Sparta bude asi prodávat své hráče! Kteří jsou nejdražší?

Praha - Fotbalová Sparta brzy vypadla z evropských pohárů, a proto se dá očekávat i menší průvan v jejím kádru. Odejít by mohli nejenom méně nasazovaní hráči na hostování, ale také některé hvězdy.

Celek z Letné vypadl nečekaně brzy z bojů v Evropské lize a vzhledem k tomu, že již nebude mít tak náročný zápasový program, zřejmě se před uzávěrkou přestupů zbaví několika hráčů ze širšího kádru a pošle je na hostování do jiného klubu.

Ovšem změna působiště se klidně může týkat i některého z klíčových mužů základní sestavy sparťanského A-týmu a nemusí se jednat jenom o hostování. Sparta totiž vinou brzkého vyřazení z evropských pohárů přišla také o zajímavé peníze, které v loňském ročníku znatelně obohatily klubovou pokladnu, a tak je bude chtít získat jinou cestou.

V letní přestávce probleskla světem médií zpráva o zájmu německého Frankfurtu o Václava Kadlece, a přestože se tehdy přestup neuskutečnil, nyní už k němu dojít může, i když mladý reprezentant na Letné před nedávnem prodloužil kontrakt až do roku 2016. Prodej jakých dalších fotbalistů by mohl přinést do sparťanské kasy největší peněžní sumu?

Ladislav Krejčí

Věk: 21 let Pozice: záložník Tržní cena podle transfermarkt.de: 6 milionů eur

Talentovaný levonohý záložník byl během přípravy dlouho zraněný, ale nyní je již fit a zdá se, že i v dobré formě. Už při své letošní premiéře na půdě Häckenu se dostal do několika příležitostí a proti Jablonci dokonce vstřelil vítěznou branku svého mužstva. Blonďatý hráč navíc patří od listopadu minulého roku také do kádru reprezentačního A-týmu a hned při svých premiérových startech v národním týmu ukázal své kvality a dokonce v přípravě s Tureckem také skóroval.

Václav Kadlec

Věk: 21 let Pozice: útočník Tržní cena podle transfermarkt.de: 5 milionů eur

O talentovaného forvarda je v současné době asi největší zájem na přestupovém poli. Situaci okolo něj sondují týmy z německé Bundesligy i z ruské Premier Ligy. Problémem byla až doposud příliš vysoká suma požadovaná ze strany Sparty, ovšem to by se nyní mohlo změnit. Kadlec prožil v loňské sezóně svůj gólově nejpovedenější ročník, když nastřílel v Gambrinus lize celkem čtrnáct branek, a v podobném trendu pokračuje i letos. Rychlonohý fotbalista se trefil proti Jihlavě i v neděli v souboji s Jabloncem.

Josef Hušbauer

Věk: 23 let Pozice: záložník Tržní cena podle transfermarkt.de: 2,6 milionů eur

Univerzální středopolař, který operuje na velkém prostoru, zůstává i přes neustálé posilování sparťanského kádru nadále stabilním členem základní sestavy. O místo jej nepřipravili ani nově příchozí hráči, v zimě Vácha a v létě Vacek. Sparťanský odchovanec sice ze začátku působil na Letné v roli defenzivního záložníka, ale postupem času se vysunul dopředu a nyní se klub spoléhá na jeho produktivitu. Dovede přesně rozdělovat finální nahrávky, ale také sám střílet důležité góly.

Tomáš Vaclík

Věk: 24 let Pozice: brankář Tržní cena podle transfermarkt.de: 2 miliony eur

Bývalá opora reprezentační jednadvacítky se v roce 2012 musela prát po svém příchodu na Letnou o post sparťanské brankářské jedničky, ale jeho souboj s kolegou Švengerem trval pouhá první tři jarní kola. Poté už svého konkurenta v lize do branky nepustil. Ostravský rodák platí v současnosti za jednoho z nejlepších gólmanů v české nejvyšší soutěži a jeho výkonů si všiml už i reprezentační kouč Michal Bílek, který mu dal příležitost v přátelském střetnutí se Slovenskem, ve kterém Vaclík hned vychytal čisté konto.

Lukáš Vácha

Věk: 24 let Pozice: záložník Tržní cena podle transfermarkt.de: 1,5 milionů eur

Postavou nevysoký záložník zamířil do Sparty teprve letos v zimě, ale ihned si získal stabilní místo v základní sestavě. Na hřišti je mimořádně platný především díky výborné defenzivní činnosti a odolnosti v osobních soubojích, ale také dovede podpořit ofenzívu a vystřelit nebezpečně z dálky. Mistr ligy s Libercem se ukázal v posledním kole minulého ročníku pěkným gólem do sítě Dukly a pro letošní sezónu se dokonce ve Spartě přeměnil do role hlavního exekutora standardních situací. Jeho nevýhodou však zůstává časté sbírání karetních ohodnocení.

Tomáš Přikryl

Věk: 21 let Pozice: záložník Tržní cena podle transfermarkt.de: 1,5 milionů eur

Šikovný hráč oslnil před dvěma lety na mistrovství Evropy do 19 let v Rumunsku, ale ve Spartě se zatím nedostal do takové pohody, v jaké byl právě na zmíněném šampionátu. Přikryl platí za univerzálního fotbalistu schopného zaskočit prakticky na jakémkoliv postu v sestavě včetně obrany, ale možná právě to mu škodí ve větším prosazení se. V poslední době se usídlil na levém kraji záložní řady, ale po uzdravení Krejčího opět usedl mezi náhradníky.

Článek byl zpracován ve spolupráci s časopisem Hattrick. Autorem je Michal Hrabal.

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Přestoupí kapitán Sparty Krejčí v létě do Betisu Sevilla? Ve Španělsku to mají za hotovou věc

Jakkoli Sparta i hráčský agent Pavel Paska to odmítají potvrdit, španělský deník AS přišel s informací, že by mělo být prakticky rozhodnuto o přestupu současného sparťanského kapitána Ladislava Krejčího do Betisu Sevilla. Španělský klub, s nímž se Pražané utkali na podzim v rámci skupiny Evropské ligy, by měl podle informací zmiňovaného deníku za čtyřiadvacetiletého českého reprezentanta zaplatit zhruba osm milionů eur (v přepočtu zhruba 200 milionů korun).
AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.

Více souvisejících

AC Sparta Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy