ZOH: Česko má druhou medaili, Sáblíková vybojovala stříbro! Na 3 000 metrů byla lepší jen Wüstová

Soči - Martina Sábliková zvládla tlak, který na ní byl ze všech stran vyvíjen a v závodě rychlobruslařek na 3 000 metrů obsadila druhé místo. Česká republika tak má na hrách v Soči další medaili!

Martina Sáblíková to dokázala! V závodě na tři tisíce metrů získala stříbrnou medaili, když nestačila pouze na věčnou rivalku Ireen Wüstovou z Nizozemska.  Třetí skončila domácí závodnice Grafová.

Obhajoba byla těžká

Když se někoho v České republice zeptáte, kdo je největší medailovou nadějí pro olympijské hry v Soči, většina lidí řekne jediné jméno - Martina Sáblíková. Rodačka ze Ždáru nad Sázavou mohla velká očekávání naplnit hned v prvním závodě vypsaném na tři tisíce metrů.

Tlak na šestadvacetiletou svěřenkyni trenéra Nováka byl o to větší, že právě tři kilometry vyhrála na poslední olympiádě ve Vancouveru. V Kanadě triumfovala také na pěti kilometrech, v závodě na 1 500 metrů brala bronz.

Nervy až do konce

Sáblíková vyjela až ve dvanáctém ze čtrnácti párů proti Polce Katarzyně Bachledové-Curusovové. Výhodou bylo, že česká reprezentantka věděla výsledek jedné z největších soupeřek - Němky Pechsteinové. Druhá kandidátka na titul Nizozemka Wüstová ovšem závodila až po ní.

Po půlce závodu byla ve vedení časem 4:09,36 domácí rychlobruslařka Skokovová, kterou ale po úpravě ledu překonala nejprve Van der Weijdenová z Nizozemska a pak její krajanka Grafová. Ta zůstala v čele i po jízdě nestárnoucí Němky Pechsteinové. A pak na řadu přišla Martina Sáblíková.

Duel s Bachledovou-Curusovou rozjela lépe Polka a vedla o 0,7 vteřiny. To se ale dalo předpokládat. Na distanci 1 800 metrů už Sáblíková vedla a vše směřovalo ke zdárnému konci, protože si Češka udržovala náskok před dosud vedoucí Grafovou. A v cíli vytvořila časem 4:01,95 rekord dráhy!

Jak odpoví Wüstová, to byla nejdůležitější otázka v aréně Adler. Nizozemka závod rozjela tradičně rychle a vytvořila si na českou reprezentantku náskok a nezdálo se, že jí ke konci dojdou síly. Bohužel pro české barvy tomu bylo skutečně tak a Martina Sáblíková se posunula na druhé místo.

Z něho jí už nedostala ani další Nizozemka De Jongová, ani Japonka Hozumiová.

Konečné výsledky závodu rychlobruslařek na 3 000 metrů:

1 NED Irene WUST 2 CZE Martina SÁBLÍKOVÁ 3 RUS Olga GRAF

4 GER Claudia PECHSTEIN 5 NED Annouk VAN DER WEIJDEN 6 NOR Ida NJAATUN 7 NED Antoinette DE JONG 8 RUS Yuliya SKOKOVA9 JPN Shiho ISHIZAWA 10 USA Jilleanne ROOKARD

...

Zdroj: sochi2014.com

 

Související

Ilustrační foto

Ruský olympijský výbor se odvolal proti "omilostnění" Zubkova

Ruský olympijský výbor (OKR) se odvolal proti rozhodnutí moskevského soudu, který odmítl uznat diskvalifikaci bobisty Alexandra Zubkova z her v Soči 2014. Bývalý pilot a současný šéf národní federace by tak mohl na ruském území stále užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze, i když Arbitrážní soud pro sport (CAS) jeho výsledky ze Soči kvůli dopingu zrušil.
Dmitrij Medveděv

Doping? Máme problémy, ale je to i protiruská kampaň, spustil Medveděv.

Moskva - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos diskvalifikoval už přes dvacet ruských sportovců, kteří byli na olympiádě v Soči, a odebral jim medaile kvůli dopingu. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že diskvalifikace kvůli dopingu je dalším nástrojem protiruské kampaně.

Více souvisejících

Olympijské hry 2014 Martina Sáblíková Claudia Pechsteinová (rychlobruslařka)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy