Útočníků v Burkině Faso bylo šest, tři jsou na útěku

Paříž - Páteční útok v Burkině Faso, při němž zahynulo 30 lidí, provedlo šest teroristů. Tři z nich byli zabiti, po třech se stále pátrá.

Uvedl to francouzský premiér Manuel Valls ve francouzském parlamentu. Dosud se uvádělo, že útočníci byli tři a všichni byli zabiti.

"Šest osob zahájilo palbu v kavárně Cappuccino, než vniklo do hotelu Splendid," uvedl Valls před francouzskými poslanci. Oznámil též, že mezi oběťmi byli tři Francouzi. Většina mrtvých byli zahraniční humanitární pracovníci, nejvíce obětí (šest) bylo z Kanady, zahynuli také čtyři Ukrajinci, dva Švýcaři, občanka Nizozemska, Američan, Portugalec a Ital. Zatím není známa totožnost všech obětí.

Atentátníci zaútočili v pátek pozdě večer v centru metropole Ouagadougou. Po napadení kavárny vnikli do luxusního hotelu Splendid, oblíbeného západními diplomaty, kde několik hodin zadržovali přes 170 rukojmích.

Související

Ilustrační foto

Armáda v Burkině Faso svrhla prezidenta. Země se po převratu kompletně uzavřela

V Burkině Faso vojáci svrhli prezidenta Paula-Henriho Damibu, který se v lednu dostal k moci rovněž převratem. Vojáci to oznámili v televizním projevu poté, co obsadili státní televizi a zablokovali přístup k úřadům. O půlnoci se uzavřeli pozemní i vzdušné hranice země, přestala platit ústava a byla rozpuštěna vláda, oznámili pučisté podle agentury AFP. Novou hlavou státu je podle vojáků Ibrahim Traoré, uvedla AP.
Roch Mark Christian Kaboré

Vzbouření vojáci Burkina Fasa sesadili prezidenta Kaborého

Vzbouření vojáci v Burkina Fasu ve státní televizi oznámili, že sesadili prezidenta země Rocha Marka Christiana Kaborého. Pozastavili také platnost ústavy, rozpustili vládu a parlament a uzavřeli hranice, informovala s odvoláním na jejich prohlášení agentura Reuters. Převzetí moci se podle vyjádření obešlo bez násilí a zadržené osoby se nacházejí na bezpečném místě.

Více souvisejících

Burkina Faso

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy