Hokejové Pardubice už znají jméno nového většinového majitele. Stal se jím Dědek

Zastupitelství města Pardubice svým úterním hlasování potvrdili vstup podnikatele Petra Dědka do hokejových Pardubic, čímž se tak stal jejich novým většinovým vlastníkem. Byl tak potvrzen očekávaný prodej většinového podílu v pardubickém klubutomuto podnikateli. Mezi ním a městem byla uzavřena smoluva na délku 15 let zaručující zlepšování finanční situace klubu právě ze strany města, jež by mělo na klubový provoz přispívat a vytvářet pro něj výhodné podmínky.

Součástí rozhodnutí pardubického zastupitelství o prodeji většinového podílu Petru Dědkovi je i to, že obě strany ještě mezi sebou uzavřou dvě smlouvy o příplatku mimo základní kapitál. Jedna z nich bude uzavřena na 20 milionů korun, druhá z nich pak na 9 milionů korun. Další smlouva o reklamě pak zaručuje klubu osm milonů korun korun ročně plus DPH od města Pardubice. To pak bude podporovat i mládežnický hokej, o kterém se před několika dny nechal slyšet sám Petr Dědek, že by ho rád propojil s A-týmem. Městský rozvojový fond ještě poskytne slevu na pronájem ledové plochy a po tři sezóny se může Dynamo Pardubice těšit i na dotace na cenu vstupenek.

Jak upozornil náměstek pardubického primátora Jan Mazuch (ODS), pardubický hokejový klub od roku 2017, tedy od doby, kdy ho vede město, řeší stále své ekonomické problémy a nejen ty. „Dynamo se zachránilo na poslední chvíli, a bez pomoci investora, s nímž jsme vyjednávali, by se to nepodařilo a hodnota klubu nebo jeho příjmy by klesly o nějakých 50 milionů korun,“ řekl konkrétně Mazuch.

Podnikatel Petr Dědek jde do pardubického klubu s tím, že za většinový podíl zaplatí 12 milionů korun. V násedujících třech sezónách by ale měl vykazovat mírně ziskové hospodaření. S městem si ale vyjednal investici právě ze strany města do multifunkční arény a vedle toho také opci na prodloužení na dalších deset let.

Město by mělo klub odkoupit od Dědka po patnácti letech zpět do svých rukou. Do té doby se bude na klubu podílet 46 procenty

Zastupitelé Pardubic ale nebyli názorově za jedno co se týče podmínek kontraktu. Například Karel Haas z ODS má návrh za zcela nevyvážený. Připomněl, že by měl podnikatel Petr Dědek do klubu za rok vložit pouze 15 milionů korun, zatímco město se všemi úlevami cca. 35 milionů korun. Nepozdával se mu ani ten fakt, že po ukončení patnáctileté smlouvy by město mělo klub odkoupit zase zpět pod svou kuratelu. A také to, že není možný prodej extraligové licence jinam, neboť tomuto kroku brání pokuta ve výši jednoho milionu korun.

Smlouva je i podle právníka magistrátu Aleše Uchytila tvrdá, nicméně podle něj městu moc nezbývalo, protože město nadále počítá s multifunkční arénou. Smlouva pak ještě zaručuje exkluzivitu podnikateli Petru Dědkovi na provozování cateringu na všech akcích.

Ještě stále je město v současnosti majoritním akcionářem s 96,2 procenta cenných papírů, přičemž tuto většinu získalo před třemi lety, kdy koupilo balík akcií od podnikatele Romana Šmidberského za účelem pomoci klubu. Po vstupu Petra Dědka do hokejových Pardubic by se nově mělo město podílet 46 procenty, vedle něj jsou v klubu ještě menšinoví akcionáři: Dušan Salfický, Petr Čáslava a zapsaný spolek HC Pardubice.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Pardubice hokej

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy