Návrh o zkrácení řízení u UCI neuspěl. Sáblíkové se účast pod pěti kruhy vzdaluje

Praha - Ještě před pár dny se zdálo, že kauza kolem Martiny Sáblíkové, jež je sice známá jako rychlobruslařka, ovšem poslední rok se snažila vybojovat si účast na nadcházející Letní olympijské hry v Riu de Janeiro jako silniční cyklistka, by mohla dospět ke zdárnému a úspěšnému konci pro českou sportovkyni. Advokát se zaměřením na sportovní právo, který má na starosti tento případ, Jan Šťovíček totiž přišel s návrhem o zkrácení řízení o případu Sáblíkové a to tak, aby se česká reprezentantka verdikt o své účasti a neúčasti na letošní olympiádě dozvěděla ještě včas před tímto sportovním svátkem. Nyní však přišla zpráva, že Mezinárodní cyklistická unie s tímto návrhem nesouhlasí a možná účast Sáblíkové v Riu se tak opět vzdálila.

Připomeňme, že kauza Martiny Sáblíkové spočívá v tom, že si její tým dlouhou dobu myslel, že se závodnice coby silniční cyklistka dokázala kvalifikovat na Letní olympijské hry v brazilském Riu de Janeiro a to poté, co se umístila do první desítky redukovaného pořadí na loňském mistrovství světa v časovce, což bylo jedno z kritérií, které posílalo závodníky do Ria. Problémem ale bylo, že si podle všeho Český svaz cyklistiky špatně přeložil pravidla mluvící o tom, jak je možné dostat se na olympiádu a proto byla nakonec česká strana překvapena tím, když zjistila, že na seznamu kvalifikovaných zemí vydaném Mezinárodní cyklistickou unií (UCI) Česká republika chybí.

Od té doby bojuje česká strana za účast Martiny Sáblíkové a od té doby má také tento případ na starost právě zmiňovaný advokát Jan Šťovíček. Delší dobu to nejprve vypadalo, že se s ní UCI nechce moc bavit, o tomto týdnu se ale objevila informace o tom, že se spojení mezi oběma těmito stranami navázalo a že Šťovíček požaduje zkrácené řízení o Sáblíkové s tím, že by tento spor nakonec rozhodl jeden rozhodce a případ by se tak stihl vyřešit ještě před olympiádou. Na tento návrh však v pátek večer UCI nepřistoupila.

Podle Šťovíčka je postup ze strany UCI překvapivý a zarážející. "Jednalo by se o nejjednodušší řešení našeho výkladového sporu. Ještě víc nás ovšem překvapují důvody, které k tomu rozhodnutí UCI uvádí. A sice, že už na takové řízení prý zbývá málo času...," řekl advokát známý třeba ze případu cyklisty Romana Kreuzigera pro ČTK. "Protože jsme navrhovali domluvit se na rozhodnutí v horizontu maximálně 14 dnů - stačilo by jedno písemné podání obou stran, jedno ústní jednání, jediný rozhodce a bylo by hotovo. A samozřejmě se to dá stihnout, i pokud začneme nyní," dodává.

Šťovíček pak také připomněl, že na odpověď od UCI na návrh o zkráceném řízení se čekalo 12 dní. "Celkově to nelze hodnotit jinak, než že UCI účelově odmítá rozhodčí řízení. A my si klademe otázku proč - bojí se snad výroku nezávislého rozhodce?," kladl si řečnickou otázku. "Mrzí nás, že UCI nechce přistoupit na hru fair play. My bychom samozřejmě rozhodnutí arbitráže respektovali, ať by bylo jakékoliv. UCI se ovšem do toho zjevně moc nechce," řekl dále.

Během příštího týdne by se česká strana měla dočkat ze strany UCI odpovědi na žádost o  přehodnocení stanoviska. "Pokud mezitím UCI přidělí uvolněnou kvótu pro dámskou časovku, což je pravděpodobné, a nepřidělí ji Českému olympijskému výboru, pak nezbude, než podat klasickou žalobu u Mezinárodní sportovní arbitráže. Pak už ale bude toho času opravdu velmi málo," přiblížil pak Šťovíček, jak by se v tomto případu postupovalo.

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

LOH 2024: Premiéru na olympiádě proměnila ve finále. V kvalifikaci freestyle BMX uspěla Miculyčová

V úterý, tedy během čtvrtého soutěžního olympijského dne, se v Paříži představila cyklistka Iveta Miculyčová v disciplíně freestyle BMX. Právě ta měla v úterý kvalifikaci, během níž už po první šestičlenné skupině dospěla ke třetímu místu, což ji opravňuje účastnit se středečního finále. V něm se objeví celkem devět závodnic z celkových dvanácti, které byly pro kvalifikaci rozčleněny do dvou šestičlenných skupin.

Více souvisejících

Cyklistika Martina Sáblíková

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy