Potíže před druhým českým letem do Pekingu. Covid mají trenéři skokanů a Pančochové

Zatímco první várka českých sportovců, kterých je dohromady pro letošní Zimní olympijské hry v Pekingu celkem rekordních 113, odcestovala do dějiště Her bez větších potíží, to ruhá várka olympioniků na svůj odlet teprve čeká. Podle plánů mají do Pekingu odletět 2. února, vypadá to ale však, že s nimi neodletí dva trenéři. Jednak Přemysl Vida, kouč snowboardistky Šárky Pančochové, a také slovinský trenér českých skokanů Vasja Bajc. Oba mají pozitivní test na koronavirus a oba tak odcestují později.

Právě s bývalou vicemistryní světa ve slopestylu v úterý do Pekingu odcestují ještě další trenér Martin Černík a servisman Jakub Schimmer. Přemysl Vida tak kvůli pozdějšímu příletu jistě nestihne první start své svěřenkyně pod pěti kruhy, jenž se uskuteční 5. února, kdy je na programu kvalifikace. Další den je pak finále.

Česká reprezentantka ve snowboardingu Šárka Pančochová drží pro letošní Zimní olympijské hry jeden historický primát. Stala se historicky první freestylistkou, které se podařilo kvalikovat se na olympiádu ve všech třech dsciplínách, tedy nejen ve slopestylu, ale i v Big Airu a na U-rampě. Jen pro připomenutí, na olympijských hrách v Soči v roce 2014 skončila v olympijském závodě ve slopestylu na pátém místě.

Naposledy před dvěma týdny ve švýcarském Laaxu v rámci Světového poháru byl fyzicky na blízku Šárce Pančochové v roli trenéra Přemysl Vida. "Od návratu striktně dodržoval veškerá bezpečnostní opatření spojená s účastí na zimních olympijských hrách, přesto byl ale ve středu 26. ledna pozitivně testován na covid-19. Původně plánovaný nedělní odlet tak nestihne," uvedl k tomu Český lyžařský svaz.

Co se týče Bajce, tak ten se aktuálně nachází v izolaci ve svém domovském Slovinsku. Na olympiádu se skokany ještě odcestují trenér Jan Matura s asistentem Lukášem Hlavou, takže ti ho na úvod Her zastoupí. Již o prvním olympijském víkendu se představí v Pekingu skokané na lyžích a to konkrétně v sobotu 5. února. Tehdy se skáče kvalifikace, den na to se na středním můstku uskuteční hlavní závod.

Jak známo, českým skokanům se v této olympijské sezóně dosud vůbec nedařilo. Až minulý týden se některému z Čechů podařilo připsat si první body v rámci letošního Světového poháru, když se podařilo Romanu Koudelkovi v Titisee-Neustadtu proskákat až do druhého kola a skončil nakonec sedmadvacátý.

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 Skoky na lyžích Snowboarding olympiáda

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy