Švindl s omluvenkami: Chovanec dostal "vysokou pokutu". Sparta se omlouvá, kde může

Praha - Generální sportovní manažer fotbalové Sparty Jozef Chovanec ve čtvrtek přiznal, že na turnaji ve Španělsku chyboval, když poslal do zápasu se Zenitem Petrohrad hráče, kteří byli omluveni z účastí na akcích národních celků. Podle zprávy letenského klubu za to dostal od vedení Sparty vysokou pokutu.

Sparta omluvila své hráče Tomáše Pekharta, Václava Kadlece a Manuela Pamiče z reprezentačních výběrů kvůli špatnému zdravotnímu stavu. I když zmínění hráči měli nastoupit k zápasů v národních barvách až ve středu, už v úterý Pekhart, Kadlec i Pamič nastoupili za Spartu v zápase Marbella Cupu proti Zenitu Petrohrad. Trojice sparťanů navíc nenastoupila ve svých dresech.

"Zdravotní stav zmíněných fotbalistů AC Sparta Praha byl v době jejich omluvení nezpůsobilý k účasti v tréninkovém a zápasovém procesu, neúčastnili se ani tréninkových jednotek klubu na soustředění ve Španělsku. Jejich zdravotní stav by se navíc objektivně zhoršil, pokud by museli o víkendu absolvovat náročnou cestu do České republiky, resp. do Chorvatska," uvádí se v prohlášení Sparty.

"Díky tomu, že měli hráči možnost léčit se pod dohledem klubového lékaře, se jejich stav zlepšil natolik, že se generální sportovní manažer Jozef Chovanec bezprostředně před výkopem utkání o třetí místo se Zenitem Petrohrad rozhodl nasadit je do zápasu. Důvodem pro takový krok byl fakt, že se jednalo o poslední a u hráče Pekharta v dresu Sparty zároveň také první možnost vyzkoušet fotbalisty před střetnutím Sparty s Liverpoolem v Evropské lize. Jejich zdravotní stav byl před výkopem zápasu Sparta-Zenit na rozdíl od druhé poloviny minulého týdne, kdy je klub omlouval z reprezentačních srazů, způsobilý k absolvování přátelského střetnutí," pokračuje zpráva z tábora Letenských.

Sparťané mají vysvětlení i pro to, že zmínění hráči nenastoupili ve svých dresech. "Protože se jednalo o rozhodnutí učiněné bezprostředně před výkopem duelu, neměl realizační tým pro hráče Pamiče, Pekharta a Kadlece připravené dresy. Vzhledem k tomu, že se turnaj hrál v areálu Marbella football centre, vzdáleném od místa pobytu Sparty v resortu La Cala zhruba 40 kilometrů, nebyla šance dresy se správnými jmény a čísly včas zajistit," tvrdí zástupci Sparty v prohlášení.

Generální sportovní manažer letenského klubu Jozef Chovanec toto rozhodnutí nasadit zmíněné hráče učinil bez konzultace s vedením AC Sparta Praha. "Jednalo se o nešťastnou komunikaci směrem k reprezentaci i k vedení klubu. Toto rozhodnutí jsem učinil spontánně před začátkem utkání v přímé souvislosti s blížícím se zápasem s Liverpoolem," vysvětluje Chovanec. "V daný moment mi nedošlo, jaké může mít moje rozhodnutí důsledky, nasazením dříve omluvených hráčů jsem v žádném případě nechtěl poškodit dobré jméno českého fotbalu ani Sparty. V konečném důsledku je z toho ostuda, což mě velmi mrzí a omlouvám se za to. Pokud za to má někdo nést následky, pak jsem to já, nikoli hráči."

Sportovní vedení letenského klubu ve čtvrtek rovněž zaslalo omluvné dopisy na Českomoravský fotbalový svaz a Chorvatský fotbalový svaz. Za nedostatečnou komunikaci směrem k vedení klubu byla Jozefu Chovancovi udělena vysoká finanční sankce.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 52 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy