Šarm aš-Šajch po útocích žraloků znovu otevírá pláže

Šarm Aš-Šajch - Egypťané v úterý otevřeli některé z pláží letoviska Šarm aš-Šajch, jež byly veřejnosti nepřístupné po sérii útoků žraloků na plavce, píše v úterý webový portál francouzského deníku Le Figaro.

Predátoři v Rudém moři usmrtili německou turistku a vážně zranili další čtyři lidi.Plavci se v úterý mohli vrátit do několika zálivů u letoviska na jihu Sinajského poloostrova. U Šarm aš-Šajchu se však stále mohou potápět jen profesionálové.Člen vládní organizace na ochranu životního prostředí na jihu Sinaje Muhammad Salím se domnívá, že žraloky někdo poslední dobou nezákonně krmil, nejspíše kuřaty, a pak jim potravu přestal dodávat. Žraloci proto zaútočili na koupající se turisty. Salím vychází z toho, že predátoři útočili vždy odpoledne ve stejnou dobu - patrně v čase, kdy dřív dostávali potravu. "Je to nejpravděpodobnější odpověď," tvrdí Salím.Do Šarm aš-Šajchu dorazil tým zahraničních expertů, který se bude útoky žraloků zabývat.První dva útoky zaznamenali minulý týden v úterý a ve středu, kdy žraloci zmrzačili čtyři turisty z Ruska a Ukrajiny. Žraloci jim ukousali končetiny.Ve čtvrtek egyptský ministr životního prostředí oznámil, že se podařilo ulovit dva žraloky, kteří patrně turisty napadli. Organizace pro ochranu přírody ale o den později sdělila, že to nebyli žraloci-útočníci a ti, kteří zaútočili, nadále plavou v pobřežních vodách.O víkendu starosta Šarm aš-Šajchu vyhlásil pláž za bezpečnou. Další útok na sebe ale nenechal dlouho čekat: v neděli žralok rozsápal sedmdesátiletou turistku z Německa. Jeho řádění přihlíželi vyděšení turisté na břehu.K místu tragédie se seběhli záchranáři, pro Němku však už bylo pozdě. Její tělo bezvládně plavalo na hladině a kolem se šířila kaluž krve.Turistika zaměstnává 12 procent Egypťanů. V minulosti mu téměř smrtelnou ránu zasadily teroristické atentáty islamistů. Případ žraloků je podle agentur mnohem komplikovanější - policisté nemohou tisíce ryb zatknout a donutit k přiznání.Žraloci, zejména žraloci bílí, představují hrozbu pro plavce, surfaře a potápěče po celém světě. Jejich útoky jsou ale spíše vzácné a ne každé napadení skončí smrtí oběti. Podle statistik bylo v roce 2009 zaznamenáno po celém světě 61 útoků žraloků. Smrtelných jich bylo pět.Ze 440 známých druhů žraloků jsou jen čtyři obecně považovány za skutečně nebezpečné člověku – žralok bílý, žralok bělavý, žralok tygří a žralok dlouhoploutvý oceánský.

Související

Více souvisejících

Egypt žraloci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy