Útoky žraloků vylidnily egyptské pláže

Šarm Aš-Šajch - Pláže oblíbeného egyptského letoviska Šarm aš-Šajch zejí po nedávných útocích žraloků prázdnotou, píše v pondělí agentura AFP. Mořští dravci v Rudém moři zabili německou turistku a vážně zranili další čtyři lidi.

V pondělí se na plážích v letovisku pohybovala jen hrstka lidí. V místě hlídkují záchranáři, kteří dohlížejí na dodržování zákazu plavání. Někteří výletníci trvali na tom, že si smočí alespoň prsty u nohou.Kolem pláží proplouvá hlídkující loď s třemi čluny ve vleku, která pátrá po žralocích. Pro službu u Šarm aš-Šajchu ji uvolnilo ministerstvo energetiky, pro které zkoumala možnosti vedení kabelů do Saúdské Arábie po dně moře. Práci přerušili i vědci zabývající se podmořským životem.První dva útoky se staly minulé úterý a středu, kdy žraloci zmrzačili čtyři turisty z Ruska a Ukrajiny. Ti skončili v kritickém stavu v káhirské nemocnici, žraloci jim ukousali končetiny.Ve čtvrtek egyptský ministr životního prostředí oznámil, že se podařilo ulovit dva žraloky, kteří patrně na turisty zaútočili. Organizace pro ochranu přírody v Hurgádě (HEPCA) ale o den později sdělila, že šlo o nesprávné žraloky a ti, kteří jsou za útok zodpovědní, nadále volně plavou v pobřežních vodách.První víkendový den starosta Šarm aš-Šajchu vyhlásil pláž za bezpečnou. Další útok na sebe ale nenechal dlouho čekat: v neděli žralok doslova rozsápal sedmdesátiletou turistku z Německa. Jeho řádění přihlíželi vyděšení turisté na břehu.Ke břehu se seběhli záchranáři, pro Němku však už bylo pozdě. Její tělo již jen bezvládně plavalo na hladině a kolem se šířil oblak krve. Příliv ho zanesl k molu.Nedělní tragédii popsala pro AFP Ruska Oxana Turenková. Když zaslechla křik, běžela k malému výběžku, z nějž je výhled na pláž vyhrazenou hostům jednoho z tamních hotelů. "Viděla jsem obrovskou rybu, dva, možná tři metry dlouhou," řekla Turenková s prstem mířícím na místo v moři u dlouhého mola, kde se neštěstí stalo.

Jiná svědkyně tragédie, dánská studentka Julie Lundová, byla v té době na lodi pro potápěče asi 300 metrů od mola. Její přítel v té době ještě šnorchloval pod hladinou. "Slyšela jsem, jak někdo křičí: Žralok útočí," vypověděla Dánka.Turismus zaměstnává 12 procent Egypťanů. V minulosti mu téměř smrtelnou ránu zasadily teroristické atentáty islamistů. Jak upozorňuje agentura AFP, případ žraloků je mnohem komplikovanější - policisté nemohou tisíce ryb zatknout a donutit k přiznání.Žraloci, zejména žraloci bílí, představují hrozbu pro plavce, surfaře a potápěče po celém světě. Jejich útoky jsou ale spíše vzácné a ne každé napadení skončí smrtí oběti. Podle statistik bylo v roce 2009 zaznamenáno po celém světě 61 útoků žraloků. Smrtelných jich bylo pět.Ze 440 známých druhů žraloků jsou jen čtyři obecně považovány za skutečně nebezpečné člověku – žralok bílý, žralok bělavý, žralok tygří a žralok dlouhoploutvý oceánský.

Související

Více souvisejících

Egypt žraloci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy