Spam tvoří 80% všech e-mailů v Česku. Jak se bránit?

Praha - Téměř 80 procent všech e-mailů v tuzemsku je spam. Jeho množství roste spolu s objemem elektronické pošty. Nejčastěji přichází nevyžádaná pošta z USA a Ruska. Uvedla to největší tuzemská internetová firma Seznam.cz.

Mezi nejrozšířenější druh spamu patří hromadná korespondence. Z celkového počtu nevyžádané pošty tvoří až 90 procent. Například z Ruska přichází do schránek Seznamu denně až 15 milionů zpráv.

"Hromadná pošta je i nešvar českých internetových podnikatelů, kteří stále nedodržují základní pravidla pro rozesílání komerčních sdělení. Právě pro ně jsme připravili stránku se základními pravidly a dvěma jednoduchými nástroji. Jedním z nich je Feedback Loop, který napomáhá odesílatelům čistit jejich databázi od adres, které jejich zprávy označily jako spam. Druhým je pak List Unsubscribe usnadňující uživatelům odhlášení z odběru," uvedl produktový manažer Seznam Emailu David Finger.

V případě spamu se nejedná o žádnou cílenou reklamu na vytipovaný okruh lidí, ale o masové rozesílání dané zprávy (reklamy) komukoli. Dalším společným znakem spamu je, že adresa odesílatele je podvržená. Bývá nahrazena neexistujícím odesílatelem nebo nahrazena e-mailem příjemce. Rozesílání spamu je chápáno jako obtěžování, tedy kdyby spammeři odesílali spamy ze své e-mailové adresy, bylo by snadné je dohledat a odpojit od internetu. Hlavním důvodem rozesílání spamu je zisk.

Jak se proti spamu bránit?

Zbytečně nezveřejňovat svou e-mailovou adresu na internetu, tj. neregistrovat se v podezřelých, neznámých formulářích nebo soutěžích. (Na internetu jsou roboti, kteří sbírají e-mailové adresy za účelem rozesílání spamu.)

Na konci zprávy bývá tlačítko Odhlásit (Unsubscribe). Správně by vás po kliknutí na odhlášení měla tato funkce skutečně odhlásit, ale pokud se jedná o podvodný e-mail, často se přihlásíte jen k odebírání dalších spamových zprav. Pokud si tedy nejste stoprocentně jisti, že jde o newsletter či obchodní sdělení, k jehož zasílání jste dali dříve souhlas, neklikejte, radí bezpecnyinternet.cz.

Přemýšlejte, buďte ostražití a neotevírejte jakoukoli příchozí spamovou zprávu.

Většina spamů je odesílána z uživatelova počítače bez jeho vědomí, protože je jeho počítač napaden virem. Doporučuje se tedy používat aktualizovaný operační systém + firewall + aktualizovaný antivir, jinak může rozesílat spam i váš počítač.

Pokud jste zahlceni spamem, nejjednodušší řešení je vytvoření nového emailového účtu. Jedná se o radikální krok, který vám nepomůže, pokud nezměníte trochu své chování. Musíte pochopit, kdy se stává pro odesílatele nevyžádané pošty váš email zajímavý. Jinak se můžete dostat do stádia, kdy budete měnit email každých pár týdnů a to nebude vůbec praktické.

Největší nevýhodou při změně adresy je ztráta stávajících zákazníků, přátel nebo kontaktů, které jste měli. Většině pravděpodobně dáte vědět, ale nemusíte mít kompletní seznam. Nenastavujte si na staré adrese automatickou odpověď s novou adresou! Takto by se jen případní spammeři dozvěděli, kde vás mají dál hledat.

Související

Ilustrační foto

Univerzita varuje před zavirovanými e-maily, tváří se jako žádost o nabídku

Před falešnými e-maily, které se tváří jako žádost o cenovou nabídku, dnes varovala Univerzita Karlova (UK). Neznámí podvodníci zneužívají k rozesílání zpráv se zavirovanou přílohou jméno této vysoké školy a její skutečné i fiktivní e-malové adresy. Univerzita nemá s těmito zprávami nic společného, uvedl dnes její mluvčí Václav Hájek.
Ilustrační foto

11 firem dostalo od českého úřadu pokuty za spamy

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) nepravomocně uložil 11 firmám pokutu celkem 3,1 milionu korun za to, že šířily nevyžádané zprávy v datových schránkách. Firmy využívaly toho, že poštovní datové zprávy jsou v době nouzového stavu zdarma.

Více souvisejících

spam Seznam.cz internet

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 22 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy