Nepříjemné zjištění. Během finále fotbalového ME se nakazily koronavirem tisíce lidí

Ještě to mají určitě všichni fotbaloví fanoušci v živé paměti. Zaplněné londýnské Wembley, které sledovalo finále letošního evropského šampionátu mezi domácí Anglií a Itálií. Právě to ale přispělo v Anglii k šíření koronaviru, neboť jak se nyní zjistilo podle oficiálních dat britských zdravotních úřadů, na stadionu během finále bylo hned 2295 infekčních lidí a dalších 3404 lidí se přímo ve Wembley nově nakazilo.

Připomeňme, že finále Eura se konalo v Londýně 11. července a bna zápas se přišlo podívat celkem 67 000 fanoušků. Pro Angličany to však byla velmi smutná podívaná, neboť jejich miláčci s Itálií prohráli toto finále až na penalty.

"EURO byla mimořádná událost a není pravděpodobné, že na dalších akcích uvidíme podobný vliv na šíření covidu-19. Nicméně data ukazují, jak jednoduše se virus v případě blízkého kontaktu šíří, a mělo by to být varování při naší snaze vrátit se opatrně k normalitě," uvedla k tomu Jenifer Smithová z vládní zdravotní agentury Public Health England (PHE).

V Angliii se konaly další sportovn akce, třeba krátce po šampionátu Velká cena Formule 1 v Silverstone. Tento závod během tří dnů navštívilo dohromady 350 000 lidí. Pouhých 343 z nich bylo infekčních již během tohoto závodu. Začátkem července se pak konal v Londýně slavný tenisový Wimbledon, který pro změnu navštívilo během dvou týdnů 300 000 lidí. Z nich se nakazilo celkem 880 lidí, z čehož tak tedy vyplývá, že na rozdíl od fotbalového Eura už tyto akce tolik nakažených nepřinesly.

"Ukázali jsme, že dokážeme uspořádat hromadné sportovní a kulturní akce bezpečně, ale je důležité, aby lidé zůstali opatrní, když se sdružují v zaplněném prostředí. Abychom mohli tuto zimu udržet fotbalovou sezonu, divadla a koncerty bezpečně s plnou kapacitou, apeluju na fanoušky sportu, hudby a kultury, aby se nechali očkovat," řekl k tomu britský ministr kultury Oliver Dowden.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy