domácími reprezentanty. Dlouho bylo dáváno Cruyffovi za vinu, že po gólu Neeskense z penalty v první minutě nařídil týmu hru "na údržbu" a dovolil Němcům, aby se vzpamatovali.

Na ME 1976 v Bělehradě byl natolik rozladěn porážkou od Československa v semifinále, že se prostě sebral a odjel do vlasti. Má tak bronzovou medaili, ale za zápas, který vůbec neodehrál. A stejně rozhodně odmítl účast na MS 1978 v Argentině. Podle některých zdrojů se nechtěl tak daleko harcovat, měl i rozpory s vedením reprezentace a jak prohlásil tisk, příliš mnoho vlastních zájmů. Nepomohla ani srdceryvná píseň "Johane, nenech nás na holičkách", Cruyff svou reprezentační kariéru uzavřel v roce 1977.

(zdroj: youtube.com)

Jako hráč byl Johan impulsivní - když se vracela československá reprezentace v roce 1966 ze svého slavného utkání z Wembley, kde remizovala s čerstvými mistry světa 0:0 - což byla především zásluha brankáře Viktora, zastavili se naši fotbalisté k přátelskému utkání v Amsterdamu. Holanďané prohráli 1:2 a Cruyff si vysloužil za protesty vyloučení. Ostatně ústa nezavřel ani ve finále MS 1974 a sudí Taylor mu už po ukončení prvního poločasu ukázal za protesty žlutou kartu.

Viktor na Cruyffa vzpomíná jako na bezprostředního, sebevědomého muže, který dokonce zkoušel oslnit jeho budoucí manželku. Ta se s Cruyffem setkala u zubaře před pohárovým utkáním Dukly Praha s Ajaxem Amsterdam (kde vojenský tým favorita vyřadil). Johan nedbal bolesti zubů a dal nastávající paní Viktorové fotografii s podpisem, na níž sebevědomě uvedl, že dá Dukle tři góly (nakonec on sám nedal ani jeden).

Trenérskou dráhu začal Cruyff po roční pauze po skončení kariéry. Tři roky působil u Ajaxu a pak zamířil do svého osudového místa - do Barcelony. Vedle čtyř titulů v řadě s ní vyhrál spoustu trofejí: Copa del Rey, španělský superpohár, PMEZ, superpohár UEFA, těsně pod vrcholem se zastavil v tehdejším PVP a nově zřízené Lize mistrů. Podle hráčů byl přesně tím, čím byl jako on sám, nesmlouvavým, spravedlivým a řízným trenérem. Když v posledním kole sezóny 1993/1994 prohrávali barcelonští na svém hřišti v poločasu 1:2 se Sevillou, podal si v šatně Cruyff hráče způsobem, že prý chvílemi upadal do své rodné holandštiny. "Sice jsem mu nerozuměl, ale bylo mi jasné, co se stane, když prohrajeme. V druhé půli dali Blaugranas čtyři góly, Cruyff si připsal poslední titul jako trenér.

Nezanedbatelný byl i jeho cit pro obchod. Už spojení s dcerou velkoobchodníka Cornela Costera, půvabnou Danny, byl podle médií "sňatkem z rozumu". Cruyff také dokázal využít tehdy ještě ne zcela rozvinutého marketingového oboru - protože dlouho seděl na v Ajaxu na lavičce náhradníků a poté nemohl hrát se "svou" devítkou, kterou okupoval Muhren, prosadil si, že bude neustále nosit číslo 14. Tehdy byla praxe taková, že hráči museli mít na dresech čísla od 1 do 11. Jak napsal France Football, Cruyff vytvořil nejslavnější fotbalovou čtrnáctku všech dob.

Do fotbalu se také pustil jeho syn Jordi, ale jako potomek slavného fotbalisty to měl velice těžké. Aby na sebe zbytečně nepoutal pozornost (což mu nebylo nic platné), nosil na zádech pouze křestní jméno. I on působil v Barceloně, ale strávil tu jenom dva roky.

Johan sklízel i spoustu individuálních ocenění, dostával se do vybraných jedenáctek a jeho jméno najdeme u nejlepších týmů všech dob, které vyhlašovala FIFA, stalo se tak v roce 1994, kdy byl zařazen do nejlepší jedenáctky MS, o osm let později figuroval v Dream Teamu FIFA, stal se členem Týmu století a v roce 2013 byl jedním z hráčů Největší jedenáctky všech dob.

Za jeho onemocněním, rakovinou plic, mohlo být i poměrně silné kouření, Viktor si z utkání Jižní Amerika - Evropa vybavil, že Johan kouřil i v šatně, což bylo jinde nemyslitelné. Nakonec s tímto návykem přestal kolem roku 1991 a dokonce se stal tváří kampaně bojující proti kouření. 

Srovnávat Cruyffa s Messim, Ronaldem či dalšími borci je prakticky nemožné. Byl indvidualitou se svými přednostmi i chybami, dokázal šance chladnokrevně proměňovat, stejně jako zahazovat - takto třeba selhal v semifinále PMEZ proti Realu Madrid, když v jasné šanci nastřelil po přihrávce Keizera jenom ruku vyběhnuvšího brankáře Junquera. Tehdy chtěl prý skončil s fotbalem. Nakonec se rozhodl jinak - dříve narozeným přinesl obrovské zážitky a těm později se představil jako nesmlouvavý, ale úspěšný trenér. 

Uctěme tedy památku velkého fotbalisty a ať na nebeském hřišti hraje stejně skvěle jako na těch pozemských.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Johan Cruyff (fotbal) úmrtí

Aktuálně se děje

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

včera

včera

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno včera

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

včera

David Pastrňák

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

včera

Robert Fico

Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

včera

včera

Aktuální počasí: Bouřková předpověď na víkend. Hrozí dnes i zítra

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy