Pučisté v Burkině Faso propustili zajatého prezidenta, v metropoli se střílí

Ouagadougou - Michel Kafando, prezident Burkiny Faso, kterého ve středu zajala elitní jednotka, je na svobodě. Premiér Isaac Zidau dál zůstává pod dohledem. V zemi včera došlo k vojenskému převratu. Do Burkiny Faso zamířili prezidenti Senegalu Macky Sall a Beninu Yayi Boni, aby situaci zklidnili.

Pučisté jsou z elitní bezpečnostní jednotky, která podporuje někdejšího prezidenta Blaise Compaorého. Ve středu její členové vtrhli na schůzku kabinetu, zajali Kafandoa, premiéra Isaaca Zidau a několik ministrů. Ve čtvrtek pak ohlásili, že rozpouštějí dočasné státní instituce a že vedení státu zajistí nově ustavená národní rada pro demokracii. V jejím čele stanul velitel pučistů generál Gilbert Diendéré, který byl za Compaorého vlády náčelníkem generálního štábu armády.

Po loňských nepokojích, kvůli nimž Compaoré odstoupil, mělo dočasné vedení připravit volby a stabilizovat zemi. Volby parlamentu a prezidenta byly vypsány na 11. říjen, ale byl také přijat zákon, který z nich vyloučil Compaorého stoupence.

Pučisté dnes oznámili, že ve čtvrtek večer propustili Kafandoa a ministry. Zida zůstává pod dohledem v rezidenci. Za Compaorého vlády byl v elitní jednotce mužem číslo dva. Když se loni stal dočasným premiérem, jeho vztahy s Diendérého jednotkou se rychle zhoršily a někteří z velitelů požadovali jeho odvolání z funkce.

Zdroj: YouTube

V metropoli Ouagadougou dnes vojáci střelbou do vzduchu rozháněli demonstranty, kteří začali pálit pneumatiky a blokovat ulice na protest proti převratu. Elitní jednotka poslala k prezidentskému paláci obrněné vozy. Její členové ve čtvrtek stříleli do účastníků protestu a tři osoby přitom přišly o život.

Pučisty kritizovalo mnoho zemí včetně USA a Francie. Poradkyně amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Susan Riceová pohrozila, že USA přehodnotí svou pomoc Burkině Faso.

"V souvislosti s vojenským převratem byl v Burkině Faso vyhlášen zákaz nočního vycházení. Řada mezinárodních institucí ve Ougadougou doporučila svým zaměstnancům neopouštět své domovy. Vzhledem k těžko předvídatelné situaci v zemi a možnosti propuknutí násilí doporučujeme cestovat do země pouze ve zcela nezbytných případech. V případě cesty doporučujeme sledovat média a vyhýbat se veřejným shromážděním, uvedl české ministerstvo zahraničí.

Související

Ilustrační foto

Armáda v Burkině Faso svrhla prezidenta. Země se po převratu kompletně uzavřela

V Burkině Faso vojáci svrhli prezidenta Paula-Henriho Damibu, který se v lednu dostal k moci rovněž převratem. Vojáci to oznámili v televizním projevu poté, co obsadili státní televizi a zablokovali přístup k úřadům. O půlnoci se uzavřeli pozemní i vzdušné hranice země, přestala platit ústava a byla rozpuštěna vláda, oznámili pučisté podle agentury AFP. Novou hlavou státu je podle vojáků Ibrahim Traoré, uvedla AP.
Roch Mark Christian Kaboré

Vzbouření vojáci Burkina Fasa sesadili prezidenta Kaborého

Vzbouření vojáci v Burkina Fasu ve státní televizi oznámili, že sesadili prezidenta země Rocha Marka Christiana Kaborého. Pozastavili také platnost ústavy, rozpustili vládu a parlament a uzavřeli hranice, informovala s odvoláním na jejich prohlášení agentura Reuters. Převzetí moci se podle vyjádření obešlo bez násilí a zadržené osoby se nacházejí na bezpečném místě.

Více souvisejících

Burkina Faso Michel Kafando

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Záhada imploze ponorky Titan. Nová studie naznačuje, proč došlo k tragédii

Záhada imploze miniponorky Titan by mohla být brzy vyřešena. Byla zveřejněna nová studie, která naznačuje, že pět lidí, kteří zahynuli na palubě lodi OceanGate, když se ponořila tisíce stop pod hladinu moře, mohly být oběťmi tzv. „mikrodeformace“.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy