Česká hokejová osmnáctka ovládla čtvrtfinále na MS. Nad Švýcary vyhrála vysoko 8:0

Poté, co čeští hokejoví reprezentanti do 18 let v úterý překvapili na světovém šampionátu své věkové kategorie svou výhrou nad Kanadou 6:5 po prodloužení, měli ve čtvrtek svěřenci kouče Jakuba Petra na programu čtvrtfinálový duel se Švýcarskem. Ten prakticky o začátku byl v režii českého týmu, vždyť už po první třetině to bylo 4:0 pro Čechy, kteří navíc svému soupeři dovolili za první dvacetiminutovku jednu střelu. Ve zbývajícím průběhu hry přidali Češi další čtyři branky, přičemž třetí třetina už se jen dohrávala z povinnosti. Čeští mladíci tak tedy postoupili do semifinále.

Cesta za jasným vítězstvím začala pro Čechy brzkým vedoucí gólem, který zaznamenali už po dvou minutách. Tehdy Plos vytvořil tandem se Soukupem, přičemž ten první nahrál tomu druhému, který nakonec skóroval, 1:0. Další změna skóre přišla na řadu v 9. minutě, kdy se Šapovalivovi podařilo přesně za záda gólmana Beglieriho tečovat předešlou střelu Hamary.  A když pak o dvě minuty později na 3:0 zvýšil zakončením z mezikruží Becher, švýcarský gólman už byl na rušník a usoudil, že už v tomto zápase nebude pokračovat.

Ovšem ani jeho náhradníkovi Ubertimu se nepodařilo svým spoluhráčům vlít novou krev do žil, zvlášť, když v 16. minutě taktéž kapituloval. Vedení 4:0 nebylo jediným důkazem české dominance, ale i ten fakt, že k jediné střele v této třetině se Švýcaři dočkali až v jejím závěru. Mimochodem, autorem branky na 4:0 byl Slavíček a právě on se zapsal podruhé do listiny střelců i na začátku druhé dvacetiminutovky. Tehdy přítomen na pravém kruhu dostal přihrávku od Melovského a svou střelou tak tedy zvýšil na 5:0. Pokud se chtěli rychle po přestávce Švýcaři vrátit do zápasu, tato trefa jim zničila veškeré naděje.

Svou sedmou přenou trefu na šampionátu pak zaznamenal i kapitán Kulich, který tak navázal na svůj hattrick z duelu proti Kanadě. Tentokrát se po levé straně dostal až do předbrankového prostoru a zamířil kotouč přesně pod břevno, 6:0. Zatímco vepředu český tým na kluzišti řádil, v české brance se dlouho nudil gólman Schnattinger. Vždyť během prvních dbvou třetin ani jednou nezakročil. Místo se pak mohl radovat ze sedmého českého gólu, když po přečíslení vstřelil svoji druhou branku v zápase Soukup.

Ve třetí třetině, která už se prakticky jen dohrávala, přidali svěřenci kouče Jakuba Petra ještě jeden gól, když se v přesilovce po Barešově přihrávce z mezikruží trefi bombou pod horní tyč Kulich. V závěru zápasu dostali Švýcaři možnost hned několika přesilových her, během nichž se i český brankář Schnattinger ocitl v permanenci.

Protože už ale žádný gól nepadl, skóre se neměnilo a Češi tak jasně zápas dovedli nejen k vítězství, ale i k následné radosti z postupu do semifinále MS.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let v Landshutu (Německo) - čtvrtfinále (28.4.2022):

ČR - Švýcarsko 8:0 (4:0, 3:0, 1:0)Branky a nahrávky: 2. M. Soukup (Plos, V. Polák), 9. Šapovaliv (Hamara, Kulich), 11. Becher (Bareš, Hamara), 16. Š. Slavíček, 22. Š. Slavíček (Melovský, Prčík), 25. Kulich (T. Tůma, A. Čech), 35. M. Soukup (V. Polák), 46. Kulich (Bareš, Šalé). Rozhodčí: Magnusson (Švéd.), Suominen - Hautamäki (oba Fin.), Nyqvist (Švéd.). Vyloučení: 5:5. Využití: 3:0. Diváci: 505.

Sestavy:

ČR: Schnattinger - Hamara, Prčík, T. Tůma, A. Čech, F. Němec, J. Dvořák, Puchala - Kulich, Šapovaliv, Šalé - Bareš, Becher, Melovský - Š. Slavíček, Sapoušek, Rymon - M. Soukup, V. Polák, Plos - J. Gaspar. Trenér: Jakub Petr

Švýcarsko: Beglieri (11. Uberti) - Füllemann, Mazzola, Terraneo, Voegeli, Christe, Moser, Meile - Liechti, Kilchenmann, Pauli - Rod, Reinhard, G. Weber - Fiebiger, Pont, Guignard - Greuter, Naber, Lurati - Schild. Trenér: Marcel Jenni

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy