Laver Cup: Evropa po prvním dnu vede nad Světem 3:1. Berdych spolu s Nadalem ve čtyřhře neuspěl

Praha - V pátek začal svým prvním hracím dnem nově vzniklý tenisový turnaj Lave Cup, jenž má za úkol upozornit na historii tenisu a jenž je věnován nejlegendárnějšímu tenistovi vůbec Australanovi Rodu Laverovi. A právě první ročník tohoto turnaje, ve kterém se proti sobě utkává tým Evropy s týmem Světa, má tu čest o tomto víkendu hostit Praha. Po pátečním dni je na tom lépe Evropa, která vede nad Světem 3:1 a zasloužili se o tom především tři singlové duely, které byly v pátek, kdy se v jednotlivých duelech bojovalo vždy o jeden bod, přičemž v sobotu se bude v jednotlivých utkáních bojovat hned o dva body a v neděli pak rovnou o tři, na programu. Jako první rozradostnil tým Evropy Chorvat Mirin Čilič, jenž zahájil premiérový ročník tohoto turnaje svým soubojem s Američanem Francesem Tiafoeem, jehož porazil v zápase hraném na dva vítězné sety (na dva vítězné sety se mimochodem hrají všechny duely v rámci Lavere Cupu, přičemž při nerozhodném stavu rozhodnuje super tie-break hraný do deseti bodů) 7:6 (7:3) a 7:6 (7:0). Byl to vůbec tie-breakový pátek, neboť takto těsně vyhrála Evropa i druhou dvouhru mezi Rakušanem Dominicem Thiemem a Američanem Johnem Isnerem. Tady totiž prvně jmenovaný tenista vyhrál následujícím výsledkem 6:7 (15:17), 7:6 (7:2) a v super tie-breaku 10:7. Ještě větší radost pak měli Evropané po večerní dvouhře, ve které Němec Alexander Zverev v duelu mladíků porazil Kanaďana Denise Shapovalova 7:6 (7:3) a 7:6 (7:5). O tom, že Evropa nezíská plný počet bodů, které byly v pátek k dispozici pak rozhodla čtyřhra, což byl bonbonek na závěr jinak podařeného pátečního tenisového dne. Zváště, kdy za tým Evropy vedený kapitánem Björnem Borgem nastoupila dvojice Tomáš Berdych, Rafael Nadal a kapitán týmu Světa John McEnroe pak nasadil australsko-americké duo Nick Kyrgios, Jack Sock. Evropská dvojice se sice ze začátku hledala a i proto první set prohrála 3:6, nicméně se pak dostaly oba páry do varu a nebylo nouze i o nádherné výměny, které zvedaly diváky v pražské O2 Aréně ze sedadel. Nakonec tato čtyřhra dospěla až do rozhodujícího super tie-breaku, který však už byl nad síly evropského dua. To tedy prohrálo 3:6, 7:6 (7:2) a 7:10. I v sobotu pokračuje první ročník Laver Cupu třemi dvouhrami a jednou čtyřhrou, jak už ale bylo výše zmíněno, tentokrát se bude vždy hrát již o dva body.

Především zkušenost rozhodla o tom, že úvodní dvouhru plnou výměn od základní čáry vyhraje Chorvat Marin Čilič, šampion US Open z roku 2014. Právě on dokázal získat úvodní sadu na svoji stranu, když dospěla až do zkrácené hry a v něm Chorvat, jenž je svěřencem švédského kouče Jonase Björkmana, vyhrál 7:3. Do zkrácené hry dospěla i druhá sada, ve kterém se sice podařilo Tiafoeovi, náhradníkovi za Argentince Juana Maria del Potra, jenž se musel na poslední chvíli z tohoto turnaje odhlásit kvůli tomu, že se necítil stoprocentně fit, vzít servis svému zkušenějšímusoupeři a nad Chorvatem tak tedy dokonce vedl i 4:1. Přesto tedy i o vítězi druhé sady musel rozhodnout tie-break a i v něm byl úspěšnější Evropan, jenž si tehdy s Američanem poradil jednoznačně 7:0.

Čilič se očividně vypadal, že je v pohodě. Vždyť během zápasu zaznamenal celkem přes 40 winnerů a navíc ještě stačil za stavu 4:0 v závěrečné zkrácené hře vybízet s úsměvem diváky k povzbuzování. Celý zápas pak zakončil svým sedmnáctým esem v tomto utkání. "Je moc příjemné, když vás hráči podporují z lavičky. Považuju si toho a bylo pro mě ctí zahájit novou akci," řekl po zápase v současné době pátý hráč světa Čilič.

Tie-breaků bylo k vidění během pátečního programu opravdu dost a výjimkuo tak v tomto ohledu nebylo ani následující odpolední dvouhra mezi Rakušanem Dominicem Thiemem a Američanem Johnem Isnerem a zvláště závěr první sady tohoto jejich vzájemného mače nabídlo dramatickou podívanou, jež nakonec trvala 23 minut. Právě tak dlouho trvalo, než se podařilo Johnu Isnerovi ukončit tie-break první sady a to v poměru 17:15. "To byl neobyčejný tie-break. Rád sleduju Isnera, jak hraje, protože nikdy nevíte, co přijde," okomentoval tuto pasáž druhé páteční dvouohry duchovní otec tohoto turnaje a jeden ze členů týmu Evropy, jenž však do programu prvního hracího dne nezasáhl, Švýcar Roger Federer.

Pro Thiema hrálo i to, že dokázal přečíst Isnerův servis a i když měl ve druhém setu k dispozici hned dva brejkboly, které nevyužil, nakonec to byl on, kdo ve zkrácené hře druhé sady zvítězil 7:2. Po nerozhodném stavu 1:1 na sety tak tedy následoval super tie-break, kde sice nejprve prohrával 0:4, tento nepříznivý stav se mu ale povedlo otočit na konečných 10:7 a dle všeho mu k tomuto výsledku dopomohly rady jak kapitána Borga, tak i jeho slavnějších spoluhráčů Federera a Nadala. "Bylo to skvělé a děkuji týmu za podporu. Není to velký tlak, ale extra motivace. A rady všech byly důležité, ale je tajemství, co mi řekli," uvedl s úsměvem na tváři po utkání Rakušan, díky němuž tak tedy Evropa nad Světem vedla 2:0.

O tříbodový rozdíl mezi Evropou a Světem se ve večerní dvouhře postaral Němec Alexander Zverev, jenž tehdy k souboji mladíků vyzval Kanaďana Denise Shapovalova a i tady byl k vidění tie-break a to hned v první sadě. Díky Němcovi s ruskými kořeny tak tým Evropy dokázal vyhrát čtvrtou z dosavadních pěti zkácených her. "Lehce se to na lavičce řekne, ale hůře provádí," řekl k tomu, proč tým Světa nezvládá tak zkrácené hry jeho kapitán John McEnroe. I tentokrát dával hrajícímu hráči rady z lavičky Roger Federer. "Hlídej si, aby jsi ve výměně po třetím čtvrtém úderu necouval, a drž si lajnu," řekl Zverevovi konkrétně. Následně měl sice Němec k dispozici hned čtyři mečboly, ani jeden z nich však tehdy nedokázal využít. A i proto se taktéž druhá sada tohoto utkání dostala do tie-breaku. Ten už ale Zverev zvládl a získal tím tak pro Evropu třetí bod.

Tento duel dvou mladíků na obou stranách byl pouhým předkrmem před opravdovým hlavním chodem pro chuťové pohárky tenisových fanoušků. Stejně jako každý hrací den Laver Cupu, tak i ten první byl zakončen čtyřhrou a zvláště pro tuzemské příznivce to bylo zajímavé podívání už z toho důvodu, že evropský pár tvořila dvojice Rafael Nadal a Tomáš Berdych. Proti nim se pak postavila australsko-americká dvojice Nick Kyrgios, Jack Sock. Ze začátku bylo na evropském páru znát, že spolu debl nikdy před tím nehráli a tak chvíli trvalo, než se sehráli. Proto tak Nadal s Berdychem prohráli úvodní set 3:6. V následné druhé sadě pak měli Evropané za stavu 2:1 hned dva brejkboly, ovšem Jack Sock tehdy ani jednou při svém servisu nezaváhal.

K vidění byly i výměny, jež zvedaly nejen fanoušky, ale v tu chvíli nehrající hráče obou mužstev sedící na lavičkách. V jedné výměně se například Kyrgios pokoušel hned dvakrát trefit balónek úderem mezi nohama, přičemž poprvé se mu to povedlo, na podruhé už nikoli. A protože i ve čtyřhře došlo ke zkrácené hře a to ve druhém setu a právě tuto zkrácenou hru opět lépe zvládli Evropané, přišel na řadu rozhodující super tiie-break.

V něm se prezentovali reprezentanti týmu Světa razantními returny a především pak posílali na druhou stranu ostré míče atakující hráče u sítě. Vše pak nakonec krátce před půlnocí zakončil svým esem Kyrgios, jenž tak díky tomu zmírnil náskok Evropy, jež tak po prvním hracím dni vede průběžně nad Světem 3:1. Téměř vyprodaná O2 Aréna se zkrátka bavila a to nejen kvalitním tenisem. "Řeknu to krátce. Je to prvotřídní událost. Každý to tady viděl. Prýští tady skvělá energie, hráči si navzájem fandí," říkal po pátku nadšený McEnroe. Ten vyhlížel optimisticky směrem k dalším dvěma hracím dnům a to i přesto, že po pátku jeho tým Světa prohrává. "Vyhrajeme v sobotu první dvouhru a je srovnáno. Je to pořád otevřené," narážela americká tenisová legenda na bodový systém turnaj spočívají v tom, že zatímco v pátek se v jednotlivých duelech hrálo o jeden bod, v sobotu se totiž bude vždy bojovat o dva, v neděli pak hned o tři.

V případě nerozhodného výsledku 12:12 po neděli pak o celkovém vítězi prvního ročníku Laver Cupu rozhodně jeden set dodatečné čtyřhry.

Výsledky úvodního dne Laver Cupu:

Marin Čilič (Chor., 5.) - Frances Tiafoe (USA, 72.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:0)

Dominic Thiem (Rak., 7.) - John Isner (USA, 17.) 6:7 (15:17), 7:6 (7:2), 10:7

A. Zverev - Shapovalov 7:6 (7:3), 7:6 (7:5)

Berdych, Nadal - Kyrgios, Sock 3:6, 7:6 (9:7), 7:10

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Tomáš Berdych

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 27 minutami

Aktualizováno před 34 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 50 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy