ZOH: Druhý hokejový den – Favorité ve svých prvních vystoupeních pod olympijskými kruhy nezaváhali

Soči – Čtyři zápasy v rámci olympijského hokejového turnaje byly dnes na programu. Druhý hrací den otevřel duel mezi Finskem a Rakouskem. Překvapivý začátek, kdy se naši jižní sousedé dostali dvakrát do vedení nad skandinávským favoritem. Nakonec ale tým Suomi zvítězil. K prvnímu olympijskému duelu nastoupili i Slováci, kteří hráli proti Američanům. Ti nepřipustili žádné překvapení a nad Slováky vyhráli vysoko 1:7. Rusové si také poradili ve svém utkání se Slovinskem, když sborná zvítězila 5:2. Kanaďané svůj duel také zvládli.

Zápas mezi Finskem a Rakouskem, jenž otevřel dnešní hokejový den, pobavil nejednoho hokejového fanouška. Nicméně jak Finové, tak Rakušané nemůžou být se svým výkonem příliš spokojeni. Papírový outsider Rakousko zápas skutečně nezačal nijak špatně. Po 36 vteřinách dal gól otevírající skóre zápasu Grabner, jenž byl nakonec jeden z nejlepších hráčů Rakouska, jelikož během tohoto duelu vstřelil hattrick. Kromě Grabnera se jednou trefil Hundertpfund. Jenže Grabnerův hattrick ani Hundertpfunův gól nebyl rakouskému mužstvu nijak platný. Finové ukázali, že jsou v tomto zápase favoritem a dali ještě o čtyři branky více než Rakušané. I když tedy Finové vyhráli, za čtyři inkasované branky nebudou nijak zvlášť finskou veřejností ani trenérem příliš pochváleni. Gólman Rask nepotvrdil v prvním olympijském duelu to, že je v zámoří nejúspěšnějším brankářem. Dodejme, že to byly laciné branky, které Rask do své sítě pustil. Za osm vstřelených gólů však můžou být Finové rádi, neboť jim pak můžou výrazně pomoci v pozdější fázi olympijského turnaje. Jediný šrám na finském vítězství může být zranění, které si přivodil Teemu Selanne.

Také Rusové začali turnaj pod olympijskými kruhy vítězně. I když měli domácí se Slovinskem docela problémy. Když se psala 4. minuta tohoto zápasu Rusko, pravda, vedlo o čtyři branky. Rusko ale druhou část nehráli moc naplno a Slovinci dokázali snížit. Přesto Rusko, i přes dva góly slovinského hráče Jegliče, zvítězilo 5:2. To, že Slovinsko hokejovému obrovi statečně vzdorovalo, dokumentovala i statistika střeleckých pokusů. Ve třetí části to bylo 8:6 pro Rusko, celkově 35:14.

Úvod turnaje se nepovedl našim východním sousedům Slovákům. Nutno tedy říct, že na úvod olympijského turnaje nedostali lehkého soupeře, konkrétně se proti nim postavili Američané. Nicméně to, že Slovensko nakonec prohraje vysoko1:7, nečekal ani nikdo. Během první třetiny padl pouhý jeden gól a to do slovenské branky, když branku vstřelil Carlson. Rozhodla všechno druhá část, kterou Američané vyhráli 6:1. Ta třetí už se jen dohrávala. Tempo zápasu v závěrečné třetině se výrazně zpomalilo. Slovákům se v zápase vůbec nic nedařilo a už jen čekali na to až zazní závěrečná siréna. Američané tak díky vysokému skóre a i díky skóre jakým zvítězilo Rusko nad Slovinskem, vede tabulku skupiny A. Slováci jsou zatím na posledním místě této skupiny.

I kolébka hokeje Kanada vstoupila do olympijského turnaje v ruském Soči výhrou. V rámci skupiny B nastoupila proti Norsku. Jenže Norové také nebyli nijak jednoduchým soupeřem pro javorové listy. Severní Evropané hráli důrazně a za svůj výkon v zápase nemusí nijak moc stydět. Kanaďané vedli po dvou třetinách 2:0. Dvacet dva sekund po zahájení třetí části snížil Thoressen, ale zanedlouho poté, dal třetí gól Kanaďanů Doughty. Ovšem Nory může po dnešním utkání mrzet zranění obránce Trygga. To vypadalo v prvních okamžicích jako velmi vážné. Norsko může mít problém do dalších zápasů, neboť severská země má v nominaci pouze sedm obránců.

Program třetího hokejového dne v Soči:

Česko – Lotyšsko (9:00 SEČ)Švédsko – Švýcarsko (13:30 SEČ)Norsko – Finsko (18:00 SEČ)Kanada – Rakousko (18:00 SEČ)

Výsledky druhého hokejového dne:

SKUPINA B:

Finsko – Rakousko 8:4Branky: 6. a 59. Granlund, 12. Lepisto, 20. Maatta, 20. a 51. Immonen, 22. Jokinen, 33. Kontiola – 1., 42. a 55. Grabner, 10. Hundertpfund

Kanada – Norsko 3:1Branky: 27. Weber, 36. Benn, 42. Doughty – 41. Thoresen

SKUPINA A:

Rusko – Slovinsko 5:2Branky: 2. Ovečkin, 4. Malkin, 38. Kovalčuk, 44. Ničuškn, 48. Bělov – 22. a 39. Jeglič

Slovensko – USA 1:7Branky: 21. Tatar – 15. Carlson, 22. Kesler, 23. a 34. Stastny, 29. Backes, 35. Kessel, 36. Brown

Související

Ilustrační foto

Ruský olympijský výbor se odvolal proti "omilostnění" Zubkova

Ruský olympijský výbor (OKR) se odvolal proti rozhodnutí moskevského soudu, který odmítl uznat diskvalifikaci bobisty Alexandra Zubkova z her v Soči 2014. Bývalý pilot a současný šéf národní federace by tak mohl na ruském území stále užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze, i když Arbitrážní soud pro sport (CAS) jeho výsledky ze Soči kvůli dopingu zrušil.
Dmitrij Medveděv

Doping? Máme problémy, ale je to i protiruská kampaň, spustil Medveděv.

Moskva - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos diskvalifikoval už přes dvacet ruských sportovců, kteří byli na olympiádě v Soči, a odebral jim medaile kvůli dopingu. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že diskvalifikace kvůli dopingu je dalším nástrojem protiruské kampaně.

Více souvisejících

Olympijské hry 2014 Hokej OH

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Juraj Cintula

Na Slovensku se začíná rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Policie v sobotu eskortovala Juraje C., který byl obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ke Specializovanému trestnímu soudu v Pezinku. Soudce má dnes rozhodnout o vzetí obviněného do vazby. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 3 hodinami

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

Po Ficově atentátu se na sítích šíří nenávist. Případy řeší policie i v Česku

Slovenská policie po středečním atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) eviduje a vyšetřuje asi 40 případů šíření nenávisti na sociálních sítích. V pěti případech již zasahovala. Ve vysílání televize TA3 to ve čtvrtek řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy