Twitter musel zakročit, islamisté schvalovali jatka v Nairobi

Nairobi/Paříž - Zatímco nákupním střediskem Westgate Mall v Nairobi otřásala střelba a výbuchy, ti, kdo tento hrozivý útok připravili, používali internetovou síť Twitter k průběžnému komentování toho, co se v Nairobi děje.

Popis útoku na nákupní středisko Westgate je nejnovějším příkladem toho, jak extremistické skupiny používají Twitter k šíření svých poselství a chvástání se svými zločineckými úspěchy.

Twitter sice účet, z nějž tyto komentáře šly, zablokoval, ale okamžitě se vynořila celá řada dalších. To jeden z analytiků přirovnal ke klasické elektronické hře Whac-A-Mole, v níž hráč musí strefovat hlavu krtka náhodně se vynořující z pěti děr.

Twitter zablokoval účet @hsm_press poté, co ho skupina Šabáb použila k tomu, aby se přihlásila k odpovědnosti za útok v Nairobi, který si podle poslední bilance Červeného kříže vyžádal 62 obětí. Dva další účty používané Šabábem už byly zablokovány během uplynulého roku.

Síť Twitter jednotlivé účty svých uživatelů "nekomentuje s ohledem na soukromí a bezpečnost". Pravidla serveru nicméně stanovují, že by "uživatelé neměli přímo vyhrožovat konkrétním násilím proti jiným osobám. Porušením pravidel je také cílené obtěžování nebo týrání."Podle Dominiqua Thomase, který se specializuje na výzkum islamistických hnutí, je Šabáb velmi dobře obeznámený s výhodami Twitteru. "Ozbrojené skupiny si dnes s používáním sociálních sítí velmi dobře rozumějí," řekl.

Drama v keňské metropoli je nejspíš u konce. Teroristé zabili nejméně 62 lidí a 200 dalších jich zranili. „Situace není úplně jasná," uvedl pro rozhlas.cz český chargé d'affaires v Nairobi Jaroslav Mandy. „Ministr vnitra již o půlnoci prohlásil, že bezpečnostní síly převzaly kontrolu nad budovou a osvobodily všechna rukojmí. A bezpečnostní zdroje uvedly, že zabily všech 6 zbývajících teroristů. Avšak ještě před hodinou byla slyšet střelba. Zdá se, že nějaká ohniska odporu zůstávají."

Tragickou událost okomentoval v britské televizi somálský velvyslanec v Londýně Abdullah Mohamed Ali: „Je mylné se domnívat, že milicím Al Šabáb šlo vždy jenom o ovládnutí Somálska. Jejich agenda je mezinárodní. A tenhle útok by měl být alarmující pro nás všechny. Měl by nás přimět ke zvýšení tlaku vůči tomuto hnutí. Stoupenci a bojovníci Šabábu pocházejí doslova z celého světa včetně Ameriky, Kanady a Británie, odkud naverbovali podle našich odhadů padesát až sto radikálů."

Související

Terorismus

Islamisté z hnutí Šabáb terorizují Keňu. Při přestřelce zemřely čtyři děti

Čtyři žáci základní školy byli zabiti poté, co se na východě Keni dostali do přestřelky mezi policií a údajnými ozbrojenci ze somálské islamistické milice Šabáb. Informoval o tom dnes sever BBC. Zřejmě tak podle něj pokračuje zvýšená aktivita islamistů v Keni, kteří v neděli při přepadení letecké základny na jihu země zabili tři Američany. Současný pokus o proniknutí na jinou základnu, kde byli přítomni britští vojáci, skončil neúspěšně.
Keňská policie

V Keni pozatýkali islamisty z hnutí Šabáb, plánovali útok na čínskou farmu

Keňská policie překazila na východě země zřejmě další útok somálských islamistů z teroristického hnutí Šabáb, tentokrát namířený proti čínské stavební firmě. Podle agentury Reuters o tom dnes informoval oblastní policejní šéf David Kerina. Minulý týden radikálové Šabábu přepadli hotelový komplex v Nairobi a zabili při tom 21 lidí a tři desítky zranili.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Keni Twitter

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy