Konec vlády fotbalové Sparty? Jak dlouho ještě bude bez titulu?

Praha - Tři roky bez titulu. Fakt, který se pražské fotbalové Spartě nestal od dob české první ligy. Jak s tím naloží?

Letenský celek je nejúspěšnějším českým fotbalovým klubem. Letos slaví sto dvacet let od založení, za tu dobu Sparta vybojovala neuvěřitelných pětatřicet titulů, od začátku české ligy (1993) jich získala jedenáct. Když si vezmete, že je na druhém místě Slavia s „pouhými" sedmnácti tituly, je to opravdu obdivuhodné.

Jenže vždycky nastane temná doba. Nastala už nyní? Sparta již tři roky nevyhrála titul, čímž se nedostala do vytoužené Ligy mistrů. Přestože v Evropské lize zazářila a ve vyřazovací části způsobila londýnské Chelsea značné potíže (doma prohráli 0:1, venku remizovali 1:1), konec domácí soutěže vůbec nezvládli. Remíza doma s Jihlavou, porážka v Liberci a Brně je stála zlato.

Letos mají znovu ambice na první místo, ale... Ostrý start měli ve čtvrtek v Evropské lize se švédským Häckenem. Zdánlivě slabý tým je ovšem dokázal potrápit. Sparťané během osmi minut (69. a 77. minuta) přišli o vedení 2:0 a se svým sokem doma remizovali. Příští týden hrají odvetu venku, ale zápas to nebude lehký ani v nejmenším. Jen si vzpomeňte na Ligu mistrů v roce 2010, když Sparta podlehla Žilině v poměru 3:0. Snad je nebude čekat stejný osud.

Jenže aby toho nebylo málo, mají sparťané problémy s kádrem. Již dopředu se vědělo, že tým opustí Leonard Kweuke, Manuel Pamič a Vlastimil Vidlička. Jenže na marodce nyní sedí také Hybš, který Pamiče ze sestavy „vyhodil". Ten si zlomil nártní kůstku a mimo bude několik týdnů, některé zprávy dokonce hovoří až o půl roce.

Lékaři také na hřiště nepustili Romana Bednáře, kterému nevyšly krevní testy a od začátku ligy je zraněný Ladislav Krejčí. Útočník David Lafata si ještě neodbyl trest, který dostal loni v Brně. Naštěstí pro rudé mu disciplinární komise zbytek trestu odložila do konce roku. Nebudou tak muset řešit otázku ohledně chybějícího útočníka. Kapitán tak bude moci normálně nastupovat.

Zvládnou letenští fotbalisté vybojovat pro svého zaměstnavatele šestatřicátý titul nebo se bude opět radovat Plzeň či jiný klub? Na to si budeme muset počkat ještě téměř rok, ale jedno je jisté. Body mají svou hodnotu i na začátku sezony, a tak budou muset zabrat hned.

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Přestoupí kapitán Sparty Krejčí v létě do Betisu Sevilla? Ve Španělsku to mají za hotovou věc

Jakkoli Sparta i hráčský agent Pavel Paska to odmítají potvrdit, španělský deník AS přišel s informací, že by mělo být prakticky rozhodnuto o přestupu současného sparťanského kapitána Ladislava Krejčího do Betisu Sevilla. Španělský klub, s nímž se Pražané utkali na podzim v rámci skupiny Evropské ligy, by měl podle informací zmiňovaného deníku za čtyřiadvacetiletého českého reprezentanta zaplatit zhruba osm milionů eur (v přepočtu zhruba 200 milionů korun).
AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.

Více souvisejících

AC Sparta Praha

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy