Lék na roztroušenou sklerózu? Má to obrovský háček

Ottawa – Roztroušená skleróza je vážné onemocnění, při kterém imunitní systém člověka napadá jeho vlastní centrální nervovou soustavu. Lék na tuto nemoc zatím neexistuje a léčba se proto soustředí na zmírnění problémů. Nový radikální postup ale podle serveru New Scientist dokázal pacienty vyléčit – jednoho ale zabil.

Lidé, kteří trpí roztroušenou sklerózou, se stávají obětmi vlastního imunitního systému. Ten v různých intervalech napadá ochranný obal nervových buněk v mozku, míše a očních nervech a buňky poškozuje. Lidé tak v pozdějších stádiích nemoci mohou oslepnout nebo ochrnout.

Lék zatím neexistuje – pouze různé terapie a postupy, které mají snížit intenzitu nebo četnost těchto útoků. Lékaři ale náhodou objevili nový způsob, který pacienty dokázal i vyléčit.

Šlo o náhodu – lékaři se snažili vyléčit pacienty s leukémii, rakovinou imunitních buněk, kteří zároveň trpěli roztroušenou sklerózou. V rámci léčby lékaři mohou odebrat buňky kostní dřeně a následně zabít všechny imunitní buňky v těle toxickou chemoterapií. Vzorek kostní dřeně bez rakovinotvorných buněk pak člověku vrátí do těla a buňky kostní dřeně imunitní systém člověka obnoví.

Lékaři ale s překvapením zjistili, že tento postup pomohl nejen u leukémie, ale zároveň také na roztroušenou sklerózu. Ačkoliv jde o naději pro pacienty s agresivní formou této nemoci, náročná a extrémně nebezpečná podstata této léčby znamená, že se hodí jen pro těžce nemocné pacienty.

Je totiž teprve potřeba doladit, jak intenzivní chemoterapie musí být. Některá centra nabízí mírnější verzi, která ponechá naživu některé imunitní buňky, takže je menší riziko infekce; zároveň tím ale stoupá riziko, že náročná léčba nakonec nijak nepomůže.

Samotná léčba je velmi nepříjemná – pacientům vypadají vlasy a nehty, trpí nevolnostmi a průjmem a způsobuje neplodnost. U žen také spustí ranou menopauzu.

Z 24 lidí, kteří od roku 2000 podstoupili agresivní formu této léčby, ale u 70 % lékaři pozorovali zastavení postupu nemoci a u někteří z nich byli dokonce zcela vyléčeni – nedošlo tedy jen k zastavení postupu nemoci, ale i k postupnému obnovení fungování jejich nervových systémů.

Na druhou stranu ale jeden člověk obtížnou léčbu nepřežil. Po zabití imunitních buněk je totiž lidské tělo extrémně náchylné k infekci a přesně k tomu došlo i v jeho případě.

Jak podotýká Mark Freedman z Výzkumného institutu Ottawské nemocnice v Ontariu, pacienti s i musí uvědomit, že nejde o procházku růžovým sadem. Tento postup by se ale podle lékařů teoreticky v budoucnu mohl zkusit aplikovat i na jiná autoimunitní onemocnění, jako je například Crohnova nemoc.

Související

Více souvisejících

roztroušená skleróza lékaři zdraví

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy