Spíte více než osm hodin denně? Lékaři mají pádné argumenty, proč byste měli přestat

Dlouhou dobu se vědci domnívali, že spánek kratší než 6 hodin a delší než 10 hodin lidskému tělu neprosívá. Nyní ale zjistili, že doba, kterou v říši snů strávíme nad rámec osmi hodin, má devastující vliv na lidské tělo.

Lékaři i odborníci se shodují v tom, že by lidé měli spát zhruba sedm až osm hodin denně. Vědci z Keele University v britském Newcastlu se ale rozhodli zjistit, co udělá s lidským tělem nikoliv nedostatek, ale naopak přebytek spánku.

Do výzkumu proto zapojili tři miliony respondentů a výsledky studie jsou překvapivé. V magazínu Journal of the American Heart Association totiž vědci uvedli, že nadbytek spánku je pro naše tělo nebezpečný.

Nadměrný spánek s sebou totiž přináší markantní zvýšení kardiovaskulárních chorob. Vedoucí týmu, doktor Chun Shing Kwok, uvedl, že existuje souvislost mezi délkou spánku a kardiovaskulární činností včetně úmrtnosti.

Vědci prokázali, že doba spánku delší než sedm až osm hodin denně je spojena s poškozováním kardiovaskulárního systému. A riziko je dokonce vyšší než v případě nedostatečného spánku. "Čím větší je odchylka od doporučené délky spánku, tím větší je pravděpodobnost, že selže kardiovaskulární systém a hrozí vám smrt," vysvětlil serveru New York Post expert.

Pokud vám ale osm hodin spánku denně nestačí, podle vědců tím tělo vysílá signál, že něco není v pořádku s vaším kardiovaskulárním systémem. Může jít například o projev obstrukční spánkové apnoe.

Výsledky výzkumu potvrdila i studie vědců z University of Leeds a University of East Anglia. Podle nich se u lidí, kteří spí více než osm hodin denně, zvyšuje pravděpodobnost srdečních onemocnění o 44 procent.

Související

Více souvisejících

Vědci spánek

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy