Biatlonový veterán Michal Šlesingr se v Novém Městě na Moravě rozloučil s kariérou

Štafetové závody sedmého kola Světového poháru v Biatlonu v Novém Městě na Moravě byly poslední pro českého reprezentanta Michala Šlesingra. V plánu byla velkolepá rozlučka, avšak kvůli bezpečnostním opatřením si ji místo 30 000 diváků vychutnal jen s hrstkou dobrovolníků a týmem.

“Fanoušci dělají z Nového Města nejlepší podnik v sezóně. Bez nich to není ono, nicméně dávají nám podporu na internetu. Hodně z nich si našlo cestu i sem a stojí v močálech za plotem. Jsou tam po kotníky ve vodě a spousta z nich nemá gumáky, ale jen tenisky,” reagoval na vzpomínku prázdných tribun 37 letý veterán.

V Novém Městě na Moravě Michal Šlesingr štafetu klasicky rozbíhal. Chyboval jenom jednou na první střelecké položce. Svoji poslední střelbu zvládl bravurně a s kariérou se rozloučil pěti ranami do černého. “Ze začátku jsem si to i užíval. Dokonce i po stojce, kterou se mi podařilo odstřílet čistě. Na druhou stranu jsem v posledním okruhu už mlel z posledního a bylo to na krev. Takže jsem si to postupně přestával užívat a začal se mordovat. To k tomu sportu ovšem patří a jsem na to zvyklý. Kromě toho finiše, kde jsem jel se zatnutými zuby to jinak bylo dobré,” zhodnotil svůj úsek. Ondřeji Moravcovi odevzdával na pěkném sedmém místě. Ten štafetu posunul ještě výše. Následně však Štvrtecký i Krčmář museli absolvovat trestná kola a Češi obsadili konečné 11. Místo.

Rodák z Ústí nad Orlicí byl velkým talentem už od dětství. Na světovém šampionátu juniorů vybojoval celkem sedm medailí, včetně zlata z roku 2002 ve stíhacích závodech. Jeho debut ve Světovém poháru si odkroutil v italské Anterselvě ve štafetových závodech toho stejného roku. “Jel jsem štafetu, ale ani si nejsem jistý, zda jsme dojeli do cíle. Pamatuji si, že jsme složili béčkový tým ve složení Málek, Graclík, Soukup a já. Ztráceli jsme už od začátku a nemělo to dobrý vývoj,” zalovil v paměti.

V sezóně 2004/2005 poprvé pronikl do nejlepší desítky. Přelom v jeho kariéře přišel opět v Anterselvě na Mistrovství světa v roce 2007. Ve sprintu obsadil druhé místo jen o necelých pět vteřin za legendárním Ole Einarem Bjoerndalenem. Úspěšný šampionát završil bronzovou medailí ve vytrvalostních závodech.

Mezi jeho největší úspěchy patří zlato ze smíšených štafet na MS ve finském Kontiolahti v roce 2015, kde nastoupil společně s Veronikou Vítkovou, Gabrielou Koukalovou (tehdy ještě Soukalovou) a Ondřejem Moravcem. 

Na olympijských hrách mu bohužel ani jedno představení nevyšlo podle představ. “Nesáhl jsem si na olympiádě na žádný cenný kov, což mě samozřejmě mrzí. V Soči jsem měl smůlu. Byl jsem ve formě, ale onemocněl jsem a bral antibiotika. Tam mi to tak trochu proklouzlo mezi prsty, protože šance tam byla veliká. Nebyl jsem od toho tak daleko, aby to bylo nedosažitelné,” analyzuje český biatlonista. Během své profesionální kariéry odjezdil 422 závodů na profesionální úrovni.

Jak po posledních závodech hodnotí svoji kariéru? “Moje kariéra se dá popsat jednoduše - byla dlouhá. Člověk si ani neuvědomuje, kolik roků v tom kolotoči vydržel. Když se to dozvěděli závodníci jiných národností, ze srandy jsem jim říkal, že dnes trpím naposledy. Pro nás všechny je to, samozřejmě, náročné. Bylo to dlouhé, bolavé, někdy radostné, jindy méně. Prostě sport. Jednou jsi nahoře, jindy dole,” vtipně raguje na otázky desítek novinářů.

Michal Šlesingr alias Boušek, jak ho v biatlonové komunitě přezdívají, se bude naplno věnovat své rodině a koníčkům, na které neměl dostatek času. “Jediné obavy mám z toho, že toho bude na mě hodně. Ve finále je život sportovce poměrně jednoduchý. O nás se většinou postarali. Od ubytování až po stravu. Naopak si myslím, že když vstoupím do normálního života, nebudu v tom umět ze začátku plavat. Budu se muset naučit lépe organizovat svůj čas. Nicméně se těším na to, že když se podívám z okna a bude opravdu hnusně, nebudu muset jít ven běhat,” odlehčoval biatlonista.

A v čem budou jiné první dny v biatlonovém důchodu? “Pravděpodobně si budu hledat novou práci a přihlásím se na úřad práce,” se smíchem dodává dobře naladěný Michal Šlesingr.

Související

Více souvisejících

Biatlon Michal Šlesingr (biatlonista)

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy