Prezidentem Burkiny Faso se stal expremiér Kaboré. Bez puče, volby byly poklidné

Ouagadougou - V moderních dějinách Burkiny Faso nastala výjimečná situace. Tentokrát žádný puč, nový prezident byl zvolen ve svobodných volbách. Stal se jím expremiér Roch Marc Kaboré.

Kaboré v nedělních volbách získal 53,5 procenta hlasů a díky nadpoloviční většině zvítězil již v prvním kole voleb. Jeho nejsilnější konkurent Zephirin Diabré obdržel 29,7 procenta a těsně před oficiálním oznámením výsledků uznal svou porážku.

Kaboré byl klíčovou postavou ve vládě prezidenta Blaise Compaorého, který byl loni svržen a nahrazen momentálně dosluhujícím dočasným prezidentem Michelem Kafandoem. Ten byl v září zbaven moci pučisty podporujícími návrat Compaorého k moci, po několika dnech však převrat skončil. Dočasná vláda poté zemi dokázala připravit na volby, z nichž zákonem vyloučila Compaorého, který se moci chopil rovněž pučem před 27 lety a od té doby vyhrál několikery podle všeho zmanipulované volby.

Kaboré se s Compaorém rozešel v lednu loňského roku, kdy usiloval o změnu ústavy umožňující mu rozšíření moci.

"Tyto volby proběhly poklidně a čistě, což ukazuje na vyspělost obyvatel Burkiny Faso," prohlásil podle Reuters šéf volební komise Barthelemy Kere.

Související

Ilustrační foto

Armáda v Burkině Faso svrhla prezidenta. Země se po převratu kompletně uzavřela

V Burkině Faso vojáci svrhli prezidenta Paula-Henriho Damibu, který se v lednu dostal k moci rovněž převratem. Vojáci to oznámili v televizním projevu poté, co obsadili státní televizi a zablokovali přístup k úřadům. O půlnoci se uzavřeli pozemní i vzdušné hranice země, přestala platit ústava a byla rozpuštěna vláda, oznámili pučisté podle agentury AFP. Novou hlavou státu je podle vojáků Ibrahim Traoré, uvedla AP.
Roch Mark Christian Kaboré

Vzbouření vojáci Burkina Fasa sesadili prezidenta Kaborého

Vzbouření vojáci v Burkina Fasu ve státní televizi oznámili, že sesadili prezidenta země Rocha Marka Christiana Kaborého. Pozastavili také platnost ústavy, rozpustili vládu a parlament a uzavřeli hranice, informovala s odvoláním na jejich prohlášení agentura Reuters. Převzetí moci se podle vyjádření obešlo bez násilí a zadržené osoby se nacházejí na bezpečném místě.

Více souvisejících

Burkina Faso Roch Marc Kaboré

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 20 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy