První dinosauři měli chodidla o velikosti kočičí tlapky

New York - Malé dinosauří stopy nalezené v Polsku naznačují, že jejich majitelé byli extrémně malí a chodili po čtyřech. Svět ovládli teprve poté, co masově vyhynuli velcí plazi, napsal ve středu portál France 24.

Otisky dinosauřích chodidel staré 250 milionů let se staly podle Stephena Brusatteho z Amerického přírodovědného muzea v New Yorku nejstarším paleontologickým nálezem souvisejícím s těmito živočichy.

„Jsou to nepopíratelně nejstarší fosílie dinosaurů, pochází z období raného triasu,“ napsal o polském nálezu Brusatteho tým v časopise britské Královské společnosti Proceedings of the Royal Society B.

Z objevu vyplývá, že nejstarší dinosauři nepřesahovali velikost malé kočky domácí a žili zřejmě u říčních břehů v místech, které obývali větší krokodýlovití plazi.

„Tyto otisky stejně jako podobné ze dvou jiných o něco mladších nalezišť poskytují důležitý vhled do původu a raného vývoje dinosaurů. Ukazují, že nejstarší příbuzní dinosaurů byli velice malí a měli chodidla o velikosti pouhých několika centimetrů, k pohybu využívali všech čtyř končetin a byli pozoruhodně vzácní v porovnání s tehdejšími plazy,“ dodali experti v odborném příspěvku.

Nové fosílie potvrdily teorii, že stejně jako za jejich záhubou, i za vzestupem dinosaurů stála globální katastrofa, která před 200 miliony lety vyhubila jejich největší konkurenty.

Odborníci navíc objevili v Polsku 246 milionů let staré stopy dvounohého dinosaura nesoucího jméno Sphingopus, což je vůbec nejstarší fosílie tohoto druhu.

Související

Více souvisejících

Dinosauři

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy