Jedna moderní, druhá co si už něco pamatuje. V jakých halách se bude hrát hokejové MS?

Letošní 86. mistrovství světa v ledním hokeji se bude od pátku 13. května konat ve finských městech Tampere a Helsinky. A dá se říct, že co se týče hal, rozdílnější si být nemůžou. Zatímco v Tampere, kde své zápasy v rámci skupiny B bude hrát i česká hokejová reprezentace, stojí moderní hala otevřená teprve v loňském roce, týmy skupiny A pak svýá utkání odehraje ve staré Ice Hall. Ta nahradila původně zamýšlenou známější Hartwall Arenu, neboť ta patří ruským oligarchům a kvůli ruské invazi na Ukrajinu se tak organizátoři rozhodli, že se tam letošní MS hrát nebude.

Do moderní Nokia Areny v Tampere, která byla stavěna pro účely právě letošního hokejového světového šampionátu a která byla otevřena ke konci loňského roku, se vejde skoro až 13 500 fanoušků. Výstavba této multifunkční haly, která veřejnosti nabízí i možnost ubytování v hotelu a ve které také mimo jiné nachází kasino, stála něco přes tři miliardy korun a nikterak neškodí panorama města, ve kterém žije 200 000 obyvatel.

Organičnost této stavby je pochopitelná vzhledem k jejím autorovi, kterým je architekt Daniel Libeskind. Ten je podepsán už pd takovými stavbami jakými jsou třeba Židovské muzeum v Berlíně nebo Věž svobody v New Yorku.

Tato hala je pak prošpikována jen samými moderními technologiemi, díky kterým tak rozhodně přitáhne návštěvníky. Zaujme jistě multimediální kostka nad kluzištěm, kterou se nemůže pyšnit žádná hala v Evropě.

Kromě zápasů skupiny B se tu pak budou hrát ještě obě semifinále a duely o medaile.

Hokej v hale, kde vystupoval i Frank Sinatra

Protože legendární helsinskou Hartwall Arenu vlastní ruští oligarchové Roman Rotenberg a Gennadij Timčenko, kteří jsou od ruské invaze na Ukrajinu na sankčním seznamu Evropské unie, pořadatelé se rozhodli skupinu A přesunout do Ice Hall.

Navzdory tomu, že tento stadionek s více než osmitisícovou kapacitou nikomu nic moc neřekne, nabízí aréna s proskleným průčelím historické zajímavosti. Právě tady v minulosti vystupovala řada známých zpěváků a skupin jako například Frank Sinatra, Metallica nebo Deep Purple. České fanoušky pak bude jistě zajímat, že se nachází jen kousek od olympijského stadionu, kde v roce 1952 zazářil Emil Zátopek se svými třemi zlatými olympijskými cennými kovy.

Zatímco ve finštině se tato hala jmenuje Jäähalli, místní jíneřeknou jinak než Petoluola, což znamená "jeskynní bestie"a jedná se odkaz na finský klub, který hraje zde domácí zápasy a jeho partnera v jeho znaku.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 3 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy