Evropský šampionát v krasobruslení zatím přináší českým fanouškům zklamání

Bratislava - S volbou některých slov by se mělo nakládat velice opatrně, ale pokud řekneme, že Česká republika měla na dosah medaili a přišla o ní hodně tristním způsobem, příliš se skutečnosti nevzdálíme

K hale někdejšího mistra světa, Evropy a olympijského vítěze Ondreje Nepely vzhlížely zraky fanoušků českého krasobruslení s velkou nadějí. Nakonec z toho byl bolestný pád na hranu poznání. Naše krasobruslení navzdory stále vzývanému talentu Michala Březiny setrvává v roli Popelky mezi ostatními sporty a náš nejlepší reprezentant se protrápil k místu, které je podle mnohých s přihlédnutím k jeho kvalitám nedůstojné.

Soutěž mužů naznačila, že v krasobruslení nastává situace nikoli nepodobná třeba F1 - a pokud si vezmeme jako výchozí bod kategorii mužů, která jako první rozdělila sadu medailí, ukazuje se, že světové velmoci ladných křivek ztrácejí svá místa. Kde jsou Francouzi, ptají se fanoušci při vzpomínce na Briana Jouberta. Kam sestoupili Rusové, kteří dokázali vedle Alexeje Jagudina a Jevgenije Plušenka vždy mít v záloze nějaký trumf a nyní to vypadá, že i jim dochází dech. A už vůbec se nemluví o Britech, kteří se také významně zapsali do historie tohoto sportu. Najednou je v popředí pouze Javier Fernández, tedy reprezentant země, která až do jeho nástupu možná o krasobruslení věděla, ale rozhodně v něm byla asi tak silná jako Bulharsko v hokeji. Je také otázka, co se stane, až nesmírně populární "Chavi" skončí. Zatím se však ukazuje, že pokud je snaha, píle a především sebevědomí plus velmi dobrý přínos trenéra, bývalého medailisty MS i OH Briana Orsera, tak se zázraky dějí.

I naše dříve spojené země netahaly v krasobruslení vždy jen za ten kratší konec. O Nepelovi už řeč byla, nelze zapomínat na Petra Barnu a Tomáše Vernera, kteří dokázali vystoupit na stupně vítězů. Zvládl to i Michal Březina, jen zůstává až příliš osamocen. Můžeme se samozřejmě radovat nad tím, že naši závodníci se pohybují kolem patnácté až dvacáté příčky, ale je třeba si rovněž uvědomit, že to je do jisté míry optický klam. Například v kategorii mužů je svět plus Fernández na docela jiné úrovni a stále se vzdaluje. Fenomenální Japonci, zejména Yuzuru Hanyu plus další jeho následovníci utekli tradiční evropské squadře o notný kus kupředu, a přitom to není tak dávno, kdy se nad jejich občasnými vpády do první desítky právě zástupci nejstaršího kontinentu jen usmívali.

Proč Michal Březina selhal, to je otázka především pro něj. Ať to byl fanouškům už dříve známý "syndrom ztracených bodů", který postihoval i Březinova kolegu Vernera, nebo prostě smutný fakt, že Michal po výborném krátkém programu "neměl den", je to už několikáté alarmující zvonění. Ve sportu, kde jsme toho dokázali poměrně hodně, je třeba prokázat těch vlastností víc. Ti, kteří vůbec nic netuší, hovoří o babském sportu, ba dokonce divném sportu. K tomu se ještě vrátíme v závěrečném hodnocení šampionátu, který je vlastně overturou ke světovému klání v Ostravě, které vypukne příští rok. Byla by ale velká škoda ztratit kontakty s oblastí, ze které jsme vozili medaile ve všech kategoriích, ať to byla Vrzáňová či Mašková, Kovaříková s Novotným, již zmínění Barna, Verner a Březina nebo sourozenci Romanovi. A ona dlouhá cesta začíná ne u fyzických a psychických vlastností závodníků, ale u samotných fanoušků a jejich přístupu k tomuto sportu. Zkusme se nad tím zamyslet.

Související

Ilustrační foto

Krasobruslařka Valijevová skutečně dopovala. O jejím dalším startu rozhodne soud

Teprve patnáctiletá ruská reprezentantka v krasobruslení Kamila Valijevová opravdu během prosincového národního šampionátu v Petrohradu dopovala. Podle Mezinárodní testovací agentury (ITA) se právě u ní z této akce objevila zakázaná látka trimetazidin. Nyní má o budoucnosti krasobruslařky na právě probíhajících Hrách v Pekingu, kde výrazně pomohla ruskému krasobruslařskému týmu ke zlatu, rozhodnout Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS).

Více souvisejících

Krasobruslení Michal Březina (krasobruslař)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy