Ministři v Libérii odmítli řešit ebolu, prezidentka s nimi rázně zatočila

Monrovia - Liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová se pořádně naštvala. Na hodinu propustila ministry a úředníky, kteří neuposlechli její výzvy a nevrátili se ze zahraničí kvůli mimořádné situaci vyvolané ebolou. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že ebole dosud podlehlo 1427 z 2615 nakažených. Mezi těmi, kteří onemocněli, bylo 240 zdravotníků a polovina z nich zemřela.

Libérie patří mezi nejvíc postižené země. Johnsonová-Sirleafová vyhlásila mimořádný stav a Libérie ve snaze zabránit šíření viru uzavřela celou chudinskou čtvrť v Monrovii.

Před několika týdny prezidentka vyzvala, aby členové vlády a vysocí úředníci nevyjížděli ze země a ti, kteří jsou v zahraničí, aby se vrátili. Měli na to asi týden a ti, kteří neuposlechli, byli tento týden podle prohlášení prezidentčina úřadu propuštěni.

Podle WHO je hlavní příčinou nedostatek ochranných pomůcek a personálu. V některých afrických zemích připadá na 100.000 pacientů jen jeden či dva lékaři. Epidemiolog Jorge Castilla se domnívá, že pro ochranu personálu WHO by bylo nutné mít každý měsíc k dispozici 90.000 ochranných obleků, ale zatím jich není dost.

První případ nakaženého má Británie. Jde o dobrovolníka Williama Pooleyho, který přijel pomáhat do Sierry Leone a sám onemocněl. Byl v neděli převezen do Londýna a tam muži začali s jeho souhlasem podávat experimentální lék ZMapp.

První případy se o víkendu objevily také v Kongu, ale tamní úřady v pondělí oznámily, že konžské případy jsou vázány na místní kmen viru, nikoli na ten, který se šíří západní Afrikou.

WHO dnes uzavřela svou laboratoř v Sieře Leone, protože jeden z jejích pracovníků se ebolou nakazil. Zavření pracoviště je určeno kvůli bezpečí ostatních zaměstnanců.

Psali jsme:
Svět hledá lék na ebolu, dnes přišla zdrcující zpráva
 

Ředitel americké Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) Jeremy Konyndyk při své nynější návštěvě Libérie prohlásil, že vyhnout se ebole je snazší, než vyhnout se malárii, avšak obyvatelstvo musí být náležitě informováno.

Obyvatelé afrických zemí často rituálně omývali zemřelé holýma rukama a tak došlo ke vzniku prvních epidemií, protože se také nakazili a většina jich potom také zemřela. Je proto nutné zajistit, aby se zemřelí pohřbívali bezpečnými metodami, které zabrání šíření nákazy. Účinná vakcína zatím neexistuje.

Žádná příčinná léčba Eboly neexistuje. Podstatou léčby je jen podpůrná terapie. Jelikož jedna z hlavních příčin smrti je dehydratace, je nutné udržovat vodní a elektrolytovou rovnováhu. Dále je nutné udržovat krevní tlak a dostatečně zajistit řádné dýchání. V případě, že pacient přežije, uzdravování bývá velice dlouhé a komplikované dlouhodobými potížemi a trvalými následky z postižení různých orgánů, dodal Vitalion.cz.

Související

Soud, ilustrační foto

Válečný zločinec Kosiah stanul před soudem, podle žaloby se dopustil i kanibalismu

Ve Švýcarsku dnes začal soudní proces s bývalým velitelem liberijských povstalců Alieuem Kosiahem. Je první, koho bude za údajné válečné zločiny ve Švýcarsku stíhat nevojenský soud, a rovněž první Liberijec souzený za zvěrstva spáchaná v Libérii za tamní první civilní války z let 1989 až 1996. O život v ní a v následném konfliktu přišlo na 250.000 lidí.
Ministerstvo spravedlnosti ČR

Liberijský soud vydal zatykač na bývalého českého konzula Sochora

Soud v Libérii v pondělí vydal zatykač na bývalého honorárního konzula ČR v západoafrické zemi Karla Sochora a další dva české občany. Na svém webu to dnes uvádí deník Liberian Observer, který má údajně k dispozici kopii soudního výnosu. Češi mají být stíháni v souvislosti s údajnou zpronevěrou peněz česko-liberijské společnosti MHM EKO.

Více souvisejících

libérie Ebola

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 44 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy