Tunisko ve válce s terorismem: Prezident poslal do měst armádu

Tunis - Tunisko vstoupilo do války proti terorismu. Včerejší útok ozbrojenců na muzeum si vyžádal 23 mrtvých. Jsou mezi nimi především zahraniční turisté. Incident může mít vážný dopad na ekonomiku země, která z cestovního ruchu žije. Prezidentský palác oznámil, že v souvislosti s útokem bylo zatčeno devět lidí.

Jsou mezi nimi ale dva z útočníků a podle policie jich bylo víc. Po zbylých se pátralo. Mluvčí úřadu prezidenta oznámila, že mezi zatčenými jsou čtyři osoby, které mají s útokem něco společného, zbylých pět se z účasti podezírá. Prezident Kaíd Sibsí po dnešní schůzce s veliteli armády rozhodl rozmístit vojsko do větších měst.

Střelci ve středu začali pálit do turistů u muzea Bárdá v centru města. Podle ministerstva zdravotnictví je mezi oběťmi 20 cizinců, z nichž zatím jenom 13 bylo identifikováno. Proto stále nejsou k dispozici přesné údaje o mrtvých a jejich národnostech. Itálie oznámila, že při útoku mohli zahynout až čtyři její občané - dvě italské oběti jsou potvrzené, dva Italové se pohřešují. Francie, Polsko a Kolumbie mají po dvou obětech, Japonsko tři a další mrtví jsou občané z Austrálie, Británie, Belgie a Španělska. Pohřešují se dva Poláci.

Zdroj: YouTube

V muzeu se přes noc skrývali tři vyděšení lidé, strážce a dva španělští turisté. V USA začaly panovat obavy, že se někdo pokusí útok zopakovat v některém americkém muzeu, takže tamní instituce začaly zpřísňovat bezpečnostní opatření. Útok prý ukázal, jak špatně jsou muzea zajištěna. Tuniské bezpečnostní jednotky na místo přijely pozdě, takže masakru nedokázaly zabránit, sdělila americká stanice ABC. Muzeum Bárdá ale oznámilo, že nejpozději do úterka znovu otevře dveře návštěvníkům.

Turisté byli ze dvou parníků, které kotvily v tuniském přístavu a dnes ráno odpluly. Na palubě lodě Splendida chybí devět lidí, kteří při útoku přišli o život. Další byli z lodi Fascinosa. Provozovateli obou parníků, na nichž bylo po 3000 pasažérech, jsou italské společnosti MSM a Costa. Obě oznámily, že ruší tuniské zastávky na trasách svých výletních lodí a že by toto opatření mohlo platit až do konce roku. Manžel jedné z italských obětí prohlásil, že exkurze do muzea neměla být vůbec povolena. "Moje žena tam neměla být," řekl.

K akci se zatím nepřihlásila žádná skupina. Tuniská vláda ji označuje za teroristický útok na tuniskou ekonomiku, která se neobejde bez turistů, a premiér Habíb Síd jim slíbil zvláštní ochranu. Síd dnes zveřejnil jména dvou zabitých útočníků, ale s tím, že zatím se neví, zda náleželi k nějaké skupině. Jeden z nich prý byl znám tuniské tajné službě. Prohlásil také, že Tunisko vstoupilo do "války proti terorismu". "Tyto nestvůrné menšiny nás nezastraší. Budeme jim bez milosti vzdorovat do nejzazšího konce. Zvítězí demokracie a my přežijeme," řekl.

Související

Tunisko

Vražda v Tunisku: Soud asi proběhne v Africe, verdikt může být nevratný

Soud v případu podezřelého úmrtí českého turisty na dovolené v Tunisku s největší pravděpodobností proběhne v severoafrické zemi, ačkoliv se v kauze začali angažovat také čeští kriminalisté. Manželce, která se měla přiznat k vraždě, podle místních zákonů hrozí i nevratný verdikt v podobě trestu smrti. 

Více souvisejících

Tunisko Teroristické útoky v Tunisku Terorismus

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

Zdroj: David Holub

Další zprávy