Vlajkonoši české výpravy v Pekingu budou krasobruslař Březina a hokejistka Mills

Stejně jako na loňských Letních olympijských hrách v Tokiu, tak i letos budou moct být u každé výpravy dva vlajkonoši, tedy muž a žena. Těmi českými byli ve středu českými olympioniky zvoleni krasobruslař Michal Březina a hokejová reprezentantka Alena Mills.

Pozadí hlasování o vlajkonoších české olympijské výpravy přiblížil její šéf Martin Doktor. "Stejně jako na předchozích hrách jsme chtěli, aby svého vlajkonoše zvolili sami sportovci, takže jsme nejprve zjistili, kteří v uvozovkách zájemci nebo nominanti připadali v úvahu, a poté měli sportovci možnost hlasovat pro své kandidáty," uvedl konkrétně.

Hlasování, kterého se zúčastnilo celkem devadesát sportovců, nakonec skončil v poledne čínského času. "Což je procentuálně více, než bývá normálně. Když to tedy řeknu slovy politiků, tak vlajkonoši mají docela silný mandát," dodal k tomu Doktor.

Zatímco jednatřicetiletý krasobruslař Březina patří mezi nejzkušenější olympioniky, jeho vrstevnice Alena Mills je naopak poprvé na olympiádě stejně jako celý český ženský hokejový národní tým. "Myslím si, že je to velice dobře vybraná dvojice a že nás bude důstojně reprezentovat," má za to Doktor, jenž dodává, že slavnostního zahájení se zúčastní pouze ti čeští sportovci ubytovaní v pekingské olympijské vesnici. "Cestování z hor je docela komplikované. Sportovců by mělo být přibližně padesát," prozradil Doktor.

A co na volbu říkají samotní zvolení vlajkonoši? Například Mills takový výsledek vůbec nečekala. "Jsem z toho v šoku, ještě se mi to nepodařilo vstřebat. Je to obrovská čest. A možná i proto jsme z toho v šoku. Je to radost, že mohu reprezentovat Českou republiku ještě více než jen ve sportu," nechala se slyšet.

Poctěn je pochopitelně i Březina. "Ještě mi to úplně v hlavě nedochází a myslím si, že oběma nám to dojde, až s vlajkou půjdeme a budou vyhlašovat naši zemi," uvedl a i přesto, že už jsou to jeho několikáté olympijské hry, zkušenost s vlajkou bude opro něj nová. "Slyšel jsem, že na předchozích olympiádách byly některé vlajky dost těžké, tak uvidíme. Kdyžtak se vystřídáme," dodal s úsměvem. "Od toho tam jsme dva, společně se s tím popereme," dodala pak Mills.

Ta, stejně jako Březina, který žije s manželkou v USA, žije taktéž v zahraničí. "Od patnácti žiju v cizině, takže pro mě je vlajka spojení s domovem. Návrat do své země. Je to možnost reprezentovat celou Českou republiku, nejen sportovce, ale i ženy, muže, děti, je to opravdu velká pocta," je si vědoma Mills.

Dodejme, že na loňských olympijských hrách v Tokiu byli vlajkonoši tenistka Petra Kvitová a basketbalista Tomáš Satoranský.

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy