V Káhiře pokračuje soud s Mubarakem

Káhira - Egyptská justice v pondělí pokračuje v procesu se svrženým prezidentem Husním Mubarakem. Informuje o tom agentura AFP.

Mubaraka, obviněného ze zneužití moci a z příkazu k zabíjení demonstrantů, dovezla k soudu v Káhiře sanitka. Do soudní síně v budově vojenské akademie ho ošetřovatelé přivezli na pojízdném lůžku.

Proces byl obnoven minulou středu po tříměsíčním přerušení. Způsobil ho požadavek právníků zastupujících oběti Mubarakova režimu, kteří chtěli nového soudce. Vyšší soud žádost zamítl.

První slyšení s Mubarakem se uskutečnilo 3. srpna a živě ho vysílala televize. Soudce Ahmad Rifát ale na další líčení kamery do sálu nevpustil.

Mubaraka, jeho dva syny Aláa a Gamala, bývalého ministra vnitra Habíba Adlího a policejní důstojníky prokuratura viní ze smrti 850 demonstrantů při letošních protestech a z korupce.

Mubarak je ve vojenské nemocnici v Káhiře. Podle lékařů má problémy se srdcem. Jeho právník Farid Díb tvrdí, že má rakovinu žaludku.

V případě, že bude třiaosmdesátiletý Mubarak uznán za vinného, může dostat trest smrti. To je však spíše jen teoretická možnost.

Mubarak odstoupil v únoru po osmnácti dnech krvavých protestů. Egyptu vládl tři desítky let. Při povstání, které vypuklo 25. ledna, přišlo o život 850 lidí a šest tisíc dalších utrpělo zranění.

Související

Husní Mubarak

Zemřel egyptský exprezident Husní Mubarak, bylo mu 91 let

Zemřel bývalý egyptský prezident Husní Mubarak. Bylo mu 91 let a v čele země stál jako její čtvrtý prezident 30 let, do revolučního roku 2011. O jeho úmrtí dnes informovala egyptská státní televize, Mubarak se podle ní nedávno podrobil chirurgickému zákroku, který následovaly komplikace. Egyptské úřady kvůli státníkově úmrtí vyhlásily třídenní smutek.

Více souvisejících

Husní Mubarak

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy