Měl být prvním africkým černochem v kosmu. Havaroval na motorce a zemřel

Mandla Maseko z Jihoafrické republiky, který měl být prvním africkým černochem ve vesmíru, se zabil při nehodě motocyklu. Oznámila to dnes jeho rodina. Maseko před šesti lety prošel soutěží o letenku na hranice kosmu. S letem se počítalo pro rok 2015, ale zatím se nekonal.

O cestu na hranice kosmu měl zájem milion lidí a finále se 100 vybranými účastníky se konalo v USA. Sestávalo z testů, při nichž se zjišťovala fyzická i psychická kondice uchazečů, a Maseko se dostal do vítězné 23členné skupiny.

Bylo mu 30 let a v JAR se mu přezdívalo Astronaut. Let, při němž se mělo 23 vybraných lidí podívat na hranice kosmu do výšky 103 kilometrů nad Zem, se nekonal, protože jeho organizátor, společnost XCOR Aerospace, zkrachoval, informoval portál Space.com.

Maseko pracoval jako soukromý pilot, působil také jako DJ a byl milovníkem motocyklů. Nehoda, při níž se zabil, se stala v sobotu. Za života tvrdil, že chce učinit něco, co bude motivací a inspirací mladých lidí v Africe.

Prvním Afričanem ve vesmíru byl jihoafrický podnikatel Mark Shuttleworth, který si koupil za 20 milionů dolarů (v tehdejším kurzu 364 milionů korun) coby vesmírný turista sedadlo v ruské lodi Sojuz a v roce 2002 měl možnost strávit několik dní na Mezinárodní vesmírné stanici.

Mandla Maseko vesmir

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy