Jágr: Jsem šťstaný, že lidé mohli chvíli zapomenout na problémy

Bratislava - Útočník Jaromír Jágr odehrál další výborný turnaj. Po nedělním zápase s Ruskem o třetí místo na mistrovství světa v Bratislavě se dočkal svého šestého cenného kovu na vrcholných akcích (čtyři z mistrovství světa, dva ze Zimních olympijských her - tři zlata a tři bronzy).

Loni dokráčel podceňovaný český celek až samotný trůn, letos toužil v silné sestavě titul mistrů světa obhájit. Jeho sen se ale rozplynul po páteční semifinálové porážce se Švédskem. "Zlatá medaile je perfektní, na třetí místo si podle mě nikdo za pár let nevzpomene. Vždy se pamatují jen vítězové," připomněl Jaromír Jágr.

"Ale na druhou stranu ten pocit, že jsme odehráli výborný turnaj, to nám nikdo nevezme. Hlavně byla i výborná parta. Až na poslední zápas se Švédy, kdy jsme to neunesli. Možná jsme narazili i na mužstvo, které bylo v ten den lepší než my a hrálo chytřeji. Až na to smolné střetnutí ale máme za sebou skvělý turnaj," pochvaloval si.

Češi dokázali zmobilizovat psychické síly na souboj o bronz. V první třetině ovšem museli čelit nebezpečnému tlaku ruských hokejistů, kteří výborně bruslili. "Hlavně jsme si říkali, abychom to neotevírali, a vidíte, jak to dopadlo. Po prvních deseti minutách to bylo 2:2. Myslel jsem si, že to bude tak 12:12. Hráli jsme s nimi otevřený hokej, díky bohu, že jsme si to včas uvědomili a začali pak hrát úplně jinak," prohlásil.

Hrdinou duelu se stal jeho klubový spoluhráč z Omsku Roman Červenka. Pětadvacetiletý forvard se na turnaji střelecky trápil. V semifinále proti Švédům ho v prostřední části hry dokonce stáhl trenér Hadamczik kvůli jeho faulu ze hry. Hattrickem proti Rusům si však spravil chuť a náladu.

"Zápas se nehraje na jednu třetinu. Možná kdyby trenér nechal proti Švédům společný útok dál, že by to dopadlo jinak. Po boji je ale každý chytrý. Těžko se už k tomu už vracet. To byla jen otázka času, kdy mu to tam padne. On je střelec, góly dávat bude," sdělil kladenský odchovanec, jenž následně ocenil i důraz Karla Rachůnka. Zkušený zadák přirazil k mantinelu obrovitého Arťuchina, jenž po nárazu roztříštil plexisklo.

"To byla rána turnaje. Tady vidíte, jak je Arťuchin silný, že když ho trefíte, tak prostě vyrazí sklo," usmíval se. "Opravdu není jednoduché takového hromotluka trefit, před Karlem klobouk dolů. Ale myslím, že jsme se poučili a hráli proti němu chytře, nedali jsme mu čas na to, aby se rozjel," dodal.

Arťuchin předvedl oproti předešlému duelu velmi dobrý výkon a českému týmu pořádně zatápěl. "Pozor, s takovým obrovským tělem, když se dostane jeden na jednoho, tak ho nejde zastavit, nesmíte ho nechat rozjet. Klobouk dolů i před ním," poznamenal Jágr, který svoji další budoucnost v národním mužstvu neřeší.

"Já o tom nepřemýšlím. Nejsem hráč, který řekne, to je můj poslední turnaj, a pak bych to bral zpátky. Uvidím, jak se budu cítit a jestli mě trenér vezme a podle toho se rozhodnu. Proč bych neměl hrát, když budu cítit, že mužstvu mohu pomoci. Já myslím, že na věku vůbec nezáleží," dodal devětatřicetiletý křídelník.

"Mám ohromnou radost, že našimi výkony jsme mohli rozdat radost lidem. To málokdo pocítí, že můžeš udělat radost, můžeš změnit třeba dva týdny myšlení lidí, můžeš jim dát zapomenout na problémy," končí rozhovor Jaromír Jágr.Přehled medailí Jaromíra Jágra z MS a OH:MS 1990, Bern - BronzOH 1998, Nagano - ZlatoMS 2005, Vídeň - ZlatoOH 2006, Turín - BronzMS 2010, Kolín nad Rýnem - ZlatoMS 2011, Bratislava - Bronz

 

Související

Jaromír Jágr

Jágr pod palbou kladenské radnice. Město nechce dát A-týmu Rytířů pětimilionovou dotaci

Stejně jako loni, i tentokrát bude muset hokejové Kladno hájit svou extraligovou příslušnost v baráži. A právě tato skutečnost vadí kladenskému městskému vedení natolik, že A-týmu kladenských Rytířů neposkytnou dotaci ve výši pěti milionů korun. Stalo se tak poprvé od roku 2011, kdy se město rozhodlo nezahrnout tuto dotaci pro kladenský A-tým do rozpočtu. Zároveň se přímo starosta města Milan Volf (Volba pro Kladno) nechal slyšet, že by měl Jaromír Jágr skončit v čele klubu. Legendární „osmašedesátka“ v úterý v reakci na to uvedla, že se ve středu se starostou Volfem setká osobně.

Více souvisejících

Jaromír Jágr Hokej MS18

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Vesmírně zbrojení začalo? Rusko zřejmě umístilo na orbitu zbraň, tvrdí USA

Spojené státy v pondělí uvedly, že Rusko minulý týden vypustilo do vesmíru družici, která by mohla být součástí umísťování zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy