Nová sezona, nová šance. Dostane se Slavia konečně na vrchol?

Praha - Čtyři nepovedené sezony. To rozhodně není nic, co by si sešívaní dali za rámeček. Letošní cíl je jasný! Skončit v horních částech tabulky.

Dva tituly za sebou (2007/08 a 2008/09) dostaly slávistické fanoušky do euforie. O to horší byla ledová sprcha, která od té doby hráče sešívaných potkala. Sedmé místo, deváté, dvanácté a zase sedmé. To je jejich bilance v posledních čtyřech sezonách. Pro druhý nejúspěšnější fotbalový klub v České republice nic příjemného.

Fotbalová Slavia má na svém kontě 17 titulů, před ní už je úspěšnější pouze Sparta s pětatřiceti tituly. Před poslední výhrou ligy dokonce dostali „dárek" v podobě nového stadionu. Jenže kdo čekal vítězné mužstvo, byl zklamaný.

Finanční problémy se projevily na výkonech, z čehož byli zoufalí nejen hráči, ale také fanoušci a celý realizační tým. V kádru proběhlo několik změn a jako ta nejlepší se zatím jeví výměna trenéra. Na lavičku usedl pět kol před koncem a čtyři z nich vyhrál. V anketě o nejlepšího trenéra měsíce tak ovládl květen.

Fanoušci v něm okamžitě viděli svou spásu a věřili, že Slavii znovu pomůže v návratu na vrchol. Jenže první ligové kolo nevyšlo podle očekávání. Slavia doma hostila ostravský Baník, který se nachází ve finanční krizi a musel bojovat o holý život. S již tak slabou sestavou ovšem dokázal sešívaným vzdorovat a z Edenu si odvezl bod za remízu 1:1.

Liga se ovšem teprve rozjíždí a jeden nepovedený zápas nemusí vůbec nic znamenat. Cíle do letošní sezony jsou ovšem jasné. Slavia se chce umístit v horní polovině tabulky, a pokud se bude dařit, tak i zaútočit na evropské poháry. Zda na to má nebo bude muset ještě počkat, se teprve dozvíme. Druhé kolo totiž jede do Liberce, což bude tvrdý oříšek.

Související

SK Slavia Praha, stadion v Edenu.

Fotbalové Slavii má pomoct k finiši za titulem navrátilec. Dohodla se se stoperem Zimou

Návrat, o kterém se v posledních dnech spekulovalo, se stal nakonec skutečností. Reprezentační stoper David Zima se vrací do pražské Slavie poté, co ho měl sešívaný klub koupit za 4 miliony eur (v přepočtu zhruba za 100 milionů korun) z FC Turín, což z něj tak činí jednoho z nejdražších fotbalistů, který kdy do Slavie přišel. Jak uvádí slávistický web, fotbalista se s klubem dohodl na smlouvě až do června roku 2028.
SK Slavia Praha

Slavii posílí Nizozemec s kontroverzní minulostí. Klub mu chce pomoct restartovat kariéru

Jeho dosavadní životopis hovoří o zajímavých adresách, na kterých nizozemský talent působil. Jednadvacetiletý ofenzivní záložník Mohamed Ihattaren prošel Eidhovenem, Juventusem či Ajaxem Amsterdam. Nyní ale jako volný hráč kývl na nabídku pražské Slavie, se kterou se domluvil na tříleté smlouvě. Ostrý zápas nehrál Ihattaren již rok a půl, i proto začne přípravu ve svém novém působišti individuálně.

Více souvisejících

sk slavia praha

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 57 minutami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ukrajinské jednotky sestřelily bitevník Su-25, prohlásil Zelenskyj

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doněckou oblastí na východě Ukrajiny sestřelily bitevník Su-25, prohlásil během proslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentura Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy