Češi vybojovali v Dánsku remízu, Čech chytil penaltu

Aarhus - Reprezentační fotbalový A tým České republiky remizoval ve středečním přátelském utkání na půdě soupeře v Aarhusu s domácím Dánskem 0:0. Petr Čech zneškodnil v 18. minutě penaltu, kterou kopal Michael Krohn-Dehli, sudí ji nařídil za faul M. Kadlece na Rommedahla.

Před utkáním se rozloučil s bohatou reprezentační kariérou ve svém 100. utkání v dresu národního týmu pětatřicetiletý Martin Jörgensen, bývalý hráč Udine a Fiorentiny, a odehrál v něm prvních 29 minut. Hrál zcela naplno a přispěl k tomu, že Dánové ve velmi kombinovaném složení bez sedmi zraněných nebo omluvených hráčů měli celý první poločas převahu a byli před pokutovým územím nebezpečnější. Už ve 2. minutě mohli po chybě Suchého vyhrávat, protože právě Martin Jörgensen mu sebral míč, ale z jeho přihrávky Junker z gólové pozice netrefil branku.

Dánové hráli mnohem rychleji, zatímco Češi kombinovali pomalu, manévrovali kolem velkého čtverce a domácí jen čekali na chybnou přihrávku nebo vyhraný souboj. Jakmile získali míč, tak následovala přímočará akce. V 18. minutě Kadlec nestačil rychlostí na dvaatřicetiletého Rommedahla a nezbylo mu než ho strhnout rukou. Rozhodčí Howard Web s nařízením penalty neváhal, míč si postavil Michael Krohn-Dehli, ale Petra Čecha nepřekonal. Neumístil balón k tyči, Čech vystihl směr střely a bravurně ránu vyrazil.

Českému týmu se podařilo občas vystřelit na bránu, snažil se zejména Polák, ale jeho rány Lindegaardovi příliš starostí nenadělaly. Většinu střel Dánové zblokovali. Ve 30. minutě se po další rychlé akci dostal do šance střídající Jensen, jenž volejem z prudkého centru trefil boční síť. Dánové měli až do konce poločasu převahu. V jeho závěru byli Češi o něco pilnější směrem dopředu, ale víc než dvě nepřesné střely z této aktivity nevytěžili.

Po přestávce měla hra podobný průběh, ale nižší tempo. Dánové napadali a rychle útočili, po ztrátě míče se rychle stáhli a nechali Čechy s balónem kroužit kolem velkého čtverce. V 50. minutě měli hosté štěstí. Prudkou ránu Mtiligy tečoval Rasmussen, ale zvedl ji těsně nad břevno. Podobná akce, jaké předváděli často Dánové, se českému týmu podařila až v 70. minutě. Poslal ideální centr do běhu Michalu Kadlecovi, který zakončoval z úhlu, ale střela byla zblokovaná.

Po 65. minutách trenér Bílek vystřídal oba útočníky. Debutanta Jana Rezka vystřídal Michal Hubík a užil si 25 minut své reprezentační premiéry. Dvakrát se řítil z levé strany do šance, ale poprvé jeho oblouček vracel před branku hlavou Lička už z autu, podruhé ho odzbrojil Thomsen. V 80. minutě pronikal individuálně a velmi důrazně mezi Dány Plašil a domácí ho bez skrupulí poslali "kosou" zezadu na zem. K trestnému kopu se postavil Michal Kadlec a levačkou technicky trefil tyč. Byla to největší česká šance. Závěrečná desetimutovka byla z hlediska ofenzívy ze strany českého mužstva zřejmě nejlepší, ale gólová příležitost se opět nezrodila. Výsledek 0:0 z dánské půdy je sice cenný, ale za hru, v níž se českému týmu podařily dvě až tři přímočařejší akce, se příliš chválit nedá.

Přátelské utkání v Aarhusu:

Dánsko - Česká republika 0:0Rozhodčí: Webb - Beck, J. Collin (všichni Anglie). Hrálo se bez napomínání. Diváci: počet nebyl oznámen.

Sestavy: Dánsko: Lindegaard - Thomsen, Mathias Jörgensen (46. Stadsgaard), Bjelland, Mtiliga - Rommedahl 76. Eriksen), Kahlenberg (62. Andreasen), Ch. Poulsen (69. Zimling), Martin Jörgensen (29. D. Jensen), Krohn-Dehli - Junker (M. Rasmussen). Trenér: Morten Olsen.Česká republika: Čech - Zd. Pospěch (85. Limberský), Rajnoch, Suchý, M. Kadlec (85. Pudil) - Hübschman, Polák - Rosický (46. Lička), Plašil (89. Petržela), Rezek (65. Bednář) - Necid (65. M. Hubník). Trenér: Michal Bílek.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy