Astronomové zachytili asteroid, který by brzy mohl vrazit do Země. NASA už připravuje plán, jak srážce zabránit

Arecibo (Portoriko) - Observatoř Arecibo se nachází asi 20 kilometrů na jihozápad od portorického města Arecibo. Je známa především díky svému radioteleskopu, kterým se pokouší zachytit signály „mimozemšťanů“. Teď něco bedlivě sleduje, o vetřelce ale nejde. Server Bussines Insider poukazuje, že sleduje rychle se pohybující asteroid 2015 BN509.

Asteroid, který na snímcích vypadá téměř jako obří burák, je velký asi 200 metrů a široký asi 400 metrů. Je tak vyšší než Empire State Building v New Yorku. Co je ale nejdůležitější - NASA má za to, že je „potenciálně nebezpečný", což znamená, že kvůli jeho oběžné dráze ve vesmíru by se jednoho dne mohl srazit se Zemí.

Ed Rivera-Valentín, planetární vědec, který studuje údaje z observatoře v Arecibo, řekl serveru Business Insider, že asteroid 2015 BN509 prolétl kolem Země počátkem minulého týdne rychlostí asi 70.500 kilometrů za hodinu. V největším přiblížení se od Země pohyboval pouze ve 14násobku vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem.

Psali jsme: Lidstvo může každou chvíli potkat zánik. Nebudeme mít čas zabránit katastrofě, varuje NASA Lidstvo má problém, o kterém by mělo vědět. Nemá se mu jak bránit, varují vědci  

„Tvar arašídu vychází z faktu, že se jedná o binární kontakt, kdy obě části asteroidu nemohou obíhat kolem sebe a tak se spojily dohromady,“ vysvětluje vědec. Takový tvar je podle něj poměrně obyčejný, v průměru tak prý vypadá asi jeden ze šesti kosmických kamenů ve vesmíru.

Co je ale pro asteroid 2015 BN509, který astronomové objevili v roce 2005, méně typické, je to, jak blízko k Zemi se dostává. Proto je podle Rivera-Valentína životně důležité taková tělesa nahrávat, když jsou v blízkosti Země, protože ohledně jejich dalších cest kolem naší planety existuje určitá míra nejistoty.

Psali jsme: K Zemi se řítí asteroid: Proletět by měl za čtyři dny, jeho dráha je ale vysoce nejistá, varuje NASA O konci světa se dozví 12 vyvolených. Zbytek lidstva bude odkázán na vědce  

„Arecibo působí jako kartářka. Můžeme charakterizovat tyto objekty. Můžeme studovat jejich velikost, tvar, stav, složení a geologii jejich povrchu,“ vysvětluje. Konečným cílem je vytvořit pokročilé simulace a odhadnout, jak velkou hrozbu konkrétní nebezpečná skála ve vesmíru představuje pro lidstvo.

„Dopadu asteroidu, na rozdíl od jiných přírodních katastrof, se ve skutečnosti můžeme vyhnout. Data z Areciba mohou být použita agenturou NASA k sestavení planetární obranné mise," řekl a poznamenal.

„Mise planetární obrany" sice může znít jako plán ze sci-fi trháku, ale NASA smrtelně vážně sleduje a připravuje plán na boj proti potenciálně smrtícímu asteroidu. Vesmírné horniny, které jsou schopné devastace na zemském povrchu, kolem nás prolétávají se znepokojující frekvencí.

Ve skutečnosti u typického Američana existuje asi 30 krát vyšší pravděpodobnost úmrtí kvůli regionálnímu asteroidu než kvůli teroristickému útoku uprchlíka. Ukázala to data z nedávné analýzy pro Business Insider.

Související

NASA

NASA zahájila misi planetární obrany zaměřenou na ochranu před asteroidy

Americká vesmírná agentura NASA dnes zahájila misi DART zaměřenou na přípravu ochrany Země před možným nebezpečím srážky s vesmírným tělesem. Raketa společnosti SpaceX vynesla z Vandenbergovy základny amerických vesmírných sil v Kalifornii modul, který zamířil k planetce Didymos, aby nárazem do jejího menšího souputníku ovlivnil trajektorii tohoto binárního systému.
Sonda Hajabusa 2

Vzorky asteroidu odebrané sondou Hajabusa 2 docestovaly do Japonska. Objasní vznik života?

Vzorky asteroidu Rjuga, které odebrala japonská sonda Hajabusa 2, docestovaly dnes do Japonska. Oznámila to japonská vesmírná agentura JAXA. Japonští vědci v příštích dnech otevřou kapsli za přísně stanovených podmínek, aby materiál nebyl kontaminován, píše agentura AP. Japonští badatelé si od analýzy asteroidu slibují, že pomůže objasnit vývoj Sluneční soustavy a vznik života na Zemi.

Více souvisejících

vesmír, asteroidy asteroid NASA

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 5 hodinami

před 11 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy