O víkendu se z Brna stane motorkářský ráj

Brno - O víkendu přijde největší svátek českých motorkářů - Velká cena České republiky na brněnském Masarykově okruhu, jenž má velmi dlouhou tradici. A mistrovství světa MotoGP k němu jaksi už neodmyslitelně patří.

Tehdy nový okruh v okolí Brna se začal připravovat v roce 1929 a záštitu nad ním převzala prezidentská kancelář. Prezident Masaryk dokonce souhlasil, aby okruh nesl jeho jméno, přestože jinak adorace své osoby odmítal. Trať okruhu vedla po běžných silnicích, ty ale byly za několik milionů korun upraveny a uzpůsobeny pro rychlostní závody automobilů. Ovšem díky tomu měla trať rozdílné povrchy. Střídal se tu asfalt s betonem i dlažebními kostkami, které byly mezi jezdci velmi neoblíbené pro svou zrádnost. Původní trasa vedla přes Bosonohy – Nový Lískovec – Pisárky – Kohoutovice – Žebětín – Ostrovačice – Veselku opět do Bosonoh a měřila 29,142 km. Okruh patřil k těm nejnáročnějším, mnozí jej tehdy srovnávali se slavnou severní smyčkou Nurburgringu.

První závod se na Masarykově okruhu jel na konci září 1930. A hned to byla Velká cena Československa zařazená do seriálu nejprestižnějších závodů automobilových Grand Prix (tedy předchůdce pozdější F1). Do začátku války se na brněnském okruhu jelo 7 velkých cen, neuskutečnil se ročník 1936 kvůli organizačním problémům a pak v roce 1938 kvůli politické situaci. Po okupaci už nebylo na pořádání Velké ceny Československa ani pomyšlení. Za oněch sedm ročníků se na trati představili ti tehdy nejlepší z nejlepších, jako byli Tazio Nuvolari, Rudolf Caracciola, Heinrich-Joachim von Morgen nebo Hans Stuck.

Závodní ruch se na okruh vrátil až v roce 1949. To už trať měřila jen 17,801 km a začalo se jezdit v obráceném směru. V onom roce se také v Brně naposledy jela prestižní automobilová soutěž v rámci série Grand Prix. Rok na to místo ní vznikla formule 1, ale Velká cena Československa už do ní, zjevně z politických důvodů, nebyla zařazena. Naopak se ale od roku 1950 začaly na Masarykově okruhu objevovat závodní motocykly. O čtyři roky později tam svůj první brněnský závod vyhrál legendární František Šťastný, v Brně si pak připsal ještě sedm triumfů - dvakrát vyhrál třídu 250 ccm, pětkrát 350 ccm a jednou 500 ccm.

Od roku 1965 se začaly na Masarykově okruhu jezdit závody mistrovství světa motocyklů. Rok před tím však okruh doznal další změny, když jej pořadatelé opět zkrátili a nově měřil 13,941 km. Poslední zkrácení původního přírodního okruhu přišlo v roce 1975, trať pak měla 10,925 km. Jenže postupně přestával vyhovovat stále přísnějším bezpečnostním měřítkům Mezinárodní motocyklové federace, a tak se poslední závod mistrovství světa jel na starém okruhu v roce 1982. Úplně naposledy se na něm závodilo v roce 1986.

Rok na to už sloužil zcela nový uzavřený závodní okruh postavený v lokalitě Kývalka. A od onoho roku se opět na brněnském okruhu konají závody mistrovství světa silničních motocyklů, s výjimkou roku 1992. Zatím posledním stavebním zásahem na brněnské trati bylo položení nového asfaltu mezi sezonami 2007 a 2008. Zajímavostí jistě je, že Masarykův okruh je se svou délkou 5,403 km třetí nejdelší v seriálu MotoGP. Na jezdce čeká 6 levých a 8 pravých zatáček, 13 rovinek, z nich nejdelší měří 636 m. Nejrychlejší čas trati vytvořil v minulém roce Jorge Lorenzo, když ji na své yamaze obkroužil za 1 minutu 56 vteřin a 274 tisícin vteřiny.

Program přímých přenosů z tréningů, kvalifikací a závodů víkendové Velké ceny České republiky:

Pátek 23. srpna

13.10 - trénink Moto3 (NOVA Sport) 14.05 - trénink MotoGP (NOVA Sport) 15.05 - trénink Moto2 (NOVA Sport)

Sobota 24. srpna

09.00 - trénink Moto3 (NOVA Sport) 09.55 - trénink MotoGP (NOVA Sport) 10.55 - trénink Moto2 (NOVA Sport)

12.35 - kvalifikace Moto3 (NOVA Sport) 13.30 - kvalifikace MotoGP (NOVA Sport) 15.05 - kvalifikace Moto2 (NOVA Sport)

Neděle 25. srpna

11.00 – závod Moto2 (NOVA Sport) 12.30 – závod MotoGP (NOVA Sport) 14.00 – závod Moto3 (NOVA Sport)

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Policisté hlídající GP Brno našli kradená elektrokola za 140 tisíc

Policisté dohlížející v Brně na motocyklovou Grand Prix odhalili na dálnici D1 posádku vozu s kradenými elektrokoly za 140.000 korun, která zmizela v Praze. V tiskové zprávě to dnes uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle něj posádku tvořili dva cizinci, kteří tvrdili, že si kola pořídili v pražské zastavárně.
MotoGP

MotoGP v Brně bude letos bez diváků. V areálu platí přísná pravidla

Letošní MotoGP v Brně se uskuteční bez diváků. Po dohodě s promotérem nebude na okruh vpuštěn žádný fanoušek motocyklového sportu. Přibližně 22 tisíc prodaných vstupenek budou lidé moct uplatnit příští rok. Na konání plnohodnotného ročníku v roce 2021 se organizátoři dohodli s hlavním pořadatelem šampionátu. První trénink jezdců proběhne na Masarykově okruhu v pátek, kvalifikace se pojedou v sobotu.

Více souvisejících

MotoGP

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy