Ebola na ústupu? Nemoc v Libérii slábne

Monrovia - Šíření eboly v Libérii již slábne, přitom tato západoafrická země byla společně se Sierrou Leone a Guineou epidemií tohoto smrtelného zasažena nejvíce. Oznámila to dnes Světová zdravotnická organizace (WHO).

WHO zároveň varovala, že krizová situace ani v této zemi neskončila. Celkový počet obětí eboly podle organizace nejspíš už přesáhl 5000.

Je naděje, že situace v Libérii se bude i nadále zlepšovat, řekl člen vedení WHO Bruce Aylward. Potlačovat epidemii se podle něj v zemi daří díky úsilí dobře informovat obyvatelstvo o nemoci, měnit rizikové návyky lidí a prosadit bezpečné pohřbívání obětí epidemie.

Globálně se však počet nakažených zvýšil ze sobotních 10.141 případů na 13.703. O víkendu byla bilance 4922 mrtvých, nyní jich už bude nejspíš přes 5000. WHO upřesní podle Aylwarda přesný počet dosavadních obětí eboly ještě dnes. Téměř všechna úmrtí byla v západní Africe.

Virus Ebola se přenáší především tělesným kontaktem s nakaženou osobou, případně kontaktem s masem divokých zvířat. Prvotní symptomy, které se mohou objevit 2 až 21 dnů po nakažení, jsou neurčité, nemoc je charakteristická náhlými horečkami, pocitem slabosti, bolestmi svalů a hlavy a bolestmi v krku. Posléze následuje zvracení, průjem, vyrážka, selháni funkce ledvin a jater a v některých případech i vnitřní či vnější krvácení.

V konečných fázích může docházet ke krvácení z očí a epileptickým záchvatům. Zda pacient přežije, záleží na jeho fyzické kondici a kmenu viru. Proti nákaze dosud neexistuje žádná účinná vakcína ani léčba, z nakažených umírá 25% - 90%.

Související

Ebola, ilustrační fotografie

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou. Nakažený muž byl v kontaktu s pacientem, který na toto krvácivé onemocnění zemřel v dubnu. Po něm pak zemřela rovněž jeho švagrová. Kongo zasáhla čtrnáctá vlna nákazy ebolou. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes podle agentury Reuters potvrdila třetího nemocného ve městě Mbandaka na severozápadě země.

Více souvisejících

Ebola libérie

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

Putin vyslyšel Pašinjana. Stahuje ruská vojska z částí Arménie

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských vojsk a pohraničníků z určitých částí Arménie na žádost arménské vlády. Toto rozhodnutí oznámil prostřednictvím agentury Interfax, která se odvolává na mluvčího Dmitrije Peskova.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy