Plzeň si další výhrou 2:1 nad Tiraspolem zajistila postup do play-off Ligy mistrů

Český úřadující mistr Viktoria Plzeň je zase o krok blíže k postupu do hlavní fáze prestižní fotbalové Ligy mistrů, když po prvním zápase v moldavském Kišiněvě zvládla se Sheriffem Tiraspol i násldnou domácí odvetu a to stejným výsledkem - výhrou 2:1. O první plzeňský gól se před domácím publikem tentokráte postarl Kliment, Chorý pak tentokrát neproměnil pokutový kop a i když krátce po přestvce na 1:1 vyrovnal Rasheed Ibrahim Akanbi, vítěznou trefu si připsal Jhon Mosquera. Duel navíc hosté z Moldavska dohrávali v deseti a o vítězi tohoto dvojzápasu tak tedy bylo rozhodnuto.

Důležité bylo pro svěřence kouče Michala Bílka co nejlépe vstoupit do odvetného zápasu a to se Západočechům povedlo. Už po deseti minutách hry totiž otevřeli skóre po prvn opavdu vydařené akci, během které v šestnáctce Chorý našel Klimenta a ten tak svým přízemním zakončením dostal Plzeň do vedení 1:0. Pro Klimenta to byla mimochodem již čtvrtá branka v bnové sezóně a je tak v ní zatím nejlepším plzeňským kanonýrem.

Ještě před uběhnutím pvní půlhodiny hry to mohlo být již o dvě branky, kdyby tehdy Chorý proměni pokutový kop. Nenavázal tak na své úspěšné penalty z prvního zápasu proti HJK Heslinkám a na ten z prvního zápasu proti Tiraspolu. Naštěstí se ale z tohoto dílčího neúspěchu Viktoriáni nikterak nesesypali a snažili se o zvýšení vedení dál. Nejprve jen těsně vedle hlavičkoval Mosquera, z dálky pak Kalvach trefil dokonce břevno.

Přestože v první půli měli daleko častěji hosté balón na svých kopačkách, do konce tohoto dějství si žádnou výraznější příležitost.

Proto nebylo divu, že do druhé půle nastoupili hostující fotbalisté patřičně navnaděni a ihned po nástupu na hřště se drali dopředu. Zanedlouho vybojovali penaltu poté, co Havel v šestnáctce zahrál rukou a k její exekuci se postavil Rasheed, jemuž se penalta vydařila více než Chorému v první půli, 1:1.

Tomu, aby se hosté neradovali z vyrovnání příliš dlouho, chtěl zamezit Kopic, ten ale ze slibné pozice trefil nejprve jednoho z obránců a z dorážky už se mu gólmana abaloru překonat nepodařilo. Na druhé straně hosté z Moldavska výrazě Plzeň přiškrtili a Viktoriáni mohli být rádi, že mají v brance Staňka. TEn se vytáhl jak proti Salifuovi a Ouattarovi.

Z tohoto tlaku ale Tiraspol naštěstí nic nevytěžil a tak v 61. minutě udeřila Plzeň. Po Kalvachově rohovém kopu se míč dostal k Mosquerovi a ten nijak nebráněn dostal kulatý nesmysl poslal do branky, 2:1.

Postupem času se Tiraspol sice dostáva už méně do příležitostí, přesto se v nějakých objevovali. Proti Staňkovi neuspěl Tejan, Rasheed pak nevstřelil svou druhou branku především díkyy bránícímu Kalvachovi. Když ale pak v 85. minutě uviděl po druhé žluté červenou kartu Evangelu, bylo jasné, že vítězství Plzni už nikdo nevezme.

Konečný výsledek odvetného zápasu 3. předkola Ligy mistrů UEFA (9.8.2022):

Viktoria Plzeň - Šeriff Tiraspol 2:1 (1:0)Branky: 10. Kliment, 61. Mosquera - 47. Rasheed z pen. Rozhodčí: Grinfeeld - Hassan, Jarkoni - Reinshreiber (video, všichni Izr.). ŽK: Havel, Dedič - Pernambuco, Evangelu, Tejan. ČK: 85. Evangelu. Diváci: 10 770. První zápas: 2:1, postoupila Plzeň

Sestavy:

Plzeň: Staněk - Havel, Hejda, Pernica, Sýkora (90. Trusa) - Kopic, Bucha, Kalvach, Mosquera (90. Pilař) - Kliment (59. Holík), Chorý (73. Dedič). Trenér: Bílek

Tiraspol: Abalora - Guedes, Kiki, Evangelu, Kpozo - Kyabou, Salifu - Pernambuco (46. Tejan), Badolo (69. Botos), Ouattara (80. Julien) - Rasheed. Trenér: Tomas

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.
Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Liga mistrů nabídne duel Bayernu s Manchesterem United či PSG s Dortmundem a AC Milán

Fotbaloví fanoušci se mohou začít těšit na čím dál delší, ale především parádní podzimní večery. Ve čtvrtek v Monaku byla totiž rozlosována skupinová fáze nejprestižnější evropské soutěže nesoucí název Liga mistrů. V rámci ní dojde na několik velikých soubojů. Třeba do skupiny A byly k sobě vylosováni giganti Bayern Mnichov a Manchester United, se kterými si zahraje také přemožitel pražské Sparty z 3. předkola FC Kodaň, a třeba skupina F platí za skupinu smrti, když jsou v ní týmy Paris Saint Germain, Dortmundu, AC Milán a Newcastlu.

Více souvisejících

Liga mistrů FC Viktoria Plzeň Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy