Šéf UEFA Platini: Potřebujeme sportovní policii

Frankfurt - Šéf Evropské fotbalové unie (UEFA) Michel Platini se v nedělním rozhovoru pro německý list Welt am Sonntag nechal slyšet, že by v boji proti korupci ve fotbale i ovlivňování fotbalových zápasů přivítal vznik sportovní policie. Vyšetřování by se pak neměla věnovat UEFA.

"Potřebujeme mezinárodní sportovní policii,," vyhlásil šéf UEFA. Ten byl myšlence agentury, která se bude snažit hlídat pořádek v zákulisí nakloněn už dříve. Teď se otázka sportovní policie opět oživila a to po obvinění Spyrose Marangose, bývalého pokladníka Kyperské fotbalové asociace. Ten obvinil UEFA z korupčního jednání ohledně hlasování o pořadatelství EURO 2012, které nakonec uspořádá Polsko spolu s Ukrajinou. Marangos má údajně důkazy o tom, že někteří členové UEFA při hlasování brali úplatky. "Když jde o sportovní oblast, tak můžeme vyšetřovat. Když jde ale o trestný čin nebo o podezření z jeho spáchání, tak by měl vše řešit někdo kvalifikovanější. My nejsme Scotland Yard, ale UEFA," dodal Platini.

Známý Francouz se rovněž vyjádřil proti myšlence FIFA, že by se mělo o pořadatelství MS 2018 a 2022 rozhodovat v jednu chvíli. Hlasování se má uskutečnit 2. prosince v Curychu. "Tahle myšlenka se mi nelíbí. MS 2022 bude přece až za dvanáct let. Na všechno je dost času, nemáme kam spěchat," pustil se do FIFA bývalý vynikající fotbalista Michel Platini.

Navíc FIFA už ve čtvrtek vzala dvěma funkcionářům hlasovací práva ohledně dějiště MS 2018 a 2022. Členové výkonného výboru FIFA Amos Adamu a Reynald Temarii přišli o právo hlasovat poté, kdy je začala vyšetřovat etická komise FIFA.

Související

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Víkend bez fotbalu a částečně i hokeje. Co všechno neproběhne kvůli povodním?

Extrémní deště a z nich vyplývající extrémní povodně zrušily celou řadu plánovaných víkendových sportovních akcí v tuzemsku. Mezi nimi je nejviditelnější odložení celého ligového kola nejvyšší i druhé nejvyšší fotbalové soutěže. V sobotu pak dle původního programu má startovat druhá nejvyšší hokejová soutěž Maxa liga. O víkendu se ale neodehrají její zápasy konající se především na Moravě. Kromě toho se zrušila poslední kvalifikace na Velkou pardubickou a také zápasy baseballové extraligy.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy