Český zmar od začátku až do konce. Rakušané po nájezdech slaví historickou výhru

Rakušané přepisují historické tabulky. Na MS ve Finsku totiž dokázali poprvé v historii světových šampionátů porazit Česko a to po nájezdech 1:2. K vítězství Čechů nepomohl ani Michal Kempný, nová posila z NHL. Ten se v zápase dostal do několika střel, český tým ale nedokázal najít recept na zhuštěnou obranu Rakušanů a tudíž se tolik do vyložených příležitostí nedostávali. Čeští hokejisté i realizační tým v čele s Karim Jalonenem tak mají do další hracích dní na MS hodně o čem přemýšlet.

Jako první se o českou střelu v zápase postaral právě nový hráč Kempný, následně Kundrátek zpoza branky vyzval k zakončení Hertla, ale ten kotouč tehdy netrefil. A tak to bylo v úvodu ve většině českých příležitosti, respektive náznaků, které k ničemu nevedly. V sedmé minutě Vrána nahrával Hronkovi, který střílel z voleje, ovšem trefil jen horní část rakouské branky. Minutu na to se Čechům podařilo poprvé skórovat, když dorážel Stránský. Rakušané si ale následně vzali trenérskou výzvu a s tou uspěli, neboť sudí objevili kontakt s brankářem. Pak pokračoval stejný obrázek hry, žádný velký tlak českého týmu, kterému se nedařila místy rozehrávka a když se už skoro do zakončení Češi dostali, tak Špaček třeba na mezkiruží netrefil puk. Hertl před tím pro změnu střílel těsně mimo. V polovině třetiny pak svěřenci kouče Kariho Jalonena nevyužili přesilovku a že to nebyla zrovna oku lahodící část zápas, o tom svědčila náledující statistika střel z 15. minuty: 3:3. Na trestnou lavici se pak podíval i Kempný, jeho vyloučení však Rakušané nevyužili. Krátce na to, když se vrátil Kempný na led, už Češi regulérně skórovali. Po osvědčené spolupráci Blümela a Červenky pak druhý jmenovaný zkušený reprezentant otevřel střelou z mezikruží skóre, 1:0. V závěru třetiny se pokoušel o úspěšný výpad Hynek Zohorna, jemuž se sice po individuální akci nakonec nepovedlo dostat se až ke gólmanovi soupeře.

Přestože po většinu času byli ve druhé třetině na kotouči Češi, kterým se postupem času dařilo stále více dostávat se do útočného pásma a tam chvíli i zůstat. Jenže vyložené příležitosti tu stejně jako v první třetině příliš nebyly. Kempného zakončení bylo třeba zblokováno. Češi museli však dávat pozor na zadní vrátka a tudíž na rychlé protiútoky, ze kterých vždy vyplynulo nebezpečí. Ve 26. minutě například Haudum střílel na zadní tyč a Lebler se pak snažil dorážet. Za chvíli mohl navýšit české vedení Krejčí, který převzal kotouč na útočné modré a poté, co se trochu více přiblížil k brance Starkbauma, nakonec minul. Z dalšího protiútoku pak na druhé straně zahrozil Unterweger. Ve 35. minutě byl blízko Krejčí ke skórování, ale ten tehdy z pravého kruhu Krejčí trefil tyč. Pak tu byla další rakouská akce, ve které Lebler vyslal do brejku Brunner, jenž ale proti Vejmelkovi neuspěl. Za zvuku trumpety z českého kotle fanoušků se dohrála druhá třetina, ve které se skóre nezměnilo.

Třetí třetina začala přesilovkou rakouského týmu, která ale zůstala nevyužita. Naši jižní sousedé nadále ve stylu zhuštěného bránění, na který česká hra nenašla recept a když už tak tedy byli Češi v útočném pásmu, hráli spíše po mantinelech, než aby se dostávali do střel. Práci měl gólman Vejmelka, když musel zneškodnit nahození od pravého manitelu, které vyslal před branku Nissner. Tato třetina ubíhala jak říká jedno úsloví "v činorodém ruchu", po pasáži, kdy si oba týmy vyměňovali kotouč a dostávaly se do náznaků, tu byla hned závěrečná pětiminutovka. V 55. minutě se dostal ke své další střele v zápase Kempný, když z voleje střílel poté, co Krejčí před tím objel branku a co pak Červenka přihrával. V posledních dvou minutách byl vidět hokej ze strany na stanu, který začal brejkem Vrána, ovšem k zakončení se nedostal, když mu puk vypíchl hokejkou Staskbaum. Za chvíli na druhé straně z rohu nahazoval před Vejmelkovu branku Meier a chvíli pak český brankář nevěděl, kde je puk. V 60. minutě pak přišla střela od modré, kterou Vejmelka vyrazil před sebe a následně ho svým důrazem dorazil Lebler, který si pomohl i bruslí. I proto tak muselo tento gól posvětit ještě video.

Za stavu 1:1 se tak hrálo prodloužení tři na tři, ve které byl nejblíže ke gólu Hronek, když z bezprostřední blízkosti to zkoušel střelou s hokejkou mezi nohama. Rozhodnout nakonec musely až nájezdy, v nichž se trefil pouze Schneider, jenž tak zařídil historickou první výhru Rakouska nad Českem na MS.)

Konečný výsledek MS v hokeji 2022 ve Finsku (17.5.2022):

SKUPINA B (Tampere):

Česko - Rakousko 1:2 snBranky: 18. Červenka - 60. Lebler, rozhodující nájezd Schneider

Úvodní sestavy:

Česko: Vejmelka (Langhamer) – Kempný, Hronek, Ščotka (A), Kundrátek, Jiříček, Šimek, Sklenička, Jordán – Červenka (C), Krejčí (A), Blümel – Vrána, Zohorna, Hertl – Černoch, Stránský, Smejkal – Flek, Špaček. Trenér: Kari Jalonen

Rakousko: Starkbaum (Madlener) – Maier, Unterweger, Zündel, Heinrich (A), Hackl, Wolf, Wimmer, Brunner, Kirchschläger – Lebler, Haudum, Kasper – Schneider (A), Huber, Nissner – Wukowits, Ganahl (C), Feldner – Achermann, Schwinger. Trenér: Roger Bader

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 25 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy