Orgány, bez kterých člověk může žít. Víte, které to jsou?

Aby člověk mohl strávit tučné jídlo, potřebuje k tomu na pomoc žluč, která jídlo, zejména tučné, rozkládá. V zásadě ale člověk může bez žlučníku klidně žít. To samé platí třeba o slezině nebo štítné žláze. Podívejte se, jak to všechno funguje.

Lenochod ho nemá, žirafa také ne a k životu ho nepotřebuje ani tapír. Řeč je o žlučníku. Člověk ho ovšem má dodnes. „Skladuje" játry produkovanou žluč, která je nutná pro trávení tuků ve střevech.

Tato „rezervní" funkce žlučníku je pozůstatkem z dřívějších dob. Ne vždy byl lov úspěšný, a pokud ano, tak prehistorický člověk snědl naráz velkou porci masa. A aby ho mohl dobře strávit a vstřebat, potřeboval mnoho žluči naráz.

V dnešní době je však pravidelná strava dostatečně rozmanitá a k jejímu trávení bohatě stačí žluč, kterou přímo vyprodukují játra, zásoba tudíž není potřeba.

Slezina je potřebná, ale ne životně důležitá

Pokud jde o slezinu, je to orgán, který není k životu bezpodmínečně nutný a její odstranění – například při vnitřním krvácení - nemá ve většině případů pro člověka tragické následky. Je potřebná pro tvorbu krvinek u dětí, později tuto funkci přebírají játra, kostní dřeň a lymfatické tkáně. Slezina také filtruje krev a hraje důležitou roli pro imunitní obranu. Je sice potřebná, ale u dospělých v žádném případě životně důležitá. Pokud je pacientovi odstraněna, je pravda, že je jeho imunitní systém méně odolný, snadněji se nakazí bakteriemi nebo viry a hůř reaguje na očkovací látky, ale základní funkci sleziny přejmou jiné orgány.

Štítná žláza

Člověk přežije i bez štítné žlázy, ale pozor! Hormony, které produkuje a jsou tolik potřebné pro život, musí člověk nahradit léky. Pokud člověk nemá štítnou žlázu a má správně nasazenou a dávkovanou léčbu, může vést život bez omezení.

Štítná žláza se podílí na regulaci metabolismu produkcí thyrodních hormonů trijodthyroninu a thyroxinu. Tyto hormony ovlivňují spotřebu kyslíku, rychlost látkové výměny, růst a vývoj. Hormony štítné žlázy jsou důležité pro zrání mozku a ovlivňují mimo jiné nervový systém a psychiku.

Transplantace orgánů

V současné době je možné transplantovat srdce, ledviny, játra, plíce a slinivku břišní. Z tkání se transplantují i kosti, šlachy, rohovka, srdeční chlopně, cévy a kůže. Celosvětově nejčastějšími jsou transplantace ledvin (cca 25 000 ročně), jater (5000 ročně), srdcí (cca 4000 ročně) a rohovky.

Související

Více souvisejících

zdraví lidské tělo nemoci

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy