Korupce ve fotbale: policie obvinila hráče Bohemians, včetně exšéfa

Praha - V nejvyšší fotbalové soutěži se v květnu 2009 uplácelo, policie údajně obvinila brankáře Olomouce Petra Drobisze z podplácení a z přijímání úplatku byli obviněni šéf střížkovských Bohemians Karel Kapr a dva bývalí hráči klubu David Zoubek a Miroslav Obermajer. Informuje o tom ve čtvrtek server Ihned.cz.

Případ, který se udál na konci soutěžního ročníku 2008-09 rozvířil pochybnosti o zvláštních praktikách v českém fotbalu. Šéf Bohemians Praha prostřednictvím médií informoval, že jeho hráči byli zapleteni do úplatkářství. Konkrétně kapitán Obermajer převzal od brankáře Olomouce Drobisze peníze a dal je spoluhráči Zoubkovi. Ten je pak donesl šéfovi klubu Kaprovi, přičemž o všem věděli a svědecky to doložili další hráči Kincl s Dobešem.

Disciplinární komise tehdy potrestala tým Bohemians Praha pokutou 6 milionů korun a odpočtem 20 bodů z tabulky. I to zapříčinilo sestup týmu z nejvyšší soutěže. A jelikož Bohemians nezaplatili pokutu, byli nakonec zařazeni až do třetí nejvyšší soutěže.

Nyní aféra postoupila do druhého kola, tentokrát už v režimu trestního stíhání. Orgány se totiž podle serveru rozhodly obvinit všechny aktéry případu. Roman Skřepek, mluvčí protikorupční policie, která případ vyšetřuje, uvedl, že nemůže konkrétní kroky komentovat, neboť mu to zakazuje zákon. "Nicméně, ta informace, jak vyšla v tisku, není přesná," uvedl Skřepek s tím, že případ dozoruje státní zastupitelství v Olomouci.

„Pro nás je to teď velmi čerstvá zpráva a zatím se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ uvedl pro agenturu Mediafax Petr Pelíšek, tiskový mluvčí Sigmy Olomouc. „Petr teď trénuje, takže zatím neznáme ani jeho názor,“ přidal.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal Korupce krimi

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 8 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 8 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 8 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy