Volby v Kongu vyhrála vládnoucí koalice. Horší než fraška, je to tragédie, bouří se opozice

Konžská vládnoucí koalice odstupujícího prezidenta Josepha Kabily získala v parlamentních volbách velkou většinu křesel. Oznámila to dnes místní volební komise. Volební výsledek prudce snižuje šanci na zásadní reformy slibované vyhlášeným vítězem prezidentských voleb konaných ve stejný den jako volby do parlamentu, opozičním kandidátem Felixem Tshisekedim, uvedla agentura AP.

"Tohle je horší než volební fraška, to je tragédie," napsal na twitteru v reakci na výsledek parlamentních a regionálních voleb člen aktivistického uskupení LUCHA.

Poražený kandidát prezidentských voleb Martin Fayulu, který dnes jejich výsledek napadl u ústavního soudu, rovněž na twitteru vyzval k ručnímu přepočítání hlasů ve všech trojích volbách. Volební výsledky označil za "zfabulované".

La garde républicaine de Kabila a pénétré dans ma propriété aujourd’hui pour m’empêcher de déposer mon recours à la Cour Constitutionnelle. La peur reste dans leur camp. #RDC pic.twitter.com/fUQjP49U4i

— Martin Fayulu (@MartinFayulu) 12. ledna 2019

I pokud vítězství Felixe Tshisekediho v prezidentských volbách potvrdí soud, neubrání se tento politik podle agentury Reuters podezření, že jej získal díky zákulisní dohodě s Kabilou a že si lidé z Kabilovy blízkosti svou moc na klíčových ministerstvech udrží. Při pátečních oslavách vítězství vzdal Tshisekedi hold odcházející hlavě státu a označil Kabilu za "důležitého politického partnera".

Před Fayuluovou rezidencí v Kinshase se ráno shromáždil dav desítek jeho příznivců s popěvky proti současnému i budoucímu prezidentovi. Po příjezdu bezpečnostních složek se schovali uvnitř budovy.

Kabilův mandát vypršel už v roce 2016, avšak bez ohledu na to Kabila odmítal odstoupit. Policie a ozbrojené složky zabily desítky lidí, kteří tehdy proti jeho rozhodnutí protestovali.

Související

Více souvisejících

Kongo Volby Joseph Kabila (Kongo) Felix Tshisekedi (Kongo)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy