Češi ve druhém utkání na MS padli. Pohyblivějším Švédům trestající chyby podlehli 3:5

Pouze jedinou změnu oproti prvnímu zápasu s Velkou Británií (5:1) učinil před zápasem se Švédskem realizační tým v čele s Karim Jalonenem v základní sestavě. Do branky se totiž místo Lukáše Dostála proti Seveřanům postavil Karel Vejmelka. Ten ale duel nedochytal, nebot ve druhé třetině pustil po švédské gólu na 4:1 Lagnhamera. Právě druhá třetina, po většinu času menší pohybivost Čechů a zbytečná vylučování za technické prohřešky rozhodli o tom, že Češi nakonec prohráli 3:5, navzdory tomu, že ke konci zápasu česká aktivita narůstala, ale zkrátka už nepomohla ani hra bez brankáře.

Úvod zápasu se Švédskem byl ve znamení disciplinovaného hokeje ze strany českého mužstva. Bránili tak, že Švédy donucovali jen k dlouhým přihrávkám a k menším náznakům šancí. Nic k většímu zkrátka Švédy ze začátku nepouštěli. Do první české příležitosti se dostal Ščotka svou střelou od modré a po sedmi minutách hry už Češi využili chybující švédskou defenzivu. K puku se v útočném pásmu dostal Červenka, ten posunul najíždějícímu Krejčímu a ten rozradostnil české publikum, 1:0. Českých diváků je skutečně v Tampere opravdu dost a jsou hodně slyšet. Po většinu času první třetiny se dařilo svěřencům kouče Kariho Jalonena držet dlouho Švédy na uzdě a Vejmelka zůstával nepřekonán. Na druhé straně střílel v 17. minutě zblízka Stránský, ale netrefil se. V závěru měli hokejisté Tre Kronor čím dál více příležitostí. Velké šance měli postupně hodně aktivní Asplund a zahrozil i Dahlin. Pak dostali Švédové možnost přesilové hry, v níž Wallmark měl z pravého kruhu hned tři možnosti zaskórovat, ale trefit kolikrát odkrytější klec se mu nepodařilo. Ve 20. minutě už přeci jenom švédský tlak vyústil ve vyrovnávací gól, když se k odraženému puku dostal Asplund a ten už se do odkryté branky trefil, 1:1. Jako pozdrav na odchod do kabin pak Švédové trefili ještě břevno.

Že to rozhodně pro český tým nebude zrovna nejpovedenější druhá třetina, to ukazal hned její úvod. V něm se po vyluční Hertla a Fleka dostali Češi hned do dvojnásobného oslabení. A právě to Seveřané dokázali bez problémů využít, jelikož v této své přesilovce Wallmark předal kotouč Bemstörmovi, jenž střelou z voleje dostal Švédy do vedení 2:1. Následně se pokoušel o další branku Švédů Kellman, ale díky přesunutí Vejmelky se ho nedočkal. Do dvoubrankového vedení ale žlutomodří přeci jen šli a to ve 26. minutě, když nikterak složitou střelu Bromého za sebe Vejmelka pustil. Vejmelka se tak rozhodl, že zbytek zápasu přenechá svému kolegovi Langhamerovi. Češi byli v následujících minutách na ledě jako opaření z průběhu zápasu, což vycítili čeští přiznivci v hledišti a povzbuzovali tak české reprezentanty. Ti měli krátce před polovinou zápasu k dispozici svou první přesilovku v tomto utkání, během níž se do své druhé šance dostal před brankou soupeře operující Stránský. Čechům se ale tato přesilovka využít nepodařila, ba co víc, po jejím skončení jim ujel do brejku Asplund, jenž se tak opět připomněl a opět skóroval, 4:1 pro Švédsko. Češi rázem byli v menším útlumu a hledali cestu k nějakému zlepšení. Jenže Seveřané se málem dostali k páté brance, ovšem při trměvrmě v českém brankovišti se jim kotouč naštěstí do odkryté klece dostat nepovedlo a to i proto, že Šimek ho těsně před brankovou čárou posunul pod Langhamera. Že Čechům chybí potřebný pohyb oproti Švédům, tak to bylo vidět i v další nabídnuté přesilovce. Ta ale nakonec skončila ve 38. minutě brankou, o kterou se střelou od modré potaral Kundrátek. Následně byl vyloučen na české straně Vrána, ale Švédové v této početní výhodě neuspěli, Klingbergovu ránuvyrazil Langhamer.

V úvodu třetí třetiny bylo vidět na českých hráčích, že jim nepříznivý výsledek není v žádném případě lhostejný, záhy po buly uprostřed hřiště tu byl rychlý kontr, ve kterém se ocitl Blümel a vracející se Švédové měli skutečně co dělat, aby zabránili případnému snižujícímu gólu. Nakonec se jim to povedlo a to proto, že jeden z vracejících Švédů posunul švédskou branku. Následovala přesilovka Čechů, kterou jim nabídl Asplund. Češi během ní uzamkli sice Švédy v jejich pásmu, ale Vrána ve své příležitosti neuspěl a pak ani neuspěla jeho přihrávka na už napřahujícího Krejčího. Krátce po přesilovce chyboval Jordán tak, že se z toho Švédové dostali do rychlého protiútoku, jenž zakončil Bengtsson, který dostal puk od Bromého, 5:2 pro Švédsko. Naštěstí ale česká odpověď na tento gól nettrvala nijak dlouho. Minutu na to předvedl český tým rychou akci, zakončenou Červenkovým pasem na Blümela a ten snížil na 3:5. Jak se zápas blíýil k závěru, na Češích bylo znát jak stoupla jejich aktivita a snažili se za zdramatizováním. Ve svých příležitostech byli Šimek se Simonem, ale ke čtvrté brance to nevedlo. Tato aktivita českého týmu ale byla zbržděna špatným střídáním a následným oslabením. To Češi přežili i přes možnotsi Bemströma a Klingberga a záhy na to tak začali s hrou bez brankáře. Krátce po návratu z trestné neuspěl se svou střelou Červenka, v poslední minutě to zkoušel hned dvakrát Krejčí. Marně, a tak Češi museli zkousnout první porážku na tomto světovém šampionátu ve Finsku.

Konečný výsledek:

Mistrovství světa v hokeji (Finsko)

SKUPINA B (Tampere):

Česko - Švédsko 3:5Branky: 7. Krejčí, 38. Kundrátek, 46. Blümel - 20. a 29. Asplund, 23. Bemstrom, 26. Brome, 45. Bengtsson

Úvodní sestavy:

Česko: Vejmelka (Langhamer) – Hronek, Šimek, Kundrátek, Ščotka (A), Jiříček, Sklenička, Jordán – Blümel, Krejčí (A), Červenka (C) – Vrána, Hertl, Smejkal – Stránský, Špaček, Simon – Zohorna, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen

Švédsko: Hellberg (Högberg) – Larsson (A), Dahlin, Gustafsson, Ekman-Larsson (C), Tömmernes, Lindholm – Bemström, Wallmark, Nordström (A) – Friberg, Asplund, Kellman – Bengtsson, Klingberg, Bromé – Lang, Aman. Trenér: Johan Garpenloev

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 34 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

Zdroj: David Holub

Další zprávy